Retro okénko: Buřty v pivním těstíčku jsou uvnitř šťavnaté a na povrchu krásně křupavé
15. 10. 2023 Vaření
Letošní období táboráků a grilování je až na výjimky u konce. Buřtíky či jiné voňavé uzeniny si ale nemusíte odepřít ani teď. Dobře chutnají i opečené v troubě nebo obalené v trojobalu či těstíčku.
Uzeniny často nahrazovaly maso
Nad uzeninami dietologové a výživoví poradci tak trochu kroutí hlavou. Jenže voňavé šunce, čerstvému salámu nebo křupavému párku se někdy prostě odolat nedá.
S uzeninami jako důležitou součástí pokrmů se poměrně často setkáváme v receptech ze 60. a 70. let. Maso se shánělo obtížně, zvlášť když jste měli jasnou představu. Uzeniny sice taky nebyly na pultech vždycky všechny, ale buřty (tedy špekáčky) nebo měkký salám typu gothaj se většinou pořídit daly.
Mohlo by vás zajímat
Není buřt jako buřt
Tenhle retro pokrm, který před půl století našel uplatnění jako rychlá a levná večeře, si můžeme občas připravit i dnes. Základem jsou samozřejmě kvalitní buřty. A tady je třeba připomenout, že buřt a špekáček se sice zaměňují, ale rozdíl je v kvalitě.
Špekáček by podle webu vitalia.cz měl obsahovat směs masa, a to z 20 % vepřového, 50 % hovězího, 30 % tuku, sůl, česnek, pepř a muškátový ořech.
V buřtech pak můžeme najít větší podíl různých náhražek (chrupavky, kůže, maso z kostí, ale i rostlinné náhražky a sójové bílkoviny).
Z výše uvedeného jasně vyplývá, že na buřtech sice můžete ušetřit, na poctivých špekáčcích si ale mnohem více pochutnáte.
Mohlo by vás zajímat
Správné těstíčko, to je trochu alchymie
Těstíčko se většinou připravuje z mouky, která se rozšlehá s vejcem a mlékem, minerálkou nebo právě pivem. Pivo je zvlášť u obalovaných uzenin důležitou ingrediencí těstíčka, protože zabraňuje přílišnému nasávání smaženého pokrmu tukem.
Do mouky je možné zamíchat špetku prášku do pečiva nebo jedlé sody, těstíčko pak bude nadýchanější. Pivo přilévejte k vajíčku a mouce pomalu a opatrně. Výsledná konzistence by měla být jen o něco hustší než těsto na palačinky. Těstíčko na buřty není třeba nijak ochucovat, protože buřty mají výraznou chuť samy o sobě.
Mohlo by vás zajímat
Jak na buřty v pivním těstíčku?
Budete potřebovat: 4 špekáčky/buřty (nebo 400 g gothajského salámu vcelku), 200 g polohrubé mouky, 1 větší vejce, ¼ litru piva, rostlinný olej na smažení.
- Špekáčky oloupejte a rozkrojte na polovinu (můžete je ale nechat i vcelku a naříznout je stejně jako na pečení; pokud máte gothajský salám, oloupejte ho a ukrojte 4 stejně velké plátky).
- Do misky dejte mouku, rozklepněte vejce a přilijte pivo. Dobře promíchejte a našlehejte vidličkou, aby vzniklo těstíčko jen o málo hustší než na kapání. Pokud bude moc řídké, přisypejte trochu mouky.
- Špekáčky nebo salám namočte ze všech stran do těstíčka a ihned vložte do rozpáleného oleje. Smažte z každé strany asi 3 minuty. Osmaženou uzeninu pak položte na talíř vyložený papírovým ubrouskem, aby se do něj vsákl zbytečný tuk.
- K podávání se hodí třeba bramborová kaše, vařený brambor a zeleninový salát. Anebo si buřty vychutnejte jen tak, posypané sezamem či bylinkami.
Náš tip: Pokud před uzeninami dáváte přednost masu, vyzkoušejte kuřecí maso v solamylovém těstíčku podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Malá zahrádka za oknem Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned… Číst více
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Příprava pažitky do květináčů Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli … Číst více
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Pažitka je malou zásobárnou živin a vitamínů, přitom je velmi chutná a oblíbená. Na zahradě ji můžeme sklízet od časného jara až do pozdního podzimu.… Číst více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Oblíbené zahradní rostliny Je příjemné zajít si na zahradu pro čerstvou nať do polévky, na posypání hotového pokrmu nebo na přípravu bylinkového… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte… Číst více
Jak pěstovat pažitku za oknem. Jednoduchý a levný návod na domácí pěstování zelených natí
Kelímky s pažitkou si můžeme koupit nebo sami rychlit z trsů, které si vyryjeme na podzim na vlastní zahradě. Tímto způsobem si zajistíme dostatek… Číst více
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Nejraději máme česnek vypěstovaný v našich končinách, ideálně na vlastní zahradě. Pokud ho vysazujeme do záhonu, nejlepší je výsadba co nejpozději… Číst více
Desatero rad na téma pažitka: Jak ji rozmnožovat, pěstovat, zalévat a sklízet
Pažitka je nejchutnější brzy na jaře a pak znovu na podzim. Důležitou podmínkou vypěstování chutných natí je pravidelné seřezávání. Zároveň pažitka… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme osm nejlepších způsobů, jak správně nařezat špekáčky: Takhle se dokonale propečou a nespálí
Dokonalé zeleninové řízky v těstíčku: Řízek z dýně, cibule nebo kedlubny skvěle nahradí drahé maso
Jak na perfektní kotlíkový buřtguláš: Důležitý je správný poměr cibule a uzeniny, výraznou chuť zajistí i rajský protlak a koření
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 10 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 11 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 11 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 20 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit dokonale sametovou bramborovou kaši do půlhodinky: Trik šéfkuchařů zvládne doma každý
Jak se jedlo v 60. letech: Voňavé jitrničky, guláš jako předehra a pěkně tučný ovar s křenem aneb Taková domácí zabíjačka
K táboráku patří špekáček: Víte, jak poznáte kvalitní a jak ho nařezat, aby se dokonale opekl?