Třepané okurky: Rychlou verzi nakládaček připravíte snadno, nejdůležitější je okurky ve sklenici často protřepávat
15. 9. 2023 Vaření
Nashromáždilo se vám doma větší množství salátových okurek? Na nakládání se nehodí a do salátu je všechny nespotřebujete? Váš problém vyřeší třepané okurky. Tyto „naložené“ okurky vám v lednici vydrží až dva týdny. Jejich příprava je rychlá, snadná a hlavně zábavná.
Když nemáte čas na nakládání
Třepané nebo natřesené okurky jsou vynikající možností, jak zpracovat větší úrodu této oblíbené salátové zeleniny. Jde totiž o báječnou alternativu, jak je uchovat v kondici delší dobu, aniž byste se museli pouštět do zavařování. Navíc tak lze zpracovat i okurky salátové nebo větší okurky polní. Díky speciálnímu naložení zůstanou tyto okurky delší dobu krásně svěží, křupavé a šťavnaté.
Mohlo by vás zajímat
Dokonale ochucené okurky
Vzhledem třepané okurky trochu připomínají okurkový salát, díky naložení do octa a přidání typického koření používaného do nakládaček chutnají tak trochu i jako ony. Jejich předností je, že jsou sice báječně ochucené, ale nevaří se a nepřicházejí tak o vitaminy. O dokonalou chuť se postará česnek, hořčičná semínka a pepř, pro větší pikantnost můžete přidat i chilli papričky. A samozřejmě nesmí chybět kopr, který je pro nakládané okurky typický.
Hlavně dobře protřepat
Na celé přípravě těchto okurek je nejsložitější třepání. Aby se chutě dobře prolnuly, je třeba okurky hlavně důkladně protřepávat, aby pustily vodu. Nejlepší je sklenici s nakrájenými a ochucenými okurkami postavit v kuchyni na dobře viditelné místo a v pravidelných intervalech je potřepávat. Nejdéle za tři hodiny by měly být okurky dokonale proleželé. Pak je již uchovávejte v lednici, kde vydrží až dva týdny. Použít je můžete jako přílohu ke grilovanému či pečenému masu nebo je můžete přidat do salátu jako normální okurky.
Jak na třepané okurky?
Třepané okurky nejsou českou specialitou. S oblibou je připravují v rusky mluvících zemích, kde se jim říká okurky tryasuny, anglicky jsou jednoduše označovány jako shaker cucumber. A jak je připravíte?
Budete potřebovat: 2 velké okurky nakrájené na plátky nebo kostičky, 1 cibuli nakrájenou na jemné proužky (nebo svazek cibulí na kolečka), 2-3 oloupané stroužky česneku, ½ svazku kopru, 6 lžic octa, 1 lžíci cukru, 2 lžičky hořčičných semínek, 1 lžičku soli a trochu pepře
- Všechny ingredience smíchejte v míse a pak přendejte do větší sklenice zavařovačky nebo plastové krabice s víčkem.
- Nádobu uzavřete a silně protřepejte. Poté ji dejte do chladničky a po 30 minutách znovu protřepejte. Okurky by měly být dokonale ochucené již po 1 až 2 hodinách, klidně je ale můžete nechat odležet delší dobu. V lednici vám vydrží asi 1 až 2 týdny. Před podáváním je vždy jednoduše trochu protřepejte.
Náš tip: Máte-lii rádi pikantnější chutě, můžete vyzkoušet i tento okurkový salát podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Sendviče s okurkou milovala královna Alžběta II. Podle originálního receptu musí nejdřív okurka pustit vodu, pak se ochutí mátou
K snídani polévka, k svačině sáček s mlékem a rohlík aneb Jak jedly děti v polovině 20. století
Polský okurkový salát mizeria voní koprem a v létě báječně osvěží. Smetana a citron dodají jemnou a lehce nakyslou chuť
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 8 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 14 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 15 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12
Přečtěte si Zobrazit více
Ze špekáčků, které zbyly z čarodějnic, vytvoříte skvělá jídla: Stačí použít pivo, zeleninu, alobal nebo ocet
Pikantní okurkový džem: Netradiční způsob, jak zpracovat velkou úrodu této zeleniny
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská