

Závin z řeckého phillo (filo) těsta
Suroviny
- 4 hrnky hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1,5 hrnku vlažné vody
- 4 lžíce olivového oleje
- solamyl na podsypání
- sladká verze:
- jablka
- skořicový cukr
- slaná verze:
- šunka
- sýr
- bazalka
Postup přípravy receptu
Do větší mísy prosijeme mouku a za stálého míchání přidáme vodu. Vznikne lepivé těsto, do kterého po lžících přidáme olej, každou lžíci pečlivě zapracujeme. Doporučuji si po první lžíci oleje umýt ruku, tak už se těsto tak nelepí.
Pořádně propracujeme a necháme přikryté potravinovou fólií 2 hodiny odpočinout. Z těsta vyválíme na pracovní ploše tenké placky, téměř průhledné (na fotce je vidět prosvítající kruhy podložky).
Plníme jako jiné záviny zvolenou náplní, zabalíme a pečeme 15-20 minut na 200°C.
Poznámka od kuchařky
Phillo (filo) těsto - je původem z Řecka, kam ho ale přivezli Turci. Řekové ho dnes používají téměř na všechno. Díky jeho neutrální chuti můžete plnit čímkoli.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Závin z řeckého phillo (filo) těsta
-
-
+12
-
Ivanka, dakujem za odpoved
V každom prípade je Tvoj recept úžasný a dakujem Ti za to
-
Tak to urččitě vyzkouším,protože jak je těsto univerzální,tak to je paráda.Dávám do oblíbených a tobě Isahu bodík
mimochodem fotečka skvělá jako vždy
-
Ibo, děkuji
byl to takový pokus o philo, s kupovaným originálem jsem ještě nepracovala
- nechala jsem jen jednu vrstvu, přeci jen se mi nepovedlo udělat tak tenoučké jako kupovaný originál, takže to bylo spíš tako tenké tažené těsto...
- potřela jsem jen vršek vajíčkem s mlékem...
- těsto jsem měla v míse a přikryté folií, vždy jsem si jen kusek odtrhla a zpracovala, zbytek byl stále přikrytý -
Ivanka, super
+10. A ešte tri otázky: 1. koľko vrstiev tohto cesta si dávala na seba, ked si robila tento závin? /v originál kupovanom ceste je treba na seba aspoň 3-4 vrstvy a každú potrieť maslom/ 2. potierala si ešte aj maslom? 3. musela si mať pripravené philo cesto prikryté vlhkou utierkou, ako pri originál kupovanom, lebo rýchlo vysychá.Dakujem.
-
mnam
-
No a budete pár metrů od mého bydliště, pár krůčků... jsem hned za rohem. A také stálým návštěvníkem tohoto obchůdku. Naproti teď otevřeli Český grunt s biopotravinami a farmářskými lahůdkami, doufám, že rozšíří sortiment, protože na náměstí nyní můžeme nakupovat každou středu a sobotu na farmářském tržišti, tak by se měli snažit...
-
Ivo, jukni, mají tam lahůdky, já tam ujíždím na hummusu
-
maris, pod Florou??? v té řecké prodejně? já tam někdy juknu, díky....
-
Isahu, kdybys měla zájem o originál - mají ho v Olympii v Radhošťské uici.
-
Hello, vůbec nic nemaž
jsem ráda, že tu jsou...vím, že by mě s tímhle vypracováním asi Řekyně hnaly
, koukala jsem na webu na nějaké info o těstě, byly tam i tyto košíčky pro naplnění či měštce...a profi těsto rozhodně vypadalo lépe než to moje
-
Na Topky cz. přidávala tejaja 5 receptů s tímto těstem na slano. V kuchařkách se píše, že lze použít ke steným účelům i hodně rozválené listové těsto. Řekové fillo taky kupují a málokdo si ho dělá doma (jako u nás listové). Dovolím si pro názornost přidat dvě fotky z receptů , které se mi líbí z kuchařky Dokonalé pečivo. Kousky textů, které tam jsou vidět, patří jiným receptům. Pokud Isahu chceš, můžu to hned smazat.
-
Isu to vypadá krásně.
-
+1