Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kotlíkový buřtguláš
Zdroj: Pixabay, Andrea

Buřtguláš je díky jednoduché přípravě z dostupných surovin oblíbenou rychlovkou v mnoha českých i slovenských domácnostech. Ten uvařený v kotlíku nad ohněm má navíc neodolatelné kouřové aroma a jeho výroba bude bavit všechny generace.

Rychlý kotlíkový buřtguláš

Poctivý guláš vařený v přírodě na otevřeném ohni je vděčným pokrmem, u kterého se nezašpiní mnoho nádobí, a pochutná si na něm spousta strávníků. Kotlíkový buřtguláš má oproti tomu masovému výhodu. Nejdéle se v něm vaří brambory, které ovšem nakrájené na menší kousky změknou do 15 minut. Celková doba od rozdělání ohně po servírování tak vyjde přibližně na 30 minut.

Ingredience na buřtguláš

Základem buřtguláše je kvalitní uzenina, kterou mohou být dle názvu zbylé špekáčky z předchozího opékání, ale také například točený salám, párky apod. Uzenina se krájí na kolečka nebo kostičky.

Stejně jako u klasického guláše z masa i v buřtguláši hraje významnou roli větší množství cibule. A jelikož při vaření v kotlíku se na přesná množství moc nehraje, pamatujte si jednoduché pravidlo – kolik uzeniny, tolik cibule.

V kotlíkovém buřtguláši nesmí chybět brambory nakrájené na menší kostky, které budou rychle uvařené. Při vaření na ohni není efektivní zahušťovat pokrmy moukou rozmíchanou ve vodě, jak je běžné, a ani na zhoustnutí pomocí rozvařené cibule se nelze při tak krátkém vaření spoléhat. Myslete tedy na to, že budete zahušťovat několika kousky rozmačkaných uvařených brambor, a přidejte jich proto raději trochu více než jste zvyklí.

Z koření přijde do guláše sladká paprika, kterou lze pro milovníky pikantních pokrmů smíchat s trochou pálivé. Dále pak budete potřebovat mletý kmín, majoránku a samozřejmě sůl a pepř. Se solí však opatrně. Některé uzeniny jí obsahují větší množství a může se do šťávy uvolňovat postupně. Lepší je tedy solit méně a dosolení nechat až na závěr.

Kotlíkový buřtguláš se dochucuje také česnekem a pro silnější chuť i krásnou barvu se může přidat rajčatový protlak.

Poslední ingrediencí je sádlo, na kterém se smaží cibulový základ, a dá se samozřejmě nahradit olejem.

Recept na kotlíkový buřtguláš krok za krokem

Na vaření v přírodě na ohni není nic složitého, je pouze třeba rozplánovat jednotlivé kroky a nezapomenout, že na otevřeném ohni je třeba pokrm často míchat, aby se nepřipaloval.

Na kotlík buřtguláše, který nasytí 8-10 osob, budete potřebovat 6-8 špekáčků (podle velikosti), 4 větší cibule, 8 středně velkých brambor, 4 stroužky česneku, 3 lžíce sladké papriky, 1 konzervu rajského protlaku (cca 100 g), 1-2 lžíce majoránky, 1-2 lžičky mletého kmínu, 2 lžíce sádla, sůl a pepř. Jak na to?

  1. Kotlík zajistěte nad plameny proti převržení a nechte v něm rozehřát sádlo.

  2. Na sádle orestujte nahrubo nakrájenou cibuli. Často míchejte, aby se nespálila. Jakmile začne mít světle hnědou barvu, přidejte na kolečka nebo kostky nakrájené špekáčky a společně orestujte dozlatova.

  3. Poprašte paprikou, krátce promíchejte, přidejte protlak, opět zamíchejte a ihned zalijte vodou. Delší restování papriky a protlaku by způsobilo zhořknutí guláše. Vody dejte tolik, aby bylo vše ponořené, a myslete na to, že v tekutině bude ještě nemalé množství brambor, které musí být také zcela pod vodou.

  4. Dále tedy přijdou do buřtguláše na kostky nakrájené brambory, kmín, trocha soli, pepř a polovina prolisovaného česneku. Za občasného míchání vařte do změknutí brambor, což zabere asi 15 minut podle velikosti kousků.

  5. Buřtguláš můžete zahustit tak, že vyjmete pár kousků uvařených brambor, rozmačkáte je na kaši a vrátíte zpět.

  6. Na závěr dochuťte zbylým česnekem, majoránkou, příp. i solí.

Tip: Dobu vaření můžete ještě o pár minut zkrátit, pokud vodu předem ohřejete nad ohněm v jiné nádobě. Další minuty uspoří poklička, pod kterou budou menší kousky brambor hotové během chvilky.

Kotlíkový buřtguláš, ostatně stejně jako ten doma uvařený, chutná nejlépe s čerstvým chlebem.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Buřt guláš jsme vařili na ohni borových polen už na jako vodáci na Lužnici v 70tých letech. Dodnes cítím jeho chuť po celodenním pádlování, hlavně když byl olej. Přiznám se brambory jsme "získali" z polí kol řeky, buřty jsme koupili v Jednotě, třeba už Suchdole n L.
Dnes jej vaříme na kotlíku na otevřeném ohni v atriu naší zahrady a zaučuji vnoučata.
Výborný recept.<3

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie