Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladkokyselý nálev na zeleninu (bez umělých sladidel)

Kdo by neměl rád zeleninu zavařenou ve sladkokyselém nálevu? Součástí zavařovacích nálevů je téměř vždy i ne zcela zdravé umělé sladidlo - v tomto nálevu (na okurky a další zeleninu) se umělému sladidlu zcela vyhnete.

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min

30 min (20 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby chladnutí nálevu)

24. 9. 2016 12:04

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Kuchařky
Ivy Trhoňové
právě v prodeji

Iva Trhoňová

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie7 028 kJ / 1 680 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 60,04 g
Sůl150,00 g
Sacharidy420,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Co jsem četla o umělých sladidlech, přemýšlela jsem, jak je vynechat v tomto klasickém okurkovém nálevu (myslím, že i tak jich v různých pochutinách sníme dost). Kamarádky poradily, nálev jsme několikrát odzkoušeli a zelenina s ním zavařená je příjemně sladkokyselkavá.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

cathleen cathleen

20. 7. 2022 16:50

Bajca.ch: jsem moc ráda, že i u vás doma se lák osvědčil :-) Díky za zprávu!

Bajca.ch

20. 7. 2022 16:12

Naprosto skvělý lák! Jsem nadšená. Okurky jsou krásně křupavé (žádný rozdíl oproti sacharinu) a chuť je skvělá. <3 Zavařovala jsem v troubě na 200 stupňů asi 13 minut.

hospodyne

12. 6. 2018 17:08

cathleen: nulky okurky jsou přibližně 4 cm, jedničky do 6 cm. Víc ne. " Blbě se to do sklenic rovná, o to líp pak vypadá, i jako např. dárek. Asi se přemohu a vyfotím.:-)
Krájet je do bramborového salátu by byla práce pro trestance, to si z větších, hrášku, mrkve,zrnek kukuřice a kostiček kapie připravuji rovnou směs. Jenže jednotlivé frakce musím postupně v mražáku nashromáždit. Např. teď je zatím jen hrášek a ty okurky. Poslední bude kukuřička.

cathleen cathleen

12. 6. 2018 16:56

hospodyne: děkuji za zprávu :-8 také u nás frčí, děláme tenhle nálev už několik let :yes:
Co to jsou "jedničky a nulky"? :-O

hospodyne

12. 6. 2018 16:15

Prvních letošních 13 sklenic se sterilizuje. Já okurky předpěstovávám v kelímcích, tak je máme brzy a v květnu nemrzlo. Zavařuji jen " nulky a jedničky". Větší jdou na zkrmení. Také 10 litrů " močáků" už vykvasilo. Chtěla jsem jen pochválit a doporučit tento recept - lahodný a bez chemie. Cukr jsem přidala podle receptu, který je úplně nejlepší.:yes:

cathleen cathleen

17. 7. 2017 17:24

Alzbetina Prk.: díky, mrknu na značku octa, který používáme. Do nálevu, pokud jde na okurky, dávám povařit i pár bobkových listů a několik kuliček nového koření. Kopr až do sklenic k okurkám :-8

Alzbetina Prk.

17. 7. 2017 15:54

Tohle je nejlepší nálev na okurky, jiný nepoužívám. Jen do toho "svého" přidávám ještě 2-3 ks hřebíčku na ty 2 litry nálevu. A důsledně používám pouze Bzenecký ocet, je fakt nejlepší. Ten obyčejný 8% ocet je moc štiplavý. K okurkám do sklenice přidávám vždy ještě vinný list a kousek kopru. <3

cathleen cathleen

26. 9. 2016 12:52

hospodyne: díky. Zrovna u červené řepy bych dala určitě cukru tu spodní hranici - řepa je sladká sama o sobě, také ji máme rádi zavařenou;-)

hospodyne

26. 9. 2016 12:47

Ano, poměr surovin v nálevu jsme získali v mém velmi raném dětství z Fruty v Kunovicích, byl běžný. Tenkrát se dal sehnat i lihový koncentrát koření, takže kdo nechtěl v okurkách zeleninu " pro oko", měl usnadněnou práci. Jinak cukru dávám necelých 40 dkg / myslím, že to nemusí být až tak přesně/. Octa je tam proti jiným receptům méně, takže je nálev tak akorát lahodný. Ale domnívám se, že poměr autorky receptu je dobrý. V každém případě ho zkusím, teď zrovna na řepu. Pro nás je důležitá absence chemie. I tak jí sníme ažaž. H

cathleen cathleen

25. 9. 2016 09:39

Vlasta Dostálová: ten poměr vody a octa si napíšu, díky:-K
Ale jinak už od loňska děláváme BEZ cukerinu - hledala jsem nějaký recept, kde by nebyl, ale ty zase obsahovaly přípravek Deko, takže zase nic....

Vlasta Dostálová

25. 9. 2016 09:32

Tento nálev byl za doby mého dětství uveřejněn v Zemědělských novinách jako znojemský, ale jen s menší úpravou na 3,8 lt vody, 1,2 lt octa, 16 dkg soli, 30 dkg cukru a 50 koleček cukerinu. Do sklenice se dává hořčičné semeno, bobkový list, hřebíček, dvě kolečka křenu, mrkev, cibule a kopr a kdo co má rád. Je to také univerzální lák na vše, tedy okurky, zelí, papriky, zeleninu a houby. Musí se však sklenice sterilovat asi 25 minut při 80 st.

cathleen cathleen

24. 9. 2016 14:32

hospodyne: díky :-K cukru dáváš tedy kolik? Ano, původně to je ten tolik oblíbený uni nálev, do kterého ale k 350 g cukru patří i 50 tablet sacharinu - a těm jsem se chtěla jednou provždy vyhnout.
Bez nějakého Deka nebo podobného polotovaru, jen cukr, sůl a ocet.:-)

ivulinka: díky, Ivi:-K

hospodyne

24. 9. 2016 14:23

tento poměr surovin je naprosto univezální, naše rodina ho dělá už celé věky. Jen cukru dávám o 10 dkg méně. Hodí se jak na zeleninu, tak na houby i třeba řepu. Koření a ostatní ingredience / cibuli, křen apod/ přidávám rovnou do sklenic - je to pravidelné. Je skutečně výborný a nemusíme být v křeči, když to jí děti. Bodík.:yes::yes:

ivulinka ivulinka

24. 9. 2016 14:07

Takových receptů víc:yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Iva Trhoňová

nově v eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: sladkokyselý nálev nálev na zeleninu sladkokysely nalev recept sladkokysely nalev na houby zelenina ve sladkokyselém nálevu sladkokysely lak zavařené houby ve sladkokyselém nálevu zelenina v sladkokyselém nálevu zelenina v nálevu sladkokyseli nalev zelenina v sladkokyselem nalevu recept lák na zeleninu sladkokyselý lák na houby nálevy na zeleninu sladkokyselý nálev na okurky sladkokiseli nalyv nejlepší nálev na okurky houby v sladkokyselém nálevu recept nejlepší nalev na houby univerzalni nalev na zeleninu

Suroviny: voda, ocet, sůl, cukr, bobkový list, pepř celý, koření nové koření, semínka hořčičná

TopRecepty.cz

Sladkokyselý nálev na zeleninu (bez umělých sladidel)

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3xPQ