Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opilý Izidor
Zdroj: Toprecepty, Hella

Kdo ho jednou ochutná, touží po další porci. Dezert opilý Izidor je složen ze čtyř vrstev, ale trochy práce navíc nebudete litovat, až si dáte první kousek. Třeba právě na Vánoce.

Proč upéct opilého Izidora

Možná jste se setkali s názvem opilý František, což je ten samý dezert. Pro jeho slavnostní podobu se podává při výjimečných příležitostech, což Vánoce rozhodně jsou. Mini dortík zvaný opilý Izidor se na vánočním stole vyjímá kouzelně, i když by si na něj měli dát pozor řidiči. Už jeho název leccos naznačuje. Vyděsit mohou trochu před přípravou jeho různé vrstvy, ale na ně stačí pár minut. Na co byste rozhodně neměli zapomenout, je vychlazení dezertu, díky kterému vás vynese ochutnání do nebeských výšin.

Co nesmí chybět v opilém Izidoru

Tento sváteční dezert můžete podávat místo cukroví. Je plný úžasných surovin, jako je čokoláda, ořechy, ale také je v něm poměrně dost alkoholu. V tomto případě rum. Zajímavé na tomto cukroví je jeho složení. Korpus je totiž poměrně nízký a výraznou část tvoří náplně. Tento dezert je určen pro dospělé. Můžete ale připravit i dětskou variantu, když místo rumu dáte meruňkovou marmeládu a zastříknete ji citronovou šťávou.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak upéct opilého Izidora

Na těsto opilého Izidora budete potřebovat: 4 vejce, 150 g cukru moučka, 150 g másla, 70 g hrubé mouky, 1 lžíci kakaa, 120 g mletých vlašských ořechů a 1 prášek do pečiva. Dále rybízovou marmeládu. Na ořechovou náplň budete potřebovat: 200 g mletých ořechů, 4 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a 150 ml rumu. Na čokoládovou náplň potřebujete: 200 g cukru krystal, 250 g másla, 4 vejce a 3 lžíce kakaa. Na polevu potřebujete: 100 g čokolády a 100 g ztuženého tuku.

Jak na to? Předehřejte troubu na 170-180 °C. Oddělte žloutky a bílky. Bílky dejte do mísy, žloutky do druhé. Z bílků vyšlehejte z nich tuhý sníh. Máslo, cukr a žloutky ušlehejte do pěny a postupně přidejte vejce, mouku prosetou s kypřicím práškem, ořechy, a kakao. Nakonec přimíchejte tuhý sníh. Připravte si plech, vymažte ho tukem, vysypejte hrubou moukou, a nalijte na něj rovnoměrně těsto. Dejte do předehřáté trouby a pečte. Trvá to podle výkonu vaší trouby zhruba čtvrt hodiny.

Připravte si ořechovou náplň tak, že smícháte ořechy, k tomu přidejte cukry a rum. Dobře promíchejte. Na čokoládovou náplň nechte změknout máslo. V malém hrnci nechte vařit vodu, na to dejte nerez mísu, ve které se dá šlehat, a vyšlehejte vejce s cukrem, pak přidejte prosáté kakao. Šlehejte směs nad párou do zhoustnutí. Pak ji nechte vychladit, a nakonec přidejte změklé máslo a ušlehejte do hladka. Nakonec si připravte čokoládovou polevu. Rozehřejte v hrníčku tuk (hrníček položte do hrnku s vroucí vodou) a přidejte do něj čokoládu a dobře promíchejte. Po vychladnutí upečeného korpusu ho potřete rybízovou marmeládou. Pak naneste ořechovou náplň, následně čokoládovou náplň a nakonec čokoládovou polevu.

Hotový dezert nechte zhruba 2-3 hodiny ztuhnout v lednici, ideálně ale nechte rozležet a vychladit do druhého dne. Pak ho nahřátým nožem (aby čokoláda nepopraskala) nakrájejte na malé kostičky a můžete ho podávat. Jen si dejte pozor, abyste si pak nesedli za volant.

Zdroje informací:
https://www.ceskatelevize.cz

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více