Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pepř patří mezi nejčastěji používaná koření a najdeme jej v kuchyních celého světa. I když je známo více jak 1500 druhů pepře, jako koření se jich používá jen asi šest.

Pepř se používal již ve starověku, a v Evropě byl považován za tak vzácný, že se jej používalo i jako platidla.

Pepřovník černý je popínavý keř z tropických monzunových pralesů jižní Indie. Pěstuje se také v také z jihovýchodní Asii, Brazílii, na Filipínách, Sumatře a Jávě.

Jeho květy vytvářejí hrozny, ze kterých uzrávají plody ve tvaru kuliček, které se v různém stádiu zralostí sklízí až třikrát do roka.

Podle toho v jakém stádiu zralosti se bobule sklízí a jak se následně zpracovávají vznikají různé druhy pepře.

 


Černý pepř vzniká fermentací a následným sušením nezralých, ještě zelených bobulí.

Zelený pepř se vyrábí pouhým usušením nezralých bobulí, bez předchozí fermentace.

Bílý pepř prochází nejsložitějším zpracováním. Bobule se sklízí zralé, kdy mají červenou barvu a snadno se odstraní jejich dužina. Po namáčení se mletím dužina odstraní a bílá zrnka se následně suší. Barva usušeného pepře je světle šedá.

Růžový pepř je méně známý. Vyrábí se také ze zralých bobulí, ale mimo sušení se nijak neupravuje. Je mnohem méně pálivý než pepř černý.

Mimo těchto nejznámějších druhů pepře známe ještě.

Dlouhý pepř, který se dělá z asi 2,5 cm dlouhých květů pepřovníku, rostoucího v Indii a Nepálu. tento pepř není ostrý ale zato je velmi aromatický.

Stopkový pepř Kubeba, který se dělá z odlišného druhu pepřovníku, rostoucího na Borneu, Sumatře a Jávě. Plody tohoto pepřovníku jsou větší u pepřovníku černého a zužují se na jedné straně do jakési „stopky“. Odtud pochází jeho název. Plody se sbírají před dozráním a suší se.

Pepř obsahuje velké množství pryskyřice a éterických olejů a ostře chutnající alkaloid pápeřin. které dráždí sliznice, podporují trávení a zmírňují žaludeční potíže žaludeční potíže a nadýmání. Pepř také podporuje srdeční činnost a je močopudný.
Pepř není ani slaný ani sladký a proto se může používat kromě kořenění masa a polévek také při přípravě sladkých jídel. je třeba důležitou přísadou při výrobě perníku a přidává se i do některých čokolád.
 

Existuje ještě jedno koření, které se nazývá pepřem, ale není to pepř. Jedná se o cayenský pepř, což jsou však malé usušené chilli papričky. Jeho název vznik je odvozen z angličtiny, kde se slovem pepper označuje jak pepř, tak chilli papričky a dále pak ze jména přístavu Cayenne ve francouzské Gayaně, odkud se dříve chilli papričky vyvážely.