Okurkový salát z přerostlých nakladaček

recepty73 Kuchař: recepty73

Saláty 3 názory

Suroviny

5 kg větších okurek-nakládaček, které se už nehodí na klasické zavaření
700 g cibule
400 ml octa
450 g cukru krupice
1 Deko = 100 g (nebo Nako, Lako)
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Okurky, které nám přerostly, ale nejsou již za zenitem, nažloutlé nebo povadlé, omyjeme a na struhadle nastrouháme na plátky (i se slupkou) do čisté velké mísy (hrnce). Přidáme oloupanou a velmi drobně pokrájenou cibuli (nestrouhat!), přidáme přes cedník prosáté Deko, přisypeme cukr a přilijeme ocet.

  2. Vše dobře promícháme a zakryjeme utěrkou nebo poklicí. Necháme v chladnu (stačí na zemi na dlažbě) proležet cca 10 hodin a během proležení okurkový salát občas promícháme.

  3. Po proležení okurkový salát naplníme do čistých suchých sklenic i s nálevem, který nám vznikl odležením, uzavřeme čistými suchými víčky a uskladníme v temné chladné místnosti.

  4. Odebíráme dle chuti a potřeby, prý vydrží do Nového roku, ale to se u nás nikdy nestalo, protože se sní většinou do dvou měsíců. Uchovávám v kamenném sklepě.

  5. Do salátu můžeme přimíchat například i na drobné nudličky pokrájenou červenou papriku (cca 5-6 kusů = odebrat na váze okurkek) a tím budeme mít salát pestřejší a s jinou chutí. Zkoušeli jsme i s koprem a též byl výborný.

  6. Žádný lák nebo nálev není třeba vařit, vše se dokonale rozpustí, naplněné sklenice (cca centimetr a půl pod víčko) ani nezavařujeme. Pokud nemáme temné chladnější místo, je možné salát udělat z poloviční dávky a uchovat v chladničce. Po celou dobu zůstávají okurky v salátu křupavé.

Poznámka

Kdysi dávno jsem dostal tento recept od známé v práci. Poměr cukru a octa v něm byl větší a salát byl hodně výrazný až ostrý. Po několika dávkách jsme si chuť přizpůsobili té naší, která nám vyhovuje. Stejně tak to můžete udělat i vy a nic tím nezkazíte.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Okurkový salát z přerostlých nakladaček

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Simona Skolakova: Anna Kocikova: ...děkuji:-K:-K:-K ...je to rychlovka co vydrží déle než klasický okurkový salát, dělaný třeba k obědu ...tady okurky zůstanou křupavé i delší čas a "nezhadrovatí"

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Simona Skolakova: I mě se rcp líbí,díky:-K:yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Tak to je velmi zajímavý receptík,moc se mi to líbí;-):yes:

    Odpovědět