Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování levou zadní: Na domácí grilovací směs můžete využít koření, které máte běžně doma. Maso tak bude přesně podle vaší chuti
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Krásné počasí svádí k jídlu venku a ke grilování. K tomu budeme potřebovat směs voňavého koření. Grilovací koření si můžeme připravit i doma a mít ho dispozici v případě potřeby. Co do něj přidat?

Jak na nejlepší grilovací koření

Grilování je metoda, jak rychle tepelně upravit potraviny. Nejraději grilujeme vepřové a kuřecí maso. Skvěle se dají ale také grilovat kusy zeleniny a ovoce. Maso a zeleninu většinou je posypeme solí, případně směsí zvanou grilovací koření.

Můžeme si koupit hotové grilovací koření. To často obsahuje zbytečné moc soli a další přidané látky. Proto je lepší si namíchat vlastní domácí koření na grilování podle naší chuti a představ. 

Jaké je složení grilovacího koření

Co vlastně obsahuje grilovací koření? Základem bývá pepř, paprika (sladká, pálivá, ale i chilli paprička), často se objevuje i sušený česnek, případně zázvor. Co dalšího můžeme přidat?

Hodí se nové koření, drcený kmín, ve směsích bývá i rozdrcené hořčičné semínko. Hodit se bude tedy hmoždíř. Další variantou je palička na maso, nebo váleček na těsto. Koření si dáte na papír a ohnete ho tak, aby při drcení kousky vylétávaly mimo co nejméně.

Z bylinek je to pak třeba tymián, oregano, rozmarýn, majoránka, ale i například estragon. Zvolit můžeme i sušenou cibuli. Exotičtější nádech dodá koření, jako je koriandr, kardamom a muškátový oříšek. Pokud bychom rádi přidali bazalku, je důležité ji dát na grilovaný pokrm nakonec, stejně tak jako další bylinky, které nejsou usušené.

Pokud budeme připravovat grilovací směs na uskladnění, je třeba, abychom ji chystali ze sušených ingrediencí. Koření je lepší připravit bez soli a přidat ji samostatně až vždy na jednotlivý pokrm. Základem grilovacího koření by měly být bylinky, ne sůl. Dosolit můžeme maso až na talíři podle chuti.

Co je třeba vědět pro přípravu nejlepšího grilovacího koření

Pokud budeme grilovací koření používat hned, je lepší podpořit jeho vůni. To provedeme tak, že ingredience krátce prohřejeme na suché rozpálené pánvičce. Směs bude mnohem voňavější. Je také důležité myslet na to, že větší množství bylinek může způsobit hořkou chuť v případě mokrého marinování. Marinování pak musíme zkrátit nebo zvolit suché marinování. To je vhodné provést půl hodiny před grilováním. Jestliže zjistíme, že nános nasekaných bylinek z masa opadává, můžeme maso navlhčit olejem a pak teprve nanést ingredience.

Grilování

Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…

Jak si vyrobit grilovací koření

Příprava je velmi rychlá. Na grilovací směs pro kuře a vepřové maso budete potřebovat: 1 lžičku kmínu, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžičku sušeného česneku, ½ lžičky sušené cibule, ½ lžičky zázvoru, ½ lžičky hořčičného semínka a ½ lžičky kuliček pepře.

Jak na to? Kmín a pepř nadrťte a dejte do misky. Přidejte zbývající ingredience a promíchejte je. Vše přesypte do uzavíratelné skleničky. Uložte do tmy.

Tato směs je základní. Na kuře k můžete přidat ještě tymián, oregano nebo například saturejku.

Náš tip: Připravte si ale třeba také marinádu na maso na gril podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více