Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ražniči v zapékací misce: Chutná stejně dobře jako na špejli, je báječně šťavnaté a mnohem rychlejší na přípravu
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Chutná vám ražniči a nechcete trávit čas napichováním masa na špejle? Jděte na to šikovně a připravte si ražniči v zapékací misce. Je to rychlé, a chuť přitom zůstává stejně dobrá.

Co je ražniči

Ražniči je sice balkánská specialita z masa grilovaného na jehle, ale i u nás je velmi oblíbené. Je to varianta řeckého souvlaki a tureckého šašliku. Má jednu nevýhodu. Napichování surovin na jehlu. Vlastně jde o masový špíz, kdy potraviny nakrájíme na větší kousky a jednotlivě je napichujeme na špejli.

Z čeho poskládat ražniči

Obvykle se využívá vepřové maso. Skvěle se hodí plec, krkovička či kýta. Maso bývá okořeněné, přidává se také slanina, cibule a různé další druhy zeleniny. Často se používá paprika.

Směs masa a zeleniny doplníme o koření a sůl a můžeme ji jen potřít olejem. Když chceme ještě přidat další chuť, můžeme využít třeba domácí grilovací směs. Ale také se dá směs ochutit plnotučnou hořčicí.

Kde připravit ražniči

Ražniči se obvykle napichuje na grilovací jehlu a dříve se dávalo na oheň, dnes se často jehla pokládá na hluboký plech a peče se v troubě.

Ale skládání na špejli nebo jehlu je sice efektní, ale chvíli to trvá. Pokud chceme práci urychlit, jen si nachystáme suroviny a upečeme je třeba v pekáčku nebo jiné nádobě vhodné do trouby.

Snadné

Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…

Jak připravit ražniči v zapékací misce

Na ražniči budete potřebovat: 1 kg vepřového masa, 200 g anglické slaniny v celku, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce hořčice, mletý pepř, mletou papriku a sůl.

Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Maso nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte ho najemno. Také slaninu nakrájejte na kostičky. Vše dejte do pekáčku, přidejte sůl, pepř, mletou papriku, sůl a hořčici. Promíchejte.

Nádobu přikryjte alobalem. Pekáček dejte do trouby a pečte, dokud nebude maso měkké. Celkem to může trvat zhruba hodinu a půl. Během pečení vznikne velké množství šťávy. Pokud budete chtít přílohu, můžete k si stranou uvařit bramborovou kaši. Skvěle ji pak můžete polít právě vypečenou šťávičkou. Pokud o šťávu nestojíte, odkryjte pekáček, a nechte ji vypéct. 

Náš tip: Připravte si ražniči na plechu podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více