Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Michaela Landová je zkušenou cukrářkou a porotkyní soutěže Peče celá země.
Zdroj: Se svolením České televize, Toprecepty.cz / koláž Toprecepty.cz

Příprava vánočního cukroví se nekompromisně blíží a mnoho lidí už teď vymýšlí, které druhy bude letos péct. Co je ovšem nejdůležitější, je dobře zadělané těsto. Jak na to, s tím pro web Toprecepty.cz poradila cukrářka Michaela Landová, známá porotkyně pořadu Peče celá země.

Vyvarujte se chyb

Jak porotkyně oblíbené show Peče celá země a lektorka kurzů o pečení upozornila nejdříve na svém instagramu, advent se blíží a s ním i pečení cukroví, které začíná samozřejmě přípravou a zaděláním těsta. Cukrářka zároveň přidala několik rad, jak si pohlídat, aby vaše těsta byla bez chyby.

Důležitá příprava ořechů

„Všichni to určitě znáte, ale i tak doporučuji: mouku, moučkový cukr a kakao prosijte přes sítko. Do těsta přidejte špetku soli, případně více dle receptu,“ připomněla Landová. Ořechy použijte strouhané, nikoliv mixované. Mixováním se z ořechů uvolňuje tuk a jsou pak mastné, což může v některých receptech působit problémy,“ vysvětlila porotkyně Peče celá země webu Toprecepty.cz.

Upozornila také na další důležitou věc, kterou je konzistence másla. Použít jen lehce povolené, aby drželo tvar a nebylo příliš teplé,“ doporučuje autorka dvou „sladkých kuchařek“. Hotová těsta nechte několik hodin odležet, ideálně přes noc, bude se s nimi lépe pracovat,“ dodala.

Používejte zdravý rozum

Michaela Landová sdělila, že už roky zadělává těsto v robotu. „Je to rychlé a hlavně menší riziko, že si těsto dlouhým hnětením takzvaně spařím,“ vysvětluje s tím, že ručně to jde samozřejmě také.

Cukrářka také upozornila, že všechny rady platí pro většinu těst na cukroví, ale samozřejmě ne na všechny. „Držte se receptů a zdravého rozumu. A hlavně si pečení užijte,“ vzkazuje.

Extra tip: Připravte si podle našeho video receptu třeba linecké košíčky. 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více