Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bugatsa: Na řecký dezert je potřeba speciální tenké těsto a jemný krém s vůní skořice. Moučník si lehce připravíte i doma
Zdroj: Wikimedia Commons, By avlxyz - https://www.flickr.com/photos/avlxyz/2894231353/, CC BY-SA 2.0

Máte rádi pudinkové moučníky? Pokud ano, možná vás zaujme řecká bugatsa. Kombinace křehkého těsta a jemného pudinkového krému, který se doslova rozplývá na jazyku, je naprosto božská. Vůně skořice je jen příjemným bonusem už tak dokonalého moučníku. 

Jaké těsto na bugatsu?

Bugatsa se od ostatních známých řeckých dezertů trochu liší. Nejde totiž o křupavé pečivo s oříšky napuštěné hříšně sladkým sirupem, jako je to třeba v případě slavnější baklavy nebo „nitkového“ moučníku kataifi. I bugatsa neboli bougatsa se ale připravuje z těsta filo, což je speciální tenounké až téměř průsvitné těsto, které se vrství na sebe, přičemž se jednotlivé vrstvy průběžně potírají máslem. Díky tomu je po upečení těsto krásně křehké a „lístkuje“ podobně jako listové. Právě jím se těsto filo často nahrazuje, ačkoli úplně stejné vlastnosti nemá, neboť listové těsto je trochu tučnější a nadýchanější. Zrovna v případě bugatsy to ale zase takovou roli nehraje. 

Křehké těsto, krémová náplň

I když se bugatsa nepřelévá sirupem, neznamená to, že by nebyla sladká. To je dostatečně, navíc i krásně krémová a voňavá po skořici. Mezi vrstvičkami těsta se pak neukrývá klasický pudink, ale speciální krupicový krém, který vytváří příjemný kontrast ke křupavému těstu.

Bugatsa bývá hlavně sladká, existuje ovšem i ve slané verzi, která je plněná buď sýrem, špenátem nebo směsí mletého masa. Ta sladká ale mezi všemi vede a úplně nejlepší je, když si na ni rovnou pochutnáte po vytažení z trouby, kdy je ještě teplá a hezky posypaná vrstvičkou cukru. Řekové si ji vychutnávají hlavně na snídani, případně jako moučník ke kávě během odpolední siesty. 

Bugatsa má více variant

Dnes seženete bugatsu v každé pekárničce i v malých řeckých vesnicích, kde ji mnohdy stále vyrábějí ručně. Původ bugatsy lze hledat až ve starověkém Římě a plackách, které se v té době pekly.

Pečivo opravdu se podobající bugatse je prý doloženo již z dob Byzantské říše. Za domov novodobé bugatsy se považuje oblast Střední Makedonie v severním Řecku, hlavně město Serres, oblíbená je ale třeba i v Soluni. Bugatsa má po celém Řecku různé varianty. Například v již zmiňované Soluni je křupavá, a ne tak sladká, v Chanii na Krétě se zase vyrábí z místního sýra mizithra a sype se cukrem a ve Verii je velmi sladká a plná smetany. 

Recept na pravou řeckou bugatsu

Předností bugatsy je, že její příprava je na rozdíl od jiných řeckých moučníků poměrně snadná, a pokud na ni použijete listové těsto, zvládnete ji jako nic. I když i filo si u nás můžete koupit například v obchodech s řeckými potravinami. Pokud byste chtěli, můžete tak svou bugatsu snadno přiblížit originálu. A jak na to?

Budete potřebovat: 1 a ½ l mléka, 5 žloutků, 350 g moučkového cukru, 180 g hrubé mouky nebo dětské krupičky, 350 g rozváleného listového těsta nebo těsta filo, 30 g másla, moučkový cukr a skořice na posypání. 

  1. V hrnci ohřejte mléko (nesmíte ho ale přivést k varu). Ušlehejte žloutky, vmíchejte do nich cukr a mouku a šlehejte, až se vytvoří hustý krém. To vše za stálého míchání vlijte do horkého mléka a znovu postavte na mírný oheň. Míchejte tak dlouho, dokud se nevytvoří hustý a vláčný krém. Přidejte máslo, odstavte z ohně a nechte krém vychladnout. 
  2. Plech nebo obdélníkovou formu na pečení vymažte máslem a položte na něj plát listového těsta nebo polovinu plátu filo těsta. Každý list důkladně pokropte máslem. Pak na těsto nalijte krém tak, aby rovnoměrně pokrýval celou plochu. Přikryjte ho druhou polovinou plátů těsta – opět je potírejte máslem. Krém nesmí přetékat, okraje pak zahněte dovnitř, aby se vytvořila jakási kapsa plněná krémem. Na vrchních dvou listech pak lehce nožem naznačte řezy, podle nich pak budete bugatsu porcovat. 
  3. Povrch bugatsy zakryjte pečicím papírem, rozehřejte troubu na maximum, vložte do ní formu a ihned teplotu snižte na střední teplotu. Pečte tak dlouho, dokud není bugatsa na povrchu krásně zlatavá a křupavá. Trvá to asi 30 minut. Ještě teplou ji ihned posypejte moučkovým cukrem a posypejte skořicí. Nejlepší je podávat ji ještě horkou, vynikající je ovšem i zastudena. 

Náš tip: Máte-li rádi řeckou kuchyni, můžete si udělat i pravý řecký salát podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Greekgastronomyguide.gr: Bougatsa
Wikipedia.org: Bougatsa

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více