Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyprošťovací česnečka: Rychle a účinně pomůže s novoroční kocovinou. Chuť jí dodá opečený chleba, bílkoviny zajistí vajíčko
Zdroj: Topreceptty

Přehnali jste to trochu se silvestrovskými oslavami a není vám úplně nejlépe? Dokonalým vyprošťovákem po bujaré party je česneková polévka neboli česnečka. Na první pohled se sice jeví jako jedna z nejjednodušších polévek, dá se ale v mnohém vylepšit. Jak z ní udělat delikatesu?

Česnečka – zaručený lék na kocovinu

Česnečka patří k nejoblíbenějším hospodským polévkám, již vedle vývaru servírují v mnoha podnicích. Kromě toho získala punc účinného léku na kocovinu, což z ní dělá dokonalého kandidáta na první novoroční pokrm. Česnečka se může pyšnit téměř zázračnými účinky hlavně díky své hlavní ingredienci česneku, který ji propůjčuje i další léčebné schopnosti.

Česnek je známý jako účinné přírodní antibiotikum, česnečka se proto často připravuje i při bolestech v krku nebo dalších nachlazeních, což v zimě rovněž oceníte. Navíc jde o polévku, kterou v základu uvaříte z minima ingrediencí a hlavně poměrně rychle, což při novoroční pooslavové únavě také jistě oceníte. S její pomocí ale aspoň doplníte potřebné tekutiny, ale i další živiny. Pokud totiž tělu dodáte dostatek minerálů a vitaminů, a také bílkovin v podobě sýra nebo vajíčka, zmírníte následky nočního popíjení drinků.

Polévka chudých

Česnečka je známá také pod názvem oukrop či úkrop a v minulosti byl brána jako polévka chudých. Postupně byla ale různými způsoby vylepšována a dnes se připravuje v mnoha variantách. U základní prosté česnečky si vystačíte jen s vodou a česnekem, v tomto případě však nejde o žádný extra kulinární zázrak. Aby polévka více zasytila, přidává se do ní ještě na kostičky nakrájený chleba, osmažený do podoby krutonků. V některých koutech republiky se v polévce ještě vaří brambory a někdy se přidává i kořenová zelenina nebo třeba kroupy či pohanka. Jak ještě ale polévku dochutit, aby chutnala lépe a měli jste větší jistotu, že vás postaví na nohy?

Místo vody vývar do česnečky

Základním kořením na dochucení česnečky je kmín, který klasicky přidáte do vody, v níž budete vařit brambory. Kromě toho lze použít o bobkový list nebo majoránku. Hlavní chuť však polévce dodává česnek, s nímž určitě nešetřete. Abyste patřičně využili jeho léčebných účinků, neměl by se ve vodě vařit. Úplně stačí, když jej jen prolisujete, dáte do talíře a zalijete horkou vodou nebo s vodou z brambor.

Stejně tak lze použít i vodu, v níž jste vařili luštěniny. Mnohem chutnější polévka bude, když místo vody použijete vývar. Ten může být zeleninový, kuřecí či hovězí, k česnečce se ale nejvíc hodí vývar z uzeného masa. Pokud by vám v polévce chybělo maso, můžete do ní pro lepší chuť přidat ještě  slaninu, kterou předem osmahnete. Možná je i klobása, třeba papriková. 

Chuť polévce dodá sádlo

Nositelem chuti je i tuk, který i fádní vodový vývar pozvedne na chutnější pokrm. Do česnečky je nejvhodnější sádlo, které můžete použít vepřové, ale třeba klidně i husí nebo kachní. Na sádle pak můžete osmahnout již zmiňované chlebové krutonky, ale třeba i cibulku hezky dohněda dokřupava, která nakonec polévku dozdobíte. Nakonec můžete na ozdobu přidat i čerstvé zelené bylinky.

Česnečku vylepší vejce i sýr

Obyčejnou čirou česnečku lze trochu zahustit i dalšími ingrediencemi, jež z ní udělají i zdroj bílkovin. V horké polévce lze rozšlehat třeba vejce, často se dochucuje i strouhaným sýrem, který se v česnečce krásně rozteče do nitkovité konzistence. Pokud máte rádi zrající sýry, můžete do misky vložit i olomoucký tvarůžek a pak jej zalít vodou či vývarem. Tvarůžek se v polévce rozpustí a dodá jí vynikající chuť. Jestliže je na vás klasická česnečka příliš pikantní, můžete chuť polévky zjemnit trochou smetany na vaření nebo kysané smetany. Místo čerstvého česneku lze použít i česnek, který předem upečete v troubě ve slupce. Takový má mnohem jemnější příjemně nasládlou chuť.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více