Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud nepatříte mezi vyložené milovníky zeleniny a ovoce, a přesto chcete své tělo zásobovat vitaminy, máme pro vás skvělý tip. Nahraďte ovoce a zeleninu čerstvými šťávami. Ty si můžete připravit snadno a rychle pomocí odšťavňovače. Poradíme vám, jak ho vybrat.

Šnekové odšťavňovače 

Uvnitř šnekových odšťavňovačů se točí pomalý šnek, který lisuje vložené suroviny. Vylisovaná šťáva báječně chutná a svou kvalitu si udrží několik hodin, takže si ji můžete bez obav připravit k snídani už večer a nechat ji přes noc v lednici. Tyto odšťavňovače se často dají alespoň zčásti mýt v myčce nádobí a liší se ve způsobu uložení šneku. Ten může být uložený buď horizontálně, což umožňuje připravovat také různé sorbety, salsu či dětské přesnídávky. Druhý typ disponuje dvěma hřídelemi, které do sebe zapadají a jsou uložené vertikálně. Ty bez problémů zvládnou připravit šťávu z listové zeleniny, bobulovin a bylinek. A víte, že bylinky můžete také zamrazit

Odstředivé odšťavňovače 

O něco méně komfortnější je používání odstředivých odšťavňovačů. Sice jsou na rozdíl od odšťavňovačů šnekových levnější, ale zase jsou velmi hlučné, při zpracování surovin vzniká velký odpad a jejich údržba je poměrně náročná. Nicméně zvládnou připravit šťávu i z tvrdých kusů, jako jsou mrkev, řepa nebo jablka, a to za kratší dobu než odšťavňovače šnekové.

Vyšší výkon zajistí rychlé zpracování surovin

Zatímco například u kráječů potravin nehraje výkon žádnou roli, u odšťavňovačů se naopak jedná o důležitý parametr. Neboť čím vyšší výkon odšťavňovač má, tím rychleji budete mít šťávu připravenou. Menší výkon mají modely šnekové, které jsou sice pomalejší a vystačí si s výkonem 200 Wattů, ale na druhou stranu je z nich šťáva kvalitnější, protože při jejich provozu nedochází podobně jako u manuálních mlýnků na maso k přílišnému přehřívání. Od odšťavňovačů odstředivých očekáváte, že budou rychlejší a výkonnější. Aby vaše očekávání splnily, měly by mít výkon alespoň 700 Wattů.

Plnicí otvor hraje u odšťavňovače hlavní roli

Plnicí otvor je u odšťavňovačů mimořádně důležitý. Na něm záleží, jestli budete muset předem suroviny předkrájet, přičemž zvláště z těch šťavnatých, jako je například citron, vyteče polovina šťávy, nebo jestli je do přístroje můžete pěchovat celé. Optimální proto je, když má plnicí otvor alespoň 8 centimetrů.

Příjemným benefitem je alespoň litrová nádoba na šťávu

Praktickým doplňkem odšťavňovačů je nádobka na šťávu, která bývá doplněná i víčkem. Pokud se hodláte rozdělit o vitaminovou bombu z různého ovoce včetně avokáda i s rodinnými příslušníky nebo přáteli, je dobré, když bude objem nádoby alespoň litr.

Super vychytávkou je antidrip

Záklopka, která slouží jako ucpávka pro otvor, z něhož vytéká z přístroje šťáva, se nazývá antidrip. Oceníte ji především, když potřebujete přemístit spotřebič nebo třeba jen vyměnit nádobku na šťávu. Díky antidripu vám nebude šťáva kapat po kuchyňské lince ani po podlaze a vy pak nebude muset trávit čas neplánovaným úklidem kuchyně.

Za tři tisíce pořídíte průměr, za pět multifunkční přístroj

Odšťavňovače vybírejte spíše podle toho, které suroviny v nich budete lisovat, než podle ceny. Nicméně obecně se dá říci, že i odšťavňovače za tisícovku mohou odvést dobrou službu. Přesto je asi lepší vsadit na výkonnější přístroje, které stojí v průměru 3000 korun, zatímco multifunkční kuchyňské roboty, které zvládnou připravit smoothie nebo zmrzlinu vás vyjdou dráž, někdy až na 10 000 korun.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více