Kisir (turecký salát)

cathleen Kuchařka:

Studená kuchyně 23 názorů

516

Suroviny

200 ml drobného bulguru
400 ml vody
3 lžíce oleje
lžíce paprikové pasty
několik floků sušené feferonky
(opravdu stačí jen pár)
2-3 rajčata
1/2 velké salátové okurky
2 menší kyselé okurky
2 lžíce natě hladkolisté petrželky
4-5 jarních cibulek i s natí
lžíce kopru
sůl
pepř
citronová šťáva
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Bulgur vsypeme do mísy, zalijeme vařící vodou, promícháme a zakrytý necháme asi 15 minut stát. Aby bulgur nezchladl moc rychle, je dobré pro udržení tepla mísu obalit třeba i utěrkou nebo ručníkem.

  2. Zatím si nakrájíme nadrobno petrželku, cibulku, okurky, oloupaná rajčata a kopr.

  3. Olej na pánvi i s feferonkami necháme pozvolna zahřát, než floky začnou lehce pěnit. Přidáme paprikovou pastu, promícháme a vypneme (olej nemusí vřít, stačí, když je jen horký).

  4. Paprikový olej přimícháme do hotového bulguru, přidáme nakrájenou zeleninu, pepř, dosolíme a lehce ochutíme citronovou šťávou. Podáváme vychlazené.

Poznámka

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

V Turecku mi moc chutnal malinko pálivý salát z kuskusu. Tedy - tehdy jsem to na kuskus odhadovala.....doma jsem zapátrala na internetu, tabbouleh zavrhla (neměl tu správně červenou barvu) a podle fotek se dobrala až ke kisiru.

Základem kisiru je drobný bulgur a jak jsem se dočetla - každá rodina ho dělá trošínku jinak. Základ je vždy stejný, proto jsem ho pak už dochutila podle toho, co jsem si pamatovala z mé porce na talíři v tureckém Side........

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 13 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kisir (turecký salát)

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    houba: moc děkuju <3 tady to nezapadne, kdyby chtěl někdo porovnávat.
    A koukám, že tu někdo v prosinci pěkně mlžil (možná až kecal) :-D

    Odpovědět

  • houba houba

    cathleen: od pani, žijicí s tureckým mnželem v Turecku. Kisir je krome kyselé okurky totožný s tvým. Oni kyslí sirupem z granítových jablek (já také, je to dobrý, hustý). Dívala jsem se i na jiné recepty, máš ho jak má být. Jen tu okurku jsem nikde nenašla a kopr také ne. Ale v Turecku se kopr dost používá, tak proč ne. Přikládám jen její seznam surovin, postup je totožný.

    1 šálku jemne mletého bulguru (nie kus kus)
    1 a 1/2 šálku vriacej vody
    1 ČL plnú paradajkového pretlaku
    1 ČL paprikovej pasty
    3-4 PL olivového oleja
    šťavu z 1/2 citróna
    1 PL sirupu z granátového jablka
    3 jarné cibuľky nasekané
    1 malú červenú cibuľu nadrobno nasekanú (nemusí byť)
    1 viazaničku petržlenovej vňate
    1/2 viazaničky mäty (alebo 1 ČL sušenej)
    2 menšie paradajky
    2 menšie šalátové uhorky
    1 ČL pull biber alebo chilli vločiek
    soľ

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    houba: nanny ti už asi neodpoví. Zkoušela tu vyvolávat třenice, je zablokovaná.
    Pokud o kisiru něco zjistíš, budu ráda. Vyzkoušela bych i v jiné úpravě, je výborný ;-)

    Odpovědět

  • houba houba

    nanny: A když se dělá jinak, napiš tedy jak! Přesto se domnívám, že to bude jako u nás s bramborovým salátem. Co rodina, to jiny recept. Osobně se zeptám přímo u zdroje, pak to porovnáme, jo?

    Odpovědět

  • nanny nanny(neregistrovaný)

    <3Nasi Turecti pratele byli velmi prekvapeni timto receptem.Ponevadz v Turecku se to dela uplne jinak:-p

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

  • maiva maiva

    Moc pěkný recept na tyto horka:-p+:yes:taky neznám paprikovou pastu, Skvělá, lákavá fotka:yes:

    Odpovědět

  • rimanka rimanka(neregistrovaná)

    co je to papriková pasta, prosím?

    Odpovědět

  • nigina nigina

    Krásne fotky i recept vyzerá sympaticky, nechám sa inšpirovať. Bulgur síce nepoznám, ale snáď sa dá urobiť aj s kuskusom. Pridávam :yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    maris::-D chtěla jsem tím říct, že na něj chodím, i když jsem najedená, jen na mls :-p

    Odpovědět

  • maris maris

    cathleen: Ivo, proč jen uždibávat:-O, jen si pořádně nandej;-):-))

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    :-) díky, zkuste si udělat. Vychlazený opravdu nemá chybu a já ho chodím pořád uždibávat :-))

    Odpovědět

  • hanes24 hanes24

    :yes:paráda!:-))

    Odpovědět

  • zizala zizala

    To je moc pěkný recept i fotka :-p:yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    To vypadá velice chutně a navíc krásné foto:yes::yes:+

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo