Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

bramborová kaše
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Hebká bramborová kaše krásně doplní maso i zeleninu. Tento pokrm z brambor patří mezi oblíbené, ale víte, jak si ho připravit zcela podle vašich představ? Přečtěte si naše tipy.

Jaká je ideální bramborová kaše

Každý má rád bramborovou kaši v jiné konzistenci. Někdo ji ocení pořádně hustou, jiný zase dá přednost jemné krémové variantě. Co by v ní ale mělo rozhodně chybět jsou hrudky a kousky. Kaše by vždy měla být hladká.

Který varný typ brambor se hodí na bramborovou kaši

Správný varný typ brambor je pro výbornou kaši jedním z nejdůležitějších bodů. Ideální je určitě varný typ C. Je totiž nejvíce moučný, měkký a bramborová kaše se s ním připravuje velmi snadno. Pokud není jiná možnost, můžete zvolit i varný typ B. Jen potřebuje trochu více uvařit, až téměř rozvařit. Určitě nikdy nesahejte pro tento účel po lojovitém varném typu A. Kromě toho byste měli vařit vždy z brambor z jednoho nákupu, jinak by se mohly připravovat různě dlouho. A to je nepraktické.

Co potřebujete na přípravu bramborové kaše

Mezi základní suroviny patří brambory, máslo, horké mléko a sůl. Poměry surovin už ale záleží na chuťových preferencích. Poměr másla a mléka se ale může měnit tak, aby vám kaše chutnala. Mléko by mělo být alespoň plnotučné, sáhnout můžete i po smetaně. Kaše pak bude lahodnější.

Jak připravit bramborovou kaši

Na přípravu bramborové kaše potřebujete 1 kg brambor, 300 ml mléka, 100 g másla a sůl dle chuti. Jak na to? Brambory na bramborovou kaši vařte oloupané a pokrájené na menší kusy v osolené vroucí vodě. Pokud chcete, aby byla kaše nelepivá, několikrát brambory před vařením propláchněte, aby se trochu zbavily škrobu.

Poté je vařte doměkka. Je potřeba, aby byly dobře uvařené, jinak by v kaši zůstávaly hrudky. To, že jsou brambory uvařené dobře, poznáte podle toho, že do nich nůž vjede jako po másle. Ale pozor, hlídejte si to. Brambory by neměly být rozvařené. Když jsou brambory uvařené, slijte vodu a nechte je v cedníku odkapat a trochu vychladnout. Oba procesy přispějí k lepší chuti kaše. Ideální je, když pak brambory prolisujte v lisu na brambory (mačkadlo pořídíte na internetu už zhruba za 200 Kč) do mísy. Díky tomu bude kaše jemnější.

Ohřejte si mléko, aby bylo pořádně teplé. Přidejte máslo (ztuhlé, rozhodně ne povolené, má to vliv na chuť) a zhruba polovinu mléka a šlehejte ručně nebo pomocí šlehacích metlí (záleží, jakou chcete konzistenci, někomu tato verze nevyhovuje, protože kaše ztrácí strukturu). Dejte ale pozor na přešlehání, šlehejte proto opatrně. Podle potřeby dolévejte mléko. Dosolte, promíchejte a ochutnejte. Výsledná kaše by měla mít optimální konzistenci. Neměla by být ani tuhá ani velmi řídká. Bramborovou kaši podávejte hned. Když by zbytečně stála, nebude chutnat tak skvěle. Pokud chcete kaši výbornou, nikdy ji neohřívejte.

Jak na rychlou a skvělou bramborovou kaši 

Chcete-li ušetřit čas i energie, postupujte jinak. Brambory uvařte obvyklým způsobem, sceďte je a ihned šťouchadlem rozmačkejte. Pak do nich pomocí ručního elektrického šlehače vešlehávejte máslo, případně i mléko nebo smetanu. Špičkoví šéfkuchaři se ale bez mléka obejdou, používají pouze máslo. Při aktuálních cenách másla je možná lepší kaši trochu zjemnit mlékem nebo smetanou a nepoužívat másla tolik. Při tomto postupu nemusíte brambory lisovat, ani není třeba mléko ohřívat, stačí, když je hodinu předem vyndáte z ledničky, stejně jako máslo. 

Jak dochutit bramborovou kaši

Každý má kaši rád jinak. Někdo nedá dopustit na základní variantu, jiný ji dochutí špetkou muškátového oříšku, možností je i tato smetanová kaše. Lahodná je i kaše s nastrouhaným parmazánem, který přidejte během šlehání. V kaši chutná výborně i prolisovaný česnek. Dobrá je i kaše z více druhů zeleniny, třeba kombinace brambor a dýně, nebo brambor a mrkve. Navrch na kaši můžete doplnit osmaženou cibulku. Každé přípravě sluší i bylinky, jako je petrželka, nebo třeba pažitka.

Náš tip: Pokud by vám bramborová kaše přeci jen zbyla, můžete si připravit zapečenou bramborovou kaši podle tohoto videoreceptu. 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

annet

20. 12. 2022 10:07

Mizera: Dobrá kaše je jemná a rozplývá se na jazyku... Kaše nejsou jen rozmačkané brambory s mlékem :-)

annet

20. 12. 2022 10:05

janaw: Kaše s hrudkama není kaše :-)

janaw

5. 11. 2022 18:01

"Co by v ní ale mělo rozhodně chybět jsou hrudky a kousky. Kaše by vždy měla být hladká."
Já mačkám kaši šťouchadlem, protože v ní ty kousky mám ráda a nikdo z rodiny si zatím nestěžoval. :-8

Mizera Mizera

4. 11. 2022 19:11

To je kopu moudra kolem kaše 8-(

Přidat komentář