Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kalendář vánočního pečení: Kdy zadělat na perníčky i rohlíčky a kdy začít cukroví plnit?
Zdroj: Toprecepty, LukasM

Je čas. Je čas vytáhnout kuchyňské váhy, oprášit vykrajovátka a formičky, sednout si ke stolu, uvařit kávu a promyslet, které druhy cukroví chcete letos péct. Pojďte si s námi připomenout, kdy je na co ta nejlepší chvíle.

Adventní týdny

Do Štědrého dne zbývá sice ještě víc než měsíc, ale zkušené hospodyňky, které nechtějí chvátat, se připravují už teď. Ze všeho nejdříve je nutné rozhodnout se, které druhy cukroví chcete letos mít na sváteční tabuli. Podle toho si najděte recepty, třeba v naší speciální sekci, sepište si jednotlivé suroviny do tabulky, sečtěte množství a pak nakupujte. Budete tak vědět, že třeba potřebujete celkem na všechno pečení 4 kg hladké mouky, 3 kg cukru a podobně. Pokud byste chtěli být v nakupování přesní, můžete zvolit bezobalový obchod a tam si navážit suroviny podle potřeby do svých vlastních nádob. Nezapomeňte také zkontrolovat, případně dokoupit pečicí papír, zdobicí sáčky či formičky. Promyslete, zda vám doma kromě základních surovin nechybí třeba i mandle, ořechy, citronát, vanilka, med nebo koření.

Měsíc před svátky

Jednotlivé druhy cukroví by se měly péct v takovém pořadí, aby byly na Vánoce nejchutnější a samozřejmě, aby se nezkazily. Proto začínáme nejdříve těmi druhy, které potřebují odležení, aby změkly nebo aby se jejich chutě krásně propojily. Takže nejdříve se pečou: zázvorky, perníčky a štola, o níž jsme psali nedávno. Koncem listopadu, tedy letos třeba o první adventní neděli, už je čas i na vanilkové rohlíčky, pracny, linecké, ořechy a kakaové cukroví. Připravit si na obalování můžete i domácí vanilkový cukr. Stačí jen rozříznutý vanilkový lusk vložit do sklenice s moučkovým cukrem a nechat pracovat. Za 14 dní, jako když ho najdete!
Náš tip: Upečené suché cukroví dejte do krabice a uložte na suchém a chladném místě. Zatím nic neplňte!

Tři týdny před svátky

Kdo zaspal, ještě pořád může začít péct vanilkové rohlíčky, linecké, pracny, kokosové cukroví nebo některé druhy perníčků. Zkuste třeba recept na perníčky, které jsou měkké hned a skvělé jsou i po několika týdnech. Máte-li naopak všechny výše uvedené druhy upečeny, můžete začít slepovat linecké marmeládou a zdobit perníčky cukrovou polevou. Zároveň je ideální chvíle na pusinky a jiné sněhové cukroví
Náš tip: Z lineckého těsta můžete klasicky vykrajovat různé tvary a slepovat je marmeládou, ale zároveň je to i skvělé těsto na košíčky. Ty si upečte teď a naplňte pak krátce před Štědrým dnem.

Dva týdny před svátky

Opět platí, že se ještě dá leccos stihnout, dokonce i linecké. Byť nebude tak odleželé, jako když se peče dříve. Každopádně, je správný čas na kokosky a marokánky, případně cukroví z bílkového těsta, jako jsou pusinky nebo klasické laskonky. Sněhové těsto vlastně můžete upéct kdykoliv. Měsíc předem nebo týden před svátky, nic se mu nestane. Jen dejte pozor na to, abyste měli pusinky uskladněny na suchém místě. Tomuto cukroví neprospěje žádná vlhkost, má zůstat křehké a křupavé. Slepené linecké i jiné druhy můžete dozdobit polevou.
Náš tip: Z těsta na pusinky tvarujte na plech věnečky. Upečené a vychladlé je můžete navléknout na stuhu a využít jako jedlou ozdobu. Nepoužité bílky lze zamrazit.

Na poslední chvíli

Letos vychází Štědrý den na pátek. Takže víkend předtím běžíme pomyslnou cílovou rovinku ve vánočním pečení. Můžete začít dělat krémy a plnit cukroví, je čas na nepečené kousky. Jen pozor, pokud do čehokoliv dáváte syrové vajíčko, pak používejte zásadně čerstvá vejce a cukroví, třeba vosí hnízda, dělejte až den nebo dva předem. Vosí hnízda neboli včelí úlky se rozleží v chladničce krásně i přes noc, není potřeba je dělat dlouho dopředu. Vánočku si nechte opravdu až na poslední chvíli, stejně jako tažený jablečný závin, pokud jej děláte.
Náš tip: Chcete-li si být jistí, že se krémy nezkazí, používejte jen ty druhy, u kterých suroviny prošly tepelnou úpravou nebo připravte krému vždycky jen trochu a naplňte část cukroví. Výhodou je, že takto můžete krémy střídat a nic se vám neomrzí.

Náš tip: Zkuste vánočku podle našeho videa

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více