Vyprošťovací česnečka: Rychle a účinně pomůže s novoroční kocovinou. Chuť jí dodá opečený chleba, bílkoviny zajistí vajíčko
1. 1. 2023 Vaření
Přehnali jste to trochu se silvestrovskými oslavami a není vám úplně nejlépe? Dokonalým vyprošťovákem po bujaré party je česneková polévka neboli česnečka. Na první pohled se sice jeví jako jedna z nejjednodušších polévek, dá se ale v mnohém vylepšit. Jak z ní udělat delikatesu?
Česnečka – zaručený lék na kocovinu
Česnečka patří k nejoblíbenějším hospodským polévkám, již vedle vývaru servírují v mnoha podnicích. Kromě toho získala punc účinného léku na kocovinu, což z ní dělá dokonalého kandidáta na první novoroční pokrm. Česnečka se může pyšnit téměř zázračnými účinky hlavně díky své hlavní ingredienci česneku, který ji propůjčuje i další léčebné schopnosti.
Česnek je známý jako účinné přírodní antibiotikum, česnečka se proto často připravuje i při bolestech v krku nebo dalších nachlazeních, což v zimě rovněž oceníte. Navíc jde o polévku, kterou v základu uvaříte z minima ingrediencí a hlavně poměrně rychle, což při novoroční pooslavové únavě také jistě oceníte. S její pomocí ale aspoň doplníte potřebné tekutiny, ale i další živiny. Pokud totiž tělu dodáte dostatek minerálů a vitaminů, a také bílkovin v podobě sýra nebo vajíčka, zmírníte následky nočního popíjení drinků.
Mohlo by vás zajímat
Polévka chudých
Česnečka je známá také pod názvem oukrop či úkrop a v minulosti byl brána jako polévka chudých. Postupně byla ale různými způsoby vylepšována a dnes se připravuje v mnoha variantách. U základní prosté česnečky si vystačíte jen s vodou a česnekem, v tomto případě však nejde o žádný extra kulinární zázrak. Aby polévka více zasytila, přidává se do ní ještě na kostičky nakrájený chleba, osmažený do podoby krutonků. V některých koutech republiky se v polévce ještě vaří brambory a někdy se přidává i kořenová zelenina nebo třeba kroupy či pohanka. Jak ještě ale polévku dochutit, aby chutnala lépe a měli jste větší jistotu, že vás postaví na nohy?
Místo vody vývar do česnečky
Základním kořením na dochucení česnečky je kmín, který klasicky přidáte do vody, v níž budete vařit brambory. Kromě toho lze použít o bobkový list nebo majoránku. Hlavní chuť však polévce dodává česnek, s nímž určitě nešetřete. Abyste patřičně využili jeho léčebných účinků, neměl by se ve vodě vařit. Úplně stačí, když jej jen prolisujete, dáte do talíře a zalijete horkou vodou nebo s vodou z brambor.
Stejně tak lze použít i vodu, v níž jste vařili luštěniny. Mnohem chutnější polévka bude, když místo vody použijete vývar. Ten může být zeleninový, kuřecí či hovězí, k česnečce se ale nejvíc hodí vývar z uzeného masa. Pokud by vám v polévce chybělo maso, můžete do ní pro lepší chuť přidat ještě slaninu, kterou předem osmahnete. Možná je i klobása, třeba papriková.
Mohlo by vás zajímat
Chuť polévce dodá sádlo
Nositelem chuti je i tuk, který i fádní vodový vývar pozvedne na chutnější pokrm. Do česnečky je nejvhodnější sádlo, které můžete použít vepřové, ale třeba klidně i husí nebo kachní. Na sádle pak můžete osmahnout již zmiňované chlebové krutonky, ale třeba i cibulku hezky dohněda dokřupava, která nakonec polévku dozdobíte. Nakonec můžete na ozdobu přidat i čerstvé zelené bylinky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Česnečku vylepší vejce i sýr
Obyčejnou čirou česnečku lze trochu zahustit i dalšími ingrediencemi, jež z ní udělají i zdroj bílkovin. V horké polévce lze rozšlehat třeba vejce, často se dochucuje i strouhaným sýrem, který se v česnečce krásně rozteče do nitkovité konzistence. Pokud máte rádi zrající sýry, můžete do misky vložit i olomoucký tvarůžek a pak jej zalít vodou či vývarem. Tvarůžek se v polévce rozpustí a dodá jí vynikající chuť. Jestliže je na vás klasická česnečka příliš pikantní, můžete chuť polévky zjemnit trochou smetany na vaření nebo kysané smetany. Místo čerstvého česneku lze použít i česnek, který předem upečete v troubě ve slupce. Takový má mnohem jemnější příjemně nasládlou chuť.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jaká jídla vaříme na Nový rok? Čočka nám podle tradice zajistí dostatek financí
Jak nejlépe skladovat česnek, aby dlouho vydržel? Připravte si skvělou česnekovou pastu nebo voňavou sůl podle těchto receptů
Novoroční čočka: Víte, jak ji správně připravit a kterými bylinkami dochutit?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rýžový nákyp mého dětství
Přidáno před 7 hodinami
Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy
Přidáno před 8 hodinami
Tilápie s vejci a zeleninou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 8 hodinami
Cheesecake s dýní hokaido
Přidáno před 8 hodinami
Pečená brokolice s česnekem a pomerančovou šťávou
Přidáno před 9 hodinami
Pikantní kuřecí maso na zelenině
Přidáno před 9 hodinami