Sladkokyselý nálev na zeleninu (bez umělých sladidel)

cathleen Kuchařka: cathleen

Zavařeniny 12 názorů

Suroviny

4 l vody
1 l octa
150 g soli
400-500 g cukru (podle chuti)
koření:
bobkový list
celý pepř
nové koření
hořčičné semínko
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Všechno svaříme dohromady, prochadým zalijeme zeleninu ve sklenicích, zavíčkujeme a zavaříme.

  2. Koření u nás dáváme jen do nálevu určeného na okurky, pokud by vadilo, lze vynechat.

Poznámka

Co jsem četla o umělých sladidlech, přemýšlela jsem, jak je vynechat v tomto klasickém okurkovém nálevu (myslím, že i tak jich v různých pochutinách sníme dost). Kamarádky poradily, nálev jsme několikrát odzkoušeli a zelenina s ním zavařená je příjemně sladkokyselkavá.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 226 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sladkokyselý nálev na zeleninu (bez umělých sladidel)

  • hospodyne hospodyne

    cathleen: nulky okurky jsou přibližně 4 cm, jedničky do 6 cm. Víc ne. " Blbě se to do sklenic rovná, o to líp pak vypadá, i jako např. dárek. Asi se přemohu a vyfotím.:-)
    Krájet je do bramborového salátu by byla práce pro trestance, to si z větších, hrášku, mrkve,zrnek kukuřice a kostiček kapie připravuji rovnou směs. Jenže jednotlivé frakce musím postupně v mražáku nashromáždit. Např. teď je zatím jen hrášek a ty okurky. Poslední bude kukuřička.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    hospodyne: děkuji za zprávu :-8 také u nás frčí, děláme tenhle nálev už několik let :yes:
    Co to jsou "jedničky a nulky"? :-O

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Prvních letošních 13 sklenic se sterilizuje. Já okurky předpěstovávám v kelímcích, tak je máme brzy a v květnu nemrzlo. Zavařuji jen " nulky a jedničky". Větší jdou na zkrmení. Také 10 litrů " močáků" už vykvasilo. Chtěla jsem jen pochválit a doporučit tento recept - lahodný a bez chemie. Cukr jsem přidala podle receptu, který je úplně nejlepší.:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Alzbetina Prk.: díky, mrknu na značku octa, který používáme. Do nálevu, pokud jde na okurky, dávám povařit i pár bobkových listů a několik kuliček nového koření. Kopr až do sklenic k okurkám :-8

    Odpovědět

  • Alzbetina Prk. Alzbetina Prk.

    Tohle je nejlepší nálev na okurky, jiný nepoužívám. Jen do toho "svého" přidávám ještě 2-3 ks hřebíčku na ty 2 litry nálevu. A důsledně používám pouze Bzenecký ocet, je fakt nejlepší. Ten obyčejný 8% ocet je moc štiplavý. K okurkám do sklenice přidávám vždy ještě vinný list a kousek kopru. <3

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    hospodyne: díky. Zrovna u červené řepy bych dala určitě cukru tu spodní hranici - řepa je sladká sama o sobě, také ji máme rádi zavařenou;-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Ano, poměr surovin v nálevu jsme získali v mém velmi raném dětství z Fruty v Kunovicích, byl běžný. Tenkrát se dal sehnat i lihový koncentrát koření, takže kdo nechtěl v okurkách zeleninu " pro oko", měl usnadněnou práci. Jinak cukru dávám necelých 40 dkg / myslím, že to nemusí být až tak přesně/. Octa je tam proti jiným receptům méně, takže je nálev tak akorát lahodný. Ale domnívám se, že poměr autorky receptu je dobrý. V každém případě ho zkusím, teď zrovna na řepu. Pro nás je důležitá absence chemie. I tak jí sníme ažaž. H

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Vlasta Dostálová: ten poměr vody a octa si napíšu, díky:-K
    Ale jinak už od loňska děláváme BEZ cukerinu - hledala jsem nějaký recept, kde by nebyl, ale ty zase obsahovaly přípravek Deko, takže zase nic....

    Odpovědět

  • Vlasta Dostálová Vlasta Dostálová(neregistrovaný)

    Tento nálev byl za doby mého dětství uveřejněn v Zemědělských novinách jako znojemský, ale jen s menší úpravou na 3,8 lt vody, 1,2 lt octa, 16 dkg soli, 30 dkg cukru a 50 koleček cukerinu. Do sklenice se dává hořčičné semeno, bobkový list, hřebíček, dvě kolečka křenu, mrkev, cibule a kopr a kdo co má rád. Je to také univerzální lák na vše, tedy okurky, zelí, papriky, zeleninu a houby. Musí se však sklenice sterilovat asi 25 minut při 80 st.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    hospodyne: díky :-K cukru dáváš tedy kolik? Ano, původně to je ten tolik oblíbený uni nálev, do kterého ale k 350 g cukru patří i 50 tablet sacharinu - a těm jsem se chtěla jednou provždy vyhnout.
    Bez nějakého Deka nebo podobného polotovaru, jen cukr, sůl a ocet.:-)

    ivulinka: díky, Ivi:-K

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    tento poměr surovin je naprosto univezální, naše rodina ho dělá už celé věky. Jen cukru dávám o 10 dkg méně. Hodí se jak na zeleninu, tak na houby i třeba řepu. Koření a ostatní ingredience / cibuli, křen apod/ přidávám rovnou do sklenic - je to pravidelné. Je skutečně výborný a nemusíme být v křeči, když to jí děti. Bodík.:yes::yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Takových receptů víc:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: sladkokyselý nálev nálev na zeleninu sladkokysely nalev na houby sladkokysely nalev recept zavařené houby ve sladkokyselém nálevu zelenina ve sladkokyselém nálevu sladkokysely lak zelenina v sladkokyselém nálevu lák na zeleninu sladkokyseli nalev zelenina v nálevu sladkokiseli nalyv nejlepší nálev na okurky sladkokyselý lák na houby houby v sladkokyselém nálevu recept nálevy na zeleninu nejlepší nalev na houby houby sladkokysele houby sladkokysele nálevy na zeleninu s dekem a hořčicí

Zapomněl/a jsem heslo