Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně vařit různé druhy rýže:  Díky těmto radám se vám už nikdy nerozvaří jasmínová a arborio zůstane krásně krémová
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Uvařit dokonalou rýži není tak snadné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pokud tedy nepoužíváte tu ze sáčku. I při vaření rýže je totiž třeba dodržovat správný postup, aby měla na konci tu správnou konzistenci, zrníčka byla akorát tak měkká a nerozvařila se vám na nevábně vyhlížející rýžovou kaši.

Rýže jako nejdůležitější obilovina světa

Rýže patří k nejoblíbenější přílohám světa, přičemž se používá již několik tisíc let. Nejstarší zrnka jsou prý dokonce 15 000 let stará. V asijských zemích, kde se i nejvíc pěstuje, je jednou z nejdůležitějších potravin vůbec, populární je ovšem i v dalších světových kuchyních, pěstuje se na každém kontinentu kromě Antarktidy a dokonce i v některých zemích Evropy. Není divu, že rýží existuje spousta druhů (údajně až 40 000). Není zkrátka rýže jako rýže. Každá se hodí do jiných pokrmů a každá vyžaduje tak trochu něco jiného.

Jak postupovat při vaření rýže?

Ačkoli se vaření rýže zdá na první pohled jednoduché, ne vždy se povede ji uvařit ke všeobecné spokojenosti. Rýže totiž vyžaduje obezřetné zacházení, jen tak bude krásně nadýchaná a bude příjemně vonět. Samozřejmě existuje i řešení v podobě předpařené (parboiled), tedy částečně uvařené rýže, jež se často pro zjednodušení navíc prodává ve varných sáčcích, které jen stačí ponořit do vroucí vody a uvařit do změknutí podle návodu na obalu. Taková rýže je sice rychle hotová, ale nikdy nebude chutnat tak dobře jako normální rýže, kterou uvaříte pěkně od začátku.

Rýži je možné vařit několika způsoby – v normálním hrnci na sporáku, v troubě, v mikrovlnné troubě nebo rýžovaru. Samozřejmě, že rýžovar je pro vaření rýže nejlepší, vše ohlídá za vás a díky němu bude dokonale nadýchaná a provzdušněná, pokud ale nemáte moc velkou kuchyň a nevaříte rýži každý den, úplně se vám nevyplatí. To ale neznamená, že se vám nikdy nepovede udělat rýži, aby byla tak dobrá jako z rýžovaru. S trochou snahy se to zvládnout i v hrnci obyčejném.

Nejběžnější druhy rýže a jak je vařit?

Druhy rýže se liší délkou a buclatostí zrnek, chutí, konzistencí, dobou, kterou potřebují na vaření i množstvím vody na zalití. Podle délky zrn se rozlišují tři základní skupiny – rýže dlouhozrnná s pevnými štíhlými zrnky, střednězrnná, jejíž zrnka jsou buclatější a rýže je i po uvaření lepivější a měkčí, a krátkozrnná, jež se používá nejčastěji na vaření krémového rizota. Každá rýže obsahuje i jiné množství škrobu, který po uvaření způsobuje lepkavost rýže. Právě kvůli němu se rýže obvykle na několikrát proplachuje. Třeba u rýže na rizoto je ale lepkavost žádoucí, v tom případě se rýže neproplachuje. Kromě toho se ještě doporučuje i rýži předem osmahnout na oleji, až zrnka zbělají. Jak tedy postupovat u nejznámějších druhů rýže?

Bílá dlouhozrnná rýže

Jde o nejběžnější druh rýže, který běžně používáme jako přílohu nebo z ní připravujeme klasické „české“ rizoto. Pochází z Asie, ale dnes se pěstuje po celém světě.
Jak vařit: Na 1 šálek rýže použijte 2 šálky vody a 1 lžičku soli. Přiveďte vodu k varu. Přidejte rýži a promíchejte. Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte 20 minut. Odstavte z ohně, načechrejte a podávejte. Stejným způsobem se vaří i střednězrnná rýže. Rýži můžete připravit i v mikrovlnné troubě. Ve větší nádobě vhodné do mikrovlnné trouby smíchejte vodu a rýži. Přikrytou rýži ohřívejte v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon po dobu 5 minut. Snižte výkon na 50 % a v přikryté nádobě vařte dalších 15 minut. Ještě v mikrovlnné troubě nechte rýži asi 5 minut odstát. Vyjměte ji z mikrovlnné trouby, načechrejte a podávejte.

Rýže basmati

Tato aromatická dlouhozrnná rýže je oblíbená v mnoha pokrmech asijské kuchyně. Její chuť je oříšková a květinová i její název pochází z hindského slova, jež znamená voňavý. Původně pochází z Indie a z Pákistánu, nyní se pěstuje i v jiných oblastech. Používá se jako příloha k různým druhů curry, i jako základ smažených pokrmů s rýží.
Jak vařit: Na 1 šálek rýže basmati potřebujete 1 a 1/4 šálku vody a špetku soli. Rýži nejprve 2 až 3krát propláchněte a nechte okapat. Vložte rýži, vodu a sůl do hrnce. Přiveďte ji k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte 10 až 15 minut. Odstavte z ohně a nechte přikryté ještě 5 minut odstát. Před podáváním načechrejte. I tuto rýži lze připravit v mikrovlnné troubě.

Jasmínová rýže

Jasmínová rýže se hodně podobá rýži basmati. Je také hodně aromatická, její zrnka jsou ale o trochu kratší a lepivější. Stále ovšem jde o dlouhozrnnou rýži. Pěstuje se především v Thajsku, Kambodži a Vietnamu. Je také známá jako thajská voňavá rýže. Vyniká oříškovou chutí, údajně prý chutná trochu jako popcorn.
Jak ji uvařit: Na 1 šálek rýže potřebujete 1 a 3/4 šálku vody, případně 1 lžíce másla. Rýži, vodu a máslo vložte do hrnce a zahřívejte, dokud nezačne vřít. Přikryjte pokličkou, snižte teplotu na minimum a vařte 40 minut. Pokličku nechte přikrytou, stáhněte z ohně a nechte ještě 10 minut odstát. Rýži načechrejte a podávejte.

Rýže arborio

Tato kulatorznná rýže s krátkými zrnky je oblíbená v italské kuchyni a neobejdete se bez ní při přípravě pravého italského rizota. Podobají se jí další podobné odrůdy, např. Carnaroli nebo Vialone Nano. Při přípravě pravého italského rizota se používá speciální postup, při němž se rýže zalévá postupně vývarem, dokud nedosáhne krásně krémové konzistence. Dá se ale uvařit i normálně ve vodě a pak použít na přípravu dezertů a kaší.
Jak vařit: Na 1 šálek rýže použijte 1 a 1/2 šálku vody a 1 lžíce másla. Rýži, vodu a máslo vložte do hrnce a zahřívejte, dokud vše nezačne vřít. Přikryjte pokličkou, snižte teplotu na minimum a vařte 20 minut. Pokličku nechte přikrytou, stáhněte z ohně a nechte ještě 10 minut vařit. Načechrejte a podávejte.

Krátkozrnná rýže

Rýže s krátkými zrny se samozřejmě pěstuje i v Asii, kde je velmi oblíbená. Její zrníčka jsou rovněž buclatá a obsahují větší množství škroby, díky němuž se rýže lepí. Krátkozrnná rýže se používá na sushi a často ji u nás seženete právě jako sushi rýži. Lze ji použít i na přípravu různých rýžových kaší.
Jak vařit: Na 1 šálek rýže použijte 2 šálky vody, 1 lžíci másla a případně 1 lžičku soli. Rýži 2 až 3krát propláchněte vodou. Do hrnce s pokličkou přidejte rýži, vodu, máslo a sůl. Přiveďte k varu, přikryjte a snižte teplotu na minimum. Přikryté vařte asi 25 minut. Odstavte z ohně, načechrejte a podávejte.

Hnědá rýže

Dlouhozrnná, střednězrnná i krátkozrnná rýže jsou k dostání i v hnědé variantě. Někdy se jí říká také natural nebo celozrnná. Jde o rýži, která je jen částečně oloupaná, což způsobuje její hnědou barvu. Je tvrdší a trochu chutná po oříšcích. Její příprava je podobná jako u jejích bílých příbuzných, jen doba vaření je delší.  
Jak vařit: Na 1 šálek hnědé rýže potřebujete 2 šálky vody, 1 lžička soli a 1 lžíci másla nebo oleje. Rýži, vodu, máslo a sůl vložte do hrnce a zahřívejte, dokud nezačne vřít. Přikryjte pokličkou, snižte teplotu na minimum a vařte 30-50 minut. Odstavte z ohně a nechte 5 minut odstát. Načechrejte a podávejte.

Černá rýže

I tato speciální tmavá rýže pochází z Asie. Používá se především do hlavních a vedlejších jídel a dezertů. Tato rýže je velmi bohatá na živiny, navíc vyniká oříškovou chutí.
Jak vařit: Na 1 šálek černé rýže použijte 2 šálky vody. Před vařením nejprve namočte rýži na 60 minut do vody. Po namočení zalijte vodou a přiveďte k varu. Přikryjte pokličkou, snižte teplotu a vařte asi 30 minut. Odstavte z ohně, načechrejte a podávejte.

Zdroje informací:
Web.duke.edu

Ricefest.com
Usriceproducers.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více