Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krakowski kumpir: Obří pečené brambory z polských trhů se plní opraženou slaninou a smaženou cibulkou, báječně voní i chutnají
Zdroj: Wikimedia Commons, By L.A. Foodie - https://www.flickr.com/photos/lafoodie/16427111286/, CC BY 2.0

Jezdíte rádi v předvánočním čase na adventní trhy a ochutnáváte různé speciality? Pečené plněné brambory kumpir jsou jednou z populárních delikates polského Krakova. Seženete je tam skoro na každém rohu v mnoha variantách, snadno si je ovšem připravíte i doma. 

Do Krakova na pečené brambory

Adventní trhy jsou dokonalým místem k navození vánoční nálady. Konají se snad v každém městě a jsou oblíbeným cílem mnoha turistů. A na každém můžete ochutnat nějakou specialitu. Zatímco u nás jsou hvězdou vánočních trhů trdelníky a klobásy, ve Vídni prodávají pečené kaštany, v Bratislavě lokše a v Krakově brambory kumpir.

Ty jsou ostatně v tomto polském městě oblíbenou „streetfoodovou“ specialitou po celý rok. Krakowski kumpir tu zkrátka frčí, prodávají je v klasických stáncích s rychlým občerstvením, v bistrech i v místních food truck parcích, jichž je po celém městě hned několik. V zimě je oceníte dvojnásob, nejenže báječně chutnají, obřími pečenými bramborami si navíc můžete krásně zahřát ruce.

Původně turecká specialita

I když možná v Krakově můžete dojít k názoru, že jsou kumpir polskou specialitou, ve skutečnosti ale pokrm tohoto názvu pochází z Turecka, kde se stal téměř národním jídlem. Pečené brambory jsou oblíbenou pouliční pochoutkou i v ulicích Istanbulu, hlavně v Ortaköy, známé istanbulské čtvrti proslulé svou gastronomickou scénou.

Do Turecka se pak kumpir dostaly zřejmě z bývalé Jugoslávie. V této balkánské oblasti se totiž připravoval podobný pokrm zvaný „khumpir", který si pak Turci upravili po svém, když změnili postup pečení a naplnili ho tureckými přísadami.

Místní brambory se nejprve naplní spoustou másla a speciálního tureckého sýra z ovčího mléka, což vytvoří úžasně krémovou vrstvu, na níž se pak navrší třeba nakrájené klobásy, kukuřičná zrna, okurky, černé a zelené olivy, pečené červené papriky, houby, nakládané červené zelí a další klasické turecké ingredience. Nakonec se vše přelijte majonézou nebo kečupem

Obří brambory s mnoha náplněmi

O kumpir by se tak dalo říct, že jde vůbec o nejlepší způsob, jak si vychutnat pečené brambory, a platí to i pro polskou verzi, která se od té turecké nijak výrazně neliší. To hlavní, co na kumpir potřebujete, je právě obří pečená brambora (klidně ovšem můžete použít i batát, který pokrmu dodá specifickou nasládlou chuť). Ta se musí nejprve upéct v troubě, případně nejprve předvařit a pak dopéct, pokud chcete celý proces trochu urychlit.

Brambory by uvnitř měly být zcela měkké. Pak se rozkrojí, přičemž střed se promíchá právě s máslem, česnekem nebo kořením a nějakým sýrem, aby vznikla krémová směs, která je pak ideálním podkladem pro další pochutiny. Klasickou oblohou je pažitka, restovaná cibulka a kysaná smetana, případně slanina navíc, v průběhu let se ovšem vyvinulo nespočet dalších verzí. 

Tradiční krakovský krumpir se slaninou

Kumpir si tak můžete dát třeba s kuřecím masem, žampiony, kukuřicí či další zeleninou, sýrem feta, klobásou se zelím, ale třeba mletým masem připraveným jako chilli con carne. Možností je zkrátka neomezeně a záleží na každém, co má nejraději. Pokud se zrovna do Krakova (nebo do Istanbulu) nechystáte, můžete si kumpir snadno připravit doma, a to třeba v této jednoduché verzi s kysanou smetanou a slaninou. Jak na to? 

Budete potřebovat: 4 velké brambory, 200 g slaniny, 200 ml kysané smetany nebo tučného jogurtu, máslo, 1 stroužek česnek, sůl, pepř, smaženou cibulku na ozdobu. 
Brambory omyjte a dvakrát zabalte do alobalu lesklou stranou dovnitř. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 60 minut.

  1. Oloupejte stroužek česneku a rozdrťte ho velkým nožem na prkénku na hladkou pastu. Smíchejte jej se smetanou nebo s jogurtem, osolte a opepřete a důkladně promíchejte.
  2. Na pánvi osmahněte nadrobno nebo na proužky nakrájenou slaninu.
  3. Vyjměte pečené brambory z trouby a rozbalte alobal. Brambory z jedné strany podélně nařízněte. Střed brambor vydlabejte do mísy. Přidejte vyškvařený tuk ze slaniny, sůl a pepř podle chuti. Pokud je tuku málo a brambory jsou příliš suché, můžete přidat lžíci másla.
  4. Bramborovou směs pak vraťte do vydlabaných brambor. Uprostřed udělejte důlek, zalijte jej smetanovou omáčkou a posypejte osmaženou slaninou. Nakonec můžete ještě kumpir posypat pažitkou a strouhaným tvrdým sýrem (čedar nebo eidam).

Náš tip: Máte-li v oblibě pečené brambory, můžete vyzkoušet třeba tyto zapečené s mletým masem podle našeho video receptu.


Zdroje informací: 
Tastingtable.com: Kumpir: The Baked Potato Snack That Turkey Adopted
Eatpolska.com: 10 GREAT KRAKÓW STREET FOODS YOU NEED TO TRY
Smaker.pl: 
Kumpir po krakowsku

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více