Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukroví bez vážení: Jak na hrnečkové linecké, vanilkové rohlíčky, pracny, perníčky i dokonalá vosí hnízda
Zdroj: Toprecepty

Blíží se doba pečení cukroví, což je sice krásné, ale časově dost náročné. Zrychlením celého procesu jsou hrníčkové recepty. S nimi připravíte nejoblíbenější druhy cukroví snadno a coby dup.

Když se měří hrnky a lžičkami

Na hrníčcích neboli cups je založena angloamerická měrná soustava a najdete je ve všech amerických a někdy i anglických receptech. Mouka, mléko nebo máslo se odměřují na hrnky, suroviny, které se přidávají v menším množství, na polévkové lžíce nebo čajové lžičky.

Nepotřebujete tak žádnou váhu a těsto si tak snadno namícháte i v polních podmínkách, třeba na chalupě. Jediným problémem tohoto měření, že hrneček může mít různou velikost. Obecně však platí že jeden hrneček má cca 250 ml, jedna lžíce necelých 15 ml a jedna lžička 5 ml

I když jsme u nás zvyklí se při odměřování ingrediencí řídit váhou namísto objemem, i u nás jsou tzv. hrnečkové recepty populární. Používají se však spíš u různých koláčů či buchet na plech, které se připravují z jednoduchého litého těsta, na něž suroviny jednoduše odměříte právě šálky.

U vánočního cukroví toto měření příliš běžné není, v nouzi si tak ale případně můžete vypomoct. Našli jsme pro vás hrníčkové recepty na nejoblíbenější druhy cukroví.

Linecké cukroví

Tradiční cukroví z křehkého těsta slepované červenou marmeládou nesmí na svátečním stole chybět. A jak je připravíte pomocí hrnečku?

Budete potřebovat: 2 a 1/3 hrnku hladké mouky, 3/4 hrnku moučkového cukru, 1 kostku másla, 3 žloutky, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžíci citronové šťávy a 1 čajovou lžičku citronové kůry. Na slepení: rybízovou nebo jahodovou zavařeninu.

  1. Všechny suroviny smíchejte v míse a vypracujte vláčné těsto. Zabalte je do fólie a nechte minimálně hodinu odležet v lednici. 
  2. Poté těsto vyválejte na pomoučeném vále na asi 3 mm silný plát a vykrajujte z něj srdíčka či jiné tvary. Poloviny z nich vytvořte kolečka, kterými má prosvítat náplň. 
  3. Cukroví pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Hotové cukroví slepujte zavařeninou.

Vanilkové rohlíčky

Toto křehké cukroví ve tvaru malých rohlíčků provoní vaši domácnost vůní vanilky a přímo se rozplývá na jazyku. Někdo při jeho přípravě dává přednost mandlím, jiní nedají dopustit na vlašské ořechy. A jak na rohlíčky?

Budete potřebovat : 1 a ½ hrnku hladké mouky, 1 hrnek strouhaných oříšků či mandlí, 5 lžic moučkového cukru, 3/4 kostky másla, 1 vejce, moučkový cukr s vanilkou na obalení rohlíčků.

  1. Všechny suroviny dejte do mísy a vypracujte těsto. Zabalte je do fólie a nechte v chladu odležet do druhého dne. 
  2. Pak jej rozdělte na dílky a z nich vyválejte malé rohlíčky, položte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C 7-10 minut.  Ještě horké rohlíčky obalujte v moučkovým cukru smíchaném s vanilkovým cukrem nebo s pravou vanilkou. 

Medvědí pracny

Na toto cukroví potřebujete speciální formičky, které se v mnoha rodinách dědí z generace na generaci. Dají se ale koupit i nové. Typická je pro ně velká křehkost a vůně po hřebíčku. Jak je uděláte?

Budete potřebovat: ¾ hrnku hladké mouky, ½ hrnku moučkového cukru, ½ hrnku mletých vlašských ořechů, 2 lžíce kakaa, 1/2 kostky másla, 1 vejce, mletý hřebíček a skořici podle chuti a moučkový cukr na obalení pracen. 

  1. Z mouky, cukru, ořechů, kakaa, másla, vejce a koření vypracujte těsto. Opět je nechte zabalené v chladu odležet do druhého dne. 
  2. Těsto pak vmáčkněte v tenké vrstvě do dobře vymazaných formiček a pečte při teplotě 180 °C asi 7 minut. Ještě horké pracny vyklopte a obalujte v moučkovém cukru. 

Medové perníčky

Voňavé perníčky milují hlavně děti, hlavně když je mohou samy pomalovat pestrobarevnými polevami. Hodí se i jako ozdoba na stromeček, pokud je tedy raději rovnu nesníte. A jak udělat těsto jen s pomocí hrnečků a lžiček?

Budete potřebovat: 2,5 hrnku hladké mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 2 lžíce medu, 7 lžic změklého másla nebo Hery, 2 vejce, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky perníkového koření, 1 lžička prášku do pečiva a žloutek na potření perníčků. 

  1. Tuk a med společně rozpusťte a smíchejte s cukrem. Přidejte zbylé ingredience a zpracujte na hladké těsto. To nechte uležet zabalené v chladu do druhého dne.
  2. Těsto rozválejte na plát o tloušťce 3-5 mm a vykrajujte z něj různé tvary. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C po dobu 5-10 minut. Horké perníčky nakonec potřete rozšlehaným žloutkem a nechte vychladit. Nakonec je pomalujte bílkovou polevou. 

Vosí hnízda

Vosí hnízda nebo také včelí úlky jsou typickým cukrovím na poslední chvíli, které děláme ve chvíli, kdy chceme ještě zásoby sladkostí trochu obohatit. I je můžete snadno a rychle připravit podle hrníčkového receptu

Budete potřebovat: 1/2 hrnku moučkového cukr, 4 lžíce rumu, 1 lžíci kakaa, 1/3 kostky másla, 1 vanilkový cukr, 1 balení piškotů rozdrcených, 1 balení celých piškotů. Na náplň si připravte: 1/2 hrnku moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 1 žloutek a 1/3 kostky změklého másla.

  1. Rozdrcené piškoty, cukr, rum, kakao, máslo a vanilkový cukr dejte do mísy a vypracujte těsto. 
  2. To pak postupně vtlačujte do formičky na hnízda vysypané moučkovým cukrem. Do každého úlku vždy ještě udělejte vařečkou důlek a vyklepněte z formy. 
  3. Z ingrediencí vyšlehejte krém a naplňte jím důlky. Každé hnízdo pak uzavřete piškotem, dobře jej přimáčkněte a nechte rozležet, aby se všechny chutě prolnuly.  
Náš tip: Podle následujícího video receptu si snadno uděláte bílkovou polevu na perníčky

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více