Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí rajčatový džus
Zdroj: Freepik, jcomp

Sezónu rajčat je třeba využít na maximum. Během celého roku se rajčatová omáčka, protlak i směsi s další zeleninou spotřebují do mnoha pokrmů, hodí se však i zásoby domácího rajčatového džusu, který je skvělou a zdravou přísadou do smoothie nebo také základní surovinou pro míchaný koktejl s vodkou Bloody Mary.

Jak poznat zralá rajčata vhodná na džus?

Na rajčatový džus jsou ideální zralá rajčata, nikoli však přezrálá. Odrůdy rajčat se liší vzhledem i vegetační dobou, proto je třeba zralost ověřit více faktory.

Jedním z ukazatelů je barva, nikoli však jen odstín červené, který se také může lišit podle odrůdy, ale známkou zralosti je změna z matné barvy na lesklou. Nejlepší způsob testování je však hmatem a čichem.

Zralá rajčata lze velmi snadno oddělit od stopky bez jakéhokoli odporu. Na omak musí být rajče pevné, po mírném stisknutí však poddajné. Příliš měkká rajčata už jsou přezrálá, z tvrdých nedostanete tolik chuti a šťávy, jako z těch ideálně zralých. Vůně zralých rajčat je intenzivní.

Rajčatový džus zastudena i zatepla

Výborný džus se dá připravit jednoduše bez tepelné úpravy, chcete-li však uchovat zásoby až na několik měsíců zavařením rajčatové šťávy, doporučujeme připravit jej zatepla.

Rajčatový džus bez vaření

Nemáte-li po ruce odšťavňovač jako nejrychlejší variantu výroby rajčatového džusu zastudena, rajčata zbavená „bubáků“ jednoduše nakrájejte na menší kousky, rozmixujte a nechte v cedníku vyloženém čistým plátýnkem nad hrncem přecedit. Následně ještě kroucením plátýnkem dostaňte ze zbytku dužiny co nejvíce šťávy.

Samotná rajčatová šťáva může být poměrně kyselá a je třeba ji dochutit krupicovým cukrem a zlehka osolit. Podle toho, zda je džus určený na pití nebo do pokrmů, lze přidat bylinky, koření a další dochucovadla.

Rajčatový džus zatepla

Pokrájená rajčata dejte bez přidané vody dusit při mírné teplotě asi na 15-20 minut společně s cukrem, solí, případně bylinkami. K rajčatům se hodí třeba tymián, rozmarýn nebo bazalka. Dále postupujte stejně jako u přípravy zastudena, tedy směs přeceďte přes plátýnko, které nakonec vyždímáte.

Rajčatový džus, který projde tepelnou úpravou, má silnější chuť a z rajčat se uvolní více šťávy. Pro delší trvanlivost se při vaření může přidat kyselina citronová a šťáva následně zavařit.

Rajčatový džus do zásoby

Na 1 kilogram zralých rajčat zbavených „bubáků“ budete potřebovat 2 lžičky krupicového cukru (může být i třtinový), 1-2 lžičky soli, 1 lžičku kyseliny citronové a podle chuti také čerstvé bylinky. Dále si připravte sterilizované sklenice s víčky, které musí být suché, hrnec, cedník a čisté plátýnko.

Jak na to? Omytá rajčata vložte do hrnce společně se všemi surovinami, přiveďte k varu a za častého míchání při mírné teplotě poduste 15-20 minut. Směs nalijte do cedníku vyloženého čistým plátýnkem a nechte vykapat do hrnce. Následně ještě důkladně vyždímejte zbylou šťávu z plátýnka.

Ještě teplým rajčatovým džusem naplňte zavařovací sklenice tak, aby hladina byla asi 2 cm pod víčkem, pevně uzavřete a sterilizujte 20 minut při 90 °C.

Jak využít domácí rajčatový džus?

Rajčatový džus se dá pít samotný, hodí se do snídaňového zeleninového smoothie, je skvělým ochucovadlem polévek a omáček, dá se jím zvýraznit chuť nejrůznějších zeleninových i masových směsí, nebo z něj vyrobíte světoznámý míchaný alkoholický nápoj Bloody Mary [blady mery].

Kde vzal koktejl Bloody Mary svůj krvavý název?

Bloody Mary je jedním z nejznámějších koktejlů na světě díky velmi specifické ostré chuti. Původ receptů je zahalený tajemstvím a existuje několik různých verzí příběhu.

Podle nejzajímavější legendy má nápoj původ v Londýně na začátku 20. století a je pojmenovaný podle kruté královny Marie, která byla zodpovědná za popravy stovek protestantů. Krvavě červená barva nápoje má symbolizovat prolitou krev.

Prozaičtější teorie tvrdí, že nápoj Bloody Mary má kořeny ve 20. letech 20. století během prohibice v USA. Podle této teorie koktejl vznikl v New Yorku nebo v Paříži, kde barmani hledali nové způsoby, jak zakrýt nepříjemnou chuť domácího lihového alkoholu.

Existuje také verze příběhu, ve kterém koktejl vznikl v newyorském baru začátkem 20. století. Barman prý vytvořil první verzi drinku s vodkou a rajčatovým džusem, kterou pojmenoval "Bucket of Blood" [kbelík krve].

Ať už má Bloody Mary původ v jakékoli z těchto nebo mnoha dalších legend, stojí za to koktejl ochutnat, zejména jste-li milovníky ostře pikantních chutí.

Recept na Bloody Mary

Klasický koktejl Bloody Mary obsahuje poměrně nezvyklé ingredience, každá však v chuti hraje svou roli.

Na 2 koktejly budete potřebovat 300 ml rajčatového džusu, 100 ml kvalitní vodky, 1 lžíci citronové šťávy, 2 střiky worcesterové omáčky, pár kapek tabasca podle chuti, špetku soli a pepře. Na servírování si připravte led, brčko a obvyklé je drink podávat s mladým řapíkem celeru, který slouží jako koktejlové míchátko.

Všechny ingredience jednoduše důkladně promíchejte. S tabascem doporučujeme zacházet opatrně a použít nejprve velmi malé množství, které doladíte až po smíchání všech ingrediencí.

Bloody Mary se podává ve vyšších sklenicích s ledem, brčkem a jedním řapíkem celeru, který přečnívá přes okraj.

Zdroje informací:

Alphafoodie.com: How to make tomato juice
Thriftyfrugalmom.com: Making and canning tomato juice
Liquor.com: Bloody Mary

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více