Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší asijský street food: Ochutnejte voňavé vietnamské bagety s francouzským šarmem!
Zdroj: Unsplash, Anna Sullivan

Říká se, že jedním z největších přínosu Francouzů světové gastronomii jsou křupavé bagety. Málokdo ale ví, že tento už tak geniální vynález povznesli Vietnamci na něco ještě dokonalejšího. Vietnamské bagety bahn mi jsou totiž plné báječných náplní a navíc vylepšené o vietnamské bylinky.

Restaurace na kolečkách

Pokud by měl člověk jmenovat kuchyni založenou čistě na street food, je to právě vietnamská, a samozřejmě thajská, indonéská a další kuchyně asijských zemích. V Asii je zkrátka zvykem jíst převážně na ulici. Například ve Vietnamu najdete malý stánek na každém rohu, téměř před každým vchodem je udělané posezení a malá improvizovaná restaurace a třeba slavnou vietnamskou polévku pho vám prodají i z pojízdného stánku. Tou pravou fastfoodovou vietnamskou specialitou, kterou seženete napříč celým Vietnamem od hlavního města Hanoi až po zapadlou vesnici v deltě Mekongu, jsou právě plněné vietnamské bagety. Ve Vietnamu je můžete jíst klidně od rána do večera, s míchaným či sázeným vejcem s nimi můžete rovnou začít den, jak se píše v knize Nejlepší světová street food. Se zvyšující se popularitou vietnamské kuchyně se bagety dostaly i k nám. Ještě donedávna se na ně dalo jít pouze do vietnamských tržnic, dnes už je koupíte  v mnoha vietnamských bistrech a jsou i takové podniky, které se na bahn mi přímo specializují. Kdybyste je ovšem měli daleko, klidně tuto vietnamskou dobrotu zvládnete udělat i sami doma.

Bagety od Francouzů

Bagety se do Vietnamu dostaly v době, kdy byl francouzskou kolonií, tedy v období od konce 19. století do poloviny 20. století. Po válce ve Vietnamu se pak rozšířily do USA, do Kanady a do Austrálie. Vznikly, jak je uvedeno na stránkách Latimes.com, v tehdejším hlavním městě Saigonu, nyní Ho Či Minově městě a původně se i jmenovaly přímo bánh mì Sài Gòn. Původ názvu úplně jasný není. V každém případě slovo bahn znamená ve vietnamštině chléb nebo pečivo. Existuje ovšem i názor, že jde, podle webu Goldenspoonawards.com, o zkomoleninu francouzského spojení pain de mie, které znamená měkký bílý chléb. Stejně jako francouzské bagety jsou i ty vietnamské uvnitř příjemně vláčné a měkké a na povrchu krásně křupavé. Křupavost se navíc ještě podporuje rozpečením bagety na ohni před jejím obložením. Někdy se do vietnamské bagety přidává i rýžová mouka, s ní ovšem bageta nedosahuje takové křupavosti, neboť tato mouka neobsahuje lepek. Rýžová mouka ale byla v minulosti řešením pro chudé Vietnamce, kteří si pšeničnou nemohli dovolit. Bagety bahn mi mají tolik variant, jako je pestrá vietnamská kuchyně, která se v nich přímo dokonale snoubí s francouzským vlivem. Francouzské kořeny jsou patrné rovněž v majonéze, kterou se rozpečené bagety před podáváním potírají, i v paštice, jež je součástí nejslavnější verze nazvané bahn mi pa-tê. Zbylé náplně už ale bývají většinou vietnamské. V bagetě nesmí chybět hlavně bylinky, jako je koriandr, perila či thajská bazalka, nakládaná mrkev a ředkev daikon, speciální vietnamská vepřová šunka chả lụa, dále nakrájená okurka a na dochucení oblíbená asijská omáčka sriracha, případné i sójová či rybí omáčka.

S vepřovým, kuřecím i se zmrzlinou

Náplní do bahn mi existuje nepočítaně a podle nich rozlišujeme i jednotlivé druhy této pochoutky. K nejoblíbenějším patří bageta s grilovaným vepřovým masem banh mi xá xíu či bánh mì thịt nướng, s grilovaným kuřecím masem gà nướng, s drceným vepřovým masem bahn mi bi, chà bông (s trhaným vepřovým), xíu mại (s mletým vepřovým) či chả cá ( s rybí paštikou). Obliba baget je ve Vietnamu dokonce tak velká, že do nich dávají i zmrzlinu. Sendvič banh mi kẹp kem (teda bagety plněná kopečky zmrzliny) se navíc zdobí nasekanými arašídy. Dáváte-li přednost raději slané verzi, zkuste třeba bagetu s vařeným vepřovým bokem: Nejprve si na ni připravte nakládanou zeleninu. Jednu střední mrkev a jednu menší bílou ředkev pokrájejte na nudličky. Dejte je do misky, posypejte jednou lžičkou soli a dvěma lžičkami cukru. Poté zeleninu vymačkejte. V hrnci rozpusťte asi 115 g cukru s jedním šálkem vody a přidejte jeden šálek bílého vinného octa. Tímto nálevem pak přelijte zeleninu. Nechte aspoň hodinu odstát. Bagetu podélně rozpulte a potřete majonézou, případně játrovou paštikou. Pak ji obložte vařeným vepřovým masem a šunkou (pokud neseženete tu vietnamskou, kterou prodávají ve vietnamských tržnicích, jako je třeba Sapa, nahraďte ji mortadelou). Dozdobte na plátky nakrájenou okurkou, naloženou mrkví a ředkví a lístky koriandru a pokapejte chilli a sójovou omáčkou.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Marie Svarcova Marie Svarcova

18. 1. 2023 09:50

:-)<3:yes::yes::yes: miluji vietnamské bagety, dost často je i dělám ale nejlepší mají v jednom krámku přímo v SAPĚ , to jejich pečivo nenahradí ani francouzská bageta. Zeleninu si na ně nakládám do sklenice a v lednici vydrží hodně dlouho .:-K

Přidat komentář

Marie

Nejnovější recepty Více