Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak doma v troubě upéct jedlé kaštany? Před pečením je dobré namočit je do vody a lepšímu loupání pak pomůže jeden fígl
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Pečené kaštany jsou oblíbenou pochutinou vánočních trhů v mnoha městech Evropy. Praží se na plotýnkách kamen a jejich vůně láká všechny kolemjdoucí. Obvykle se ještě horké nasypou do kornoutku a v mrazivě zimě zahřejí možná ještě lépe než kelímek se svařákem či punčem. 

Kaštanové speciality z celého světa

Jedlé kaštany jsou oblíbenou pochutinou, kterou si mnozí spojují s vánočními svátky. Třeba v Americe si na nich ale pochutnávají již na Den díkůvzdání, kdy se přidávají do nádivky, již se plní tradiční specialita pro tento den – pečená krůta či krocan. Ve Francii z nich dělají pyré, které si pak mažou na své velké a tenoučké palačinky známé jako crêpes, a v Maďarsku si trochu jiné pevnější pyré dávají do skleniček, zdobí šlehačkou a jedí jako samostatný dezert.

Kaštany ve formě pyré lze úspěšně využít do vánočního cukroví, třeba jako náplň do košíčků nebo do různých kuliček. Báječná je i mouka z kaštanů, která má zajímavou nasládlou chuť, je přirozeně bezlepková a můžete jí při pečení nahradit až třetinu jiné mouky v receptu. 

Kaštany jsou nejlepší pečené

U nás kaštany nejčastěji pečeme a vychutnáváme si je pak samotné, a to třeba jako oříšky, jen s tím rozdílem, že kaštany se podávají teplé. Zajímavostí je, že nejde o nějakou novodobou pochoutku, pečené kaštany se na ulicích v předvánočním čase prodávaly již v dobách první republiky. Na čas se pak na ně pozapomnělo a v současnosti je běžně seženete i v supermarketech.

Jedlé kaštany nejsou jen ledajaké kaštany, ale plody kaštanovníku setého, který roste hlavně ve Středomoří a také na Blízkém východě (stánky s pečenými kaštany jsou na podzim a v zimě rovněž nedílnou součástí ulic Istanbulu). Jejich sezóna je v říjnu, u nás se ale objevují až v předvánočním čase. 

Jak upéct kaštany v troubě?

Jedlé kaštany je možné vařit – to v případě, když se z nich dělá pyré nebo se dále zpracovávají. Pokud si je ale chcete dát jen tak, je nejlepší je upéct. Prodejci to sice dělají na plátech kamen nebo na roštech přímo nad ohněm, snadno to ale zvládnete i doma v troubě. Jak ale kaštany na pečení připravit? Když budete postupovat podle následujících tipů, určitě se vám vše podaří. 

  • Hlavním předpokladem úspěchu jsou hlavně kvalitní kaštany. Kaštany vybírejte pokud možno stejné velikosti, aby se vám rovnoměrně upekly. Hledejte takové, které jsou baculaté, hladké, lesklé a bez kazů a plísní. Slupka nesmí být vysušená a scvrklá. Kvalitnější jsou kaštany evropské (např. z Itálie), oproti těm čínským se dají lépe loupat a slupka se i krásně rozevře během pečení. 
  • Omyjte kaštany pod studenou vodou, abyste je zbavili nečistot. Kaštany je dobré před pečením rovněž namočit do studené vody minimálně na hodinu. Kaštany změknou a slupka půjde lépe nakrojit, navíc to usnadní pozdější loupání. Chcete-li proces urychlit, můžete je místo toho na pár minut ponořit do horké vody. 
  • Kaštany položte na prkénko plochou stranou dolů na zaoblené straně nakrojte slupku do kříže. Řez by měl být hluboký přibližně 1/2 cm (slupka je poměrně silná) a dlouhý 2 cm. 
  • Troubu předehřejte na 200-210 °C. Kaštany osušte a položte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem řezem nahoru. 
  • Kaštany se pečou 15-30 minut podle velikosti. Během pečení je dobré kaštany párkrát promíchat. Hotové jsou, když slupka ztmavne, zkrabatí se a rozevře a dužina změkne. Dávejte si pozor, abyste kaštany nespálili. Případně můžete ty rozevřené vyjmout z trouby dřív a nechat dopéct jen ty neotevřené. Hotové kaštany poznáte i podle toho, že začnou trochu syčet. 
  • Kaštany jdou nejlépe loupat, když jsou ještě horké. Aby to šlo lépe, můžete je nechat spařit tak, že je na chvíli zabalíte do utěrky nebo do papírového sáčku a trochu je v nich poválíte, aby slupka popraskala. Další možností je po upečení je trochu postříkat vodou. I to usnadní loupání.
  • Pokud se vám nepodaří odstranit chlupatou vnitřní slupku rukou, použijte k jejímu oloupání malý ostrý nůž
  • Kaštany je možné upéct ve větším množství, oloupané vám pak vydrží v lednici ve vzduchotěsné nádobě až 4 dny. Případně si z nich můžete udělat kaštanové pyré a to pak použít do různých dezertů či jako náplň do cukroví. 
Náš tip: Kaštanové pyré využijete i do této rolády, kterou si můžete udělat podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Zakrasnejsivimperk.cz: Pečené kaštany, symbol doby adventní
Wikipedia.org: Kaštanovník setý

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více