Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Buřty v pivním těstíčku jsou uvnitř šťavnaté a na povrchu krásně křupavé
Zdroj: Toprecepty

Letošní období táboráků a grilování je až na výjimky u konce. Buřtíky či jiné voňavé uzeniny si ale nemusíte odepřít ani teď. Dobře chutnají i opečené v troubě nebo obalené v trojobalu či těstíčku.

Uzeniny často nahrazovaly maso

Nad uzeninami dietologové a výživoví poradci tak trochu kroutí hlavou. Jenže voňavé šunce, čerstvému salámu nebo křupavému párku se někdy prostě odolat nedá.

S uzeninami jako důležitou součástí pokrmů se poměrně často setkáváme v receptech ze 60. a 70. let. Maso se shánělo obtížně, zvlášť když jste měli jasnou představu. Uzeniny sice taky nebyly na pultech vždycky všechny, ale buřty (tedy špekáčky) nebo měkký salám typu gothaj se většinou pořídit daly.

Není buřt jako buřt

Tenhle retro pokrm, který před půl století našel uplatnění jako rychlá a levná večeře, si můžeme občas připravit i dnes. Základem jsou samozřejmě kvalitní buřty. A tady je třeba připomenout, že buřt a špekáček se sice zaměňují, ale rozdíl je v kvalitě.

Špekáček by podle webu vitalia.cz měl obsahovat směs masa, a to z 20 % vepřového, 50 % hovězího, 30 % tuku, sůl, česnek, pepř a muškátový ořech.

V buřtech pak můžeme najít větší podíl různých náhražek (chrupavky, kůže, maso z kostí, ale i rostlinné náhražky a sójové bílkoviny).

Z výše uvedeného jasně vyplývá, že na buřtech sice můžete ušetřit, na poctivých špekáčcích si ale mnohem více pochutnáte.

Správné těstíčko, to je trochu alchymie

Těstíčko se většinou připravuje z mouky, která se rozšlehá s vejcem a mlékem, minerálkou nebo právě pivem. Pivo je zvlášť u obalovaných uzenin důležitou ingrediencí těstíčka, protože zabraňuje přílišnému nasávání smaženého pokrmu tukem. 

Do mouky je možné zamíchat špetku prášku do pečiva nebo jedlé sody, těstíčko pak bude nadýchanější. Pivo přilévejte k vajíčku a mouce pomalu a opatrně. Výsledná konzistence by měla být jen o něco hustší než těsto na palačinky. Těstíčko na buřty není třeba nijak ochucovat, protože buřty mají výraznou chuť samy o sobě. 

Jak na buřty v pivním těstíčku?

Budete potřebovat: 4 špekáčky/buřty (nebo 400 g gothajského salámu vcelku), 200 g polohrubé mouky, 1 větší vejce, ¼ litru piva, rostlinný olej na smažení.

  1. Špekáčky oloupejte a rozkrojte na polovinu (můžete je ale nechat i vcelku a naříznout je stejně jako na pečení; pokud máte gothajský salám, oloupejte ho a ukrojte 4 stejně velké plátky).
  2. Do misky dejte mouku, rozklepněte vejce a přilijte pivo. Dobře promíchejte a našlehejte vidličkou, aby vzniklo těstíčko jen o málo hustší než na kapání. Pokud bude moc řídké, přisypejte trochu mouky.
  3. Špekáčky nebo salám namočte ze všech stran do těstíčka a ihned vložte do rozpáleného oleje. Smažte z každé strany asi 3 minuty. Osmaženou uzeninu pak položte na talíř vyložený papírovým ubrouskem, aby se do něj vsákl zbytečný tuk.
  4. K podávání se hodí třeba bramborová kaše, vařený brambor a zeleninový salát. Anebo si buřty vychutnejte jen tak, posypané sezamem či bylinkami. 

Náš tip: Pokud před uzeninami dáváte přednost masu, vyzkoušejte kuřecí maso v solamylovém těstíčku podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více