Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tři tipy, jak využít zbylé řízky z kapra: Pikantní pečenáče nebo snadná pomazánka přijdou vhod i mezi svátky
Zdroj: Toprecepty

Usmažili jste na štědrovečerní večeři spoustu kapřích řízků a nikdo už na ně nemá chuť? To se o Vánocích stává často. Zbylý smažený kapr se dá přitom ještě využít a všichni si na něm pochutnají.

Když nám jídlo zbyde

O vánočních svátcích většinou připravíme víc jídla, než jsme schopni zkonzumovat. Máme po staletí zakořeněné, že v této době musí být všeho dostatek a že nikdo nesmí strádat. A přestože celá rodina miluje smaženého kapra, podruhé či dokonce potřetí na talíři už ho nemusí. Jak ho tedy co nejlépe zužitkovat? Možná se budete divit, jaké dobroty se z něj ještě dají vykouzlit.

1. Kapří karbanátky

Karbanátky z kapřího masa jsou jemné, skvěle chutnají a můžete je připravit jako rychlý oběd během vánočních svátků.

Budete potřebovat 1 kg masa z kapra, 1 vejce, ½  hrnku strouhanky,  100 g strouhaného sýru (eidam, ementál, gouda), 1 lžičku čerstvé pažitky, mletý pepř, sůl, trochu drceného kmínu, 1 lžičku sladké papriky. Na trojobal si připravte hladkou mouku, 2 vejce a strouhanku na obalení a olej na smažení.

Jak na to? Z osmažených porcí kapra odstraňte trojobal i kůži. Maso rozmělněte vidličkou a případně odstraňte kosti. Přidejte vejce, strouhanku, strouhaný sýr, pažitku, papriku a kmín, osolte a opepřete.

Dobře promíchejte a ze vzniklé směsi vytvarujte karbanátky. Obalte je v trojobalu a upečte na rozpáleném oleji dozlatova. Pak je položte na papírovou utěrku, aby se odstranil přebytečný tuk. Podávejte s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší.

2. Pečenáče aneb Kapr v kyselé marinádě

Takhle „využité“ zbytky kapra se mimo jiné mohou servírovat jako pohoštění na Silvestra nebo posloužit i jako chutný „vyprošťovák“ během náročného novoročního rána.

Připravte si 1 kg smažených řízků z kapra, 1 mrkev, 660 ml octa, 330 ml vody, 8 lžic cukru, 2 lžíce soli, 1 menší petržel, kousek celeru, 1 menší cibuli, 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček celého černého pepře

A jak na to? Nejdřív si připravte sladkokyselý nálev. Do hrnce nalijte vodu a ocet a přiveďte k varu. Cibuli nakrájejte na kolečka, mrkev i petržel nakrájejte na hodně tenká kolečka, celer na malé kousky a přidejte do nálevu. Vložte koření, přidejte cukr a sůl. Povařte asi 10 minut a dejte stranou. Nechte vychladnout. 

Řízky z kapřího masa naskládejte do větší sklenice, přidejte zeleninu z láku a lákem poté zalijte. Sklenici či mísu zakryjte talířkem nebo potravinářskou fólií a dejte do lednice. Po třech dnech můžete konzumovat. 

3. Pikantní rybí pomazánka

Pomazánky typu „co dům dal“ jsou oblíbené. Zužitkujeme zbytky z lednice a zároveň pokaždé bude výsledný efekt trochu jiný. Zbytky smaženého vánočního kapra jsou ideálním základem.

Budete potřebovat cca 300 g kapřího masa, 1 lučinu nebo žervé, ev,  ½ kostky tvarohu (125 g), 1 menší cibuli, 1 stroužek česneku, 1 lžíci másla, trochu citronové šťávy, sůl, pepř.

Jak na to? Z osmažených porcí kapra odstraňte trojobal i kůži. Vyberte všechny případné kosti. Cibuli nakrájejte najemno, česnek prolisujte. Vložte kapří maso do misky a vidličkou rozmělněte. Přidejte lučinu, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a lžíci změklého másla. Důkladně promíchejte, osolte, opepřete a podle chuti přidejte citronovou šťávu. 

Podávejte na plátcích veky, krajíčkách chleba nebo na toustovém chlebu.

Pokud doma najdete ještě například uvařené vajíčko či zbytek nastrouhaného tvrdého sýru, můžete je do pomazánky přidat. Stejně tak se hodí pár kapek worcesteru či pálivé chilli omáčky. Fantazii se meze nekladou.

Náš tip: Kapr nemusí být vždy jen smažený. Výborně chutná také pečený na cibuli podle našeho video receptu.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více