Jak vybrat kvalitní odšťavňovač a kolik vás to bude stát? Důležitý je výkon i velikost plnicího otvoru
23. 5. 2022 Domácnost
Pokud nepatříte mezi vyložené milovníky zeleniny a ovoce, a přesto chcete své tělo zásobovat vitaminy, máme pro vás skvělý tip. Nahraďte ovoce a zeleninu čerstvými šťávami. Ty si můžete připravit snadno a rychle pomocí odšťavňovače. Poradíme vám, jak ho vybrat.
Šnekové odšťavňovače
Uvnitř šnekových odšťavňovačů se točí pomalý šnek, který lisuje vložené suroviny. Vylisovaná šťáva báječně chutná a svou kvalitu si udrží několik hodin, takže si ji můžete bez obav připravit k snídani už večer a nechat ji přes noc v lednici. Tyto odšťavňovače se často dají alespoň zčásti mýt v myčce nádobí a liší se ve způsobu uložení šneku. Ten může být uložený buď horizontálně, což umožňuje připravovat také různé sorbety, salsu či dětské přesnídávky. Druhý typ disponuje dvěma hřídelemi, které do sebe zapadají a jsou uložené vertikálně. Ty bez problémů zvládnou připravit šťávu z listové zeleniny, bobulovin a bylinek. A víte, že bylinky můžete také zamrazit?
Mohlo by vás zajímat
Odstředivé odšťavňovače
O něco méně komfortnější je používání odstředivých odšťavňovačů. Sice jsou na rozdíl od odšťavňovačů šnekových levnější, ale zase jsou velmi hlučné, při zpracování surovin vzniká velký odpad a jejich údržba je poměrně náročná. Nicméně zvládnou připravit šťávu i z tvrdých kusů, jako jsou mrkev, řepa nebo jablka, a to za kratší dobu než odšťavňovače šnekové.
Mohlo by vás zajímat
Vyšší výkon zajistí rychlé zpracování surovin
Zatímco například u kráječů potravin nehraje výkon žádnou roli, u odšťavňovačů se naopak jedná o důležitý parametr. Neboť čím vyšší výkon odšťavňovač má, tím rychleji budete mít šťávu připravenou. Menší výkon mají modely šnekové, které jsou sice pomalejší a vystačí si s výkonem 200 Wattů, ale na druhou stranu je z nich šťáva kvalitnější, protože při jejich provozu nedochází podobně jako u manuálních mlýnků na maso k přílišnému přehřívání. Od odšťavňovačů odstředivých očekáváte, že budou rychlejší a výkonnější. Aby vaše očekávání splnily, měly by mít výkon alespoň 700 Wattů.
Plnicí otvor hraje u odšťavňovače hlavní roli
Plnicí otvor je u odšťavňovačů mimořádně důležitý. Na něm záleží, jestli budete muset předem suroviny předkrájet, přičemž zvláště z těch šťavnatých, jako je například citron, vyteče polovina šťávy, nebo jestli je do přístroje můžete pěchovat celé. Optimální proto je, když má plnicí otvor alespoň 8 centimetrů.
Příjemným benefitem je alespoň litrová nádoba na šťávu
Praktickým doplňkem odšťavňovačů je nádobka na šťávu, která bývá doplněná i víčkem. Pokud se hodláte rozdělit o vitaminovou bombu z různého ovoce včetně avokáda i s rodinnými příslušníky nebo přáteli, je dobré, když bude objem nádoby alespoň litr.
Mohlo by vás zajímat
Super vychytávkou je antidrip
Záklopka, která slouží jako ucpávka pro otvor, z něhož vytéká z přístroje šťáva, se nazývá antidrip. Oceníte ji především, když potřebujete přemístit spotřebič nebo třeba jen vyměnit nádobku na šťávu. Díky antidripu vám nebude šťáva kapat po kuchyňské lince ani po podlaze a vy pak nebude muset trávit čas neplánovaným úklidem kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Za tři tisíce pořídíte průměr, za pět multifunkční přístroj
Odšťavňovače vybírejte spíše podle toho, které suroviny v nich budete lisovat, než podle ceny. Nicméně obecně se dá říci, že i odšťavňovače za tisícovku mohou odvést dobrou službu. Přesto je asi lepší vsadit na výkonnější přístroje, které stojí v průměru 3000 korun, zatímco multifunkční kuchyňské roboty, které zvládnou připravit smoothie nebo zmrzlinu vás vyjdou dráž, někdy až na 10 000 korun.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Malá zahrádka za oknem Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned… Číst více
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Příprava pažitky do květináčů Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli … Číst více
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Pažitka je malou zásobárnou živin a vitamínů, přitom je velmi chutná a oblíbená. Na zahradě ji můžeme sklízet od časného jara až do pozdního podzimu.… Číst více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Oblíbené zahradní rostliny Je příjemné zajít si na zahradu pro čerstvou nať do polévky, na posypání hotového pokrmu nebo na přípravu bylinkového… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte… Číst více
Jak pěstovat pažitku za oknem. Jednoduchý a levný návod na domácí pěstování zelených natí
Kelímky s pažitkou si můžeme koupit nebo sami rychlit z trsů, které si vyryjeme na podzim na vlastní zahradě. Tímto způsobem si zajistíme dostatek… Číst více
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Nejraději máme česnek vypěstovaný v našich končinách, ideálně na vlastní zahradě. Pokud ho vysazujeme do záhonu, nejlepší je výsadba co nejpozději… Číst více
Desatero rad na téma pažitka: Jak ji rozmnožovat, pěstovat, zalévat a sklízet
Pažitka je nejchutnější brzy na jaře a pak znovu na podzim. Důležitou podmínkou vypěstování chutných natí je pravidelné seřezávání. Zároveň pažitka… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Obohaťte svůj letní jídelníček o nový salát: Ten lyonský výborně zasytí díky třem ingrediencím
Pečeme s Ivou: Kynuté řezy s tvarohem a rebarborou voní skořicí
Úžasná růžová sangria: Verze s grapefruitem a rozmarýnem vás nadchne! Takhle snadno se dělá
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 10 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 11 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 11 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 20 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33