Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máte rádi plněné košíčky? Pak si obohaťte vánoční stůl o košíčky Izidor. Příprava tohoto vánočního cukroví je trochu časově náročnější, ale spokojené úsměvy při ochutnávání ořechových košíčků s čokoládovým krémem potěší.

Oblíbený dezert jako vánoční cukroví

Oblíbený dezert opilý Izidor nesmí chybět v řadě domácností při výjimečných slavnostních příležitostech a vánoční svátky nejsou výjimkou. Obvykle se připravuje na plech, a poté se z krájí na řezy.

Pokud jste opilého Izidora ještě nejedli, můžete si tentokrát vychutnat dezert plný ořechů, čokoládového krému, rumu a ozdobený čokoládovou polevou. Dezert je vynikající, lépe chutná druhý den. V případě košíčků Izidor je příprava pracnější než klasické řezy, ale kousky jsou velmi dekorativní a samozřejmě i úžasně chutnají.

Z čeho se připravují košíčky Izidor

Košíčky Izidor jsou vlastně takovým minidortem o několika vrstvách. Základem jsou košíčky z ořechového těsta, vylepšené o skořici, citrónovou kůru a vanilku. Na upečený košíček nanášíme pikantní zavařeninu. Na ni patří trocha ořechové náplně. Další vrstvou je čokoládový krém, který se připravuje z máslového krému, do kterého se přidává čokoláda a rum. Celý vychlazený košíček se namáčí do čokolády. Košíček můžeme nechat takto, ale dá se ještě do něj zabořit lískový oříšek (nebo jiný druh ořechu), případně posypat čokoládu různými jedlými ozdobami. Využít můžeme i nastrouhané ořechy. 

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit košíčky Izidor

Na přípravu těsta budete potřebovat: 210 g hladké mouky, 70 g mletého cukru, 20 g kakaa, 140 g tuku, 40 g mletých ořechů, skořici, citrónovou kůru a vanilku. Na náplň: 300 g strouhaných ořechů, 100 g mletého cukru, 1 vanilkový cukr a rum. Dále: rybízová marmeláda a čokoládový krém: základní máslový krém, 50 g čokolády a trochu rumu. Čokoláda na polití.

Jak na to? Do mísy dejte všechny suroviny na těsto, smíchejte je a zpracujte z nich hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte ho v chladničce odležet.

Z vychlazeného těsta ulamujte kousky, tvořte z nich kuličky a ty pak vmáčkněte do malých nevymazaných formiček na košíčky. Uprostřed udělejte prohlubeň, aby se do ní vešla náplň. Dávejte je na plech a s ním do předehřáté trouby asi na 170 °C a košíčky upečte. Hotové košíčky nechte vychladnout.

Náplň připravte tak, že do misky dejte ořechy, cukr a rum. Nešetřete s ním. Přichystejte si základní máslový krém a doplňte ho o čokoládu a trochu rumu. Dobře promíchejte.

Do upečených a vychladlých košíčků naneste trochu rybízové marmelády a malou kuličku ořechové náplně. Na náplň nastříkejte cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou čokoládový krém. Nechte ztuhnout v lednici. Rozehřejte si čokoládu a košíčky v ní namáčejte. Opět nechte zatuhnout.

Náš tip: Připravte si košíčky Izidor podle tohoto video receptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více