Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švédské masové kuličky: Tu nejlepší konzistenci a šťavnatost zajistí správný poměr masa i speciální úprava strouhanky
Zdroj: Toprecepty

Na vynikající švédské masové kuličky nemusíme do Ikey. Ty nejlepší kulaté mini karbanátky s kořeněnou příchutí, zalité smetanovou omáčkou a ozdobené trochou brusinkového džemu, si můžeme připravit i doma.

Kde se vzaly švédské masové kuličky

Švédský obchodní dům je pověstný nejen svým sortimentem, ale také kuličkami, ať už masovými nebo jejich vegetariánskou variantou. Ačkoliv jsou dnes švédským národním jídlem, švédský folklorista Jan-Ojvind Swahn zjistil, že slovo pro masové kuličky (köttbullar) se poprvé objevilo v kuchařce Cajsa Warga z roku 1754. Podle Swahna ale nemohly být běžným jídlem, protože ve skandinávských zemích bylo hovězí považováno za luxus. Obyčejní lidé na něj neměli peníze, ani neměli mlýnek na maso.

Tento pokrm měl do Švédska přivézt král Karel XII, kterému v Moldávii zachutnaly köftekořeněné jehněčí a hovězí karbanátky z osmanské (dnes turecké) kuchyně. Podobné kuličky jsou ovšem oblíbené po celém Středomoří a na jihu Evropy (Řecko, Španělsko, případně Malta).

Z čeho se připravují švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky se připravují z mletého hovězího masa a poloviční dávky mletého vepřového. Kromě toho v nich nechybí cibule, česnek, strouhanka, vejce, plnotučné mléko, sůl a pepř.

Co se dává do omáčky k švédským masovým kuličkám

Osmažené kuličky se zalévají typickou smetanovou omáčkou, kterou si přichystáme z oleje, másla, hladké mouky, vývaru (napůl zeleninový/hovězí), smetany, sójové omáčky a dijonské hořčice.

Co se podává ke švédským masovým kuličkám

Kuličky se zalévají smetanovou omáčkou, typicky se přidává malý kopeček brusinkového džemu a jako příloha vařené či pečené brambory, bramborová kaše, případně hranolky.

Co je důležité pro přípravu švédských masových kuliček

Kuličky köttbullar mohou mít různou podobu. Když pomineme vegetariánskou variantu, většinou bývá ve směsi hovězí a vepřové mleté maso. V jižním Švédsku se využívá tučnější mleté maso, zatímco v severních oblastech vepřové prakticky chybí.

Důležitou součástí kuliček je strouhanka navlhčená mlékem, což je dobré pro jejich speciální měkkou konzistenci. Zajímavé je, že někdy se používá nastrouhaná syrová cibule, jiní ji mají raději nakrájenou na kostičky a orestovanou. Z ochucení nechybí pepř a sůl, někdy se objevuje i nové koření.

Další otázkou je to, jak má vypadat správná omáčka/šťáva ke kuličkám. Někdo má rád hustou hnědou omáčku, někdo si zase raději dá řídkou šťávu z vývaru. 

Jak už bylo uvedeno, k tomuto jídlu se přidávají zavařené brusinky nebo v podobě brusinkového džemu. Můžeme ale sáhnout i po červeném rybízu nebo po malinové marmeládě. Pokud chceme omáčku kyselejší, pak džem dáme i do omáčky.

Švédská

Každý, kdo byl někdy v obchodním domě IKEA, zřejmě ochutnal nebo alespoň slyšel o masových kuličkách v hnědé omáčce s kaší a brusinkami. Toto jíldlo je ve Švédsku skutečně oblíbené, tamní kuchaři…

Jak na nejlepší švédské masové kuličky

Na švédské masové kuličky budete potřebovat: na kuličky: 500 g mletého masa (1:1 hovězí a vepřové), bílý pepř, sůl, 150 g vařených brambor, 75 g strouhanky, 200 ml mléka nebo smetany, 2 lžíce jemně pokrájené cibule, 5 lžic rozehřátého másla, 1 vejce, trochu nového koření a olej. Na omáčku: 250 ml hovězího vývaru, 100 ml smetany, pepř, sůl, 1 lžíce sójové omáčky a hladká mouka na zahuštění.

Jak na to? Nejprve nasypte do misky strouhanku, zalijte ji mlékem nebo smetanou a nechte vsáknout. Do druhé misky dejte mleté maso, přidejte rozklepnuté vejce, které vidličkou našlehejte, přidejte i zbývající ingredience a vše velmi dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte namočenou strouhanku.

Namočenýma rukama tvořte kuličky velké asi jako míčky na pink-pong. Připravte si pánev s vrstvou oleje a rozpalte ho. Pak na něm opečte kuličky dozlatova a dejte je na ubrousek okapat.

Na omáčku ochuťte horký vývar. Smetanu nalijte do hrnku a rozmíchejte v ní lžíci mouky. Pak smetanu přilijte do vývaru a omáčku provařte. Nakonec do omáčky přidejte usmažené kuličky a nechte přejít varem, aby se prohřály. Podávejte s brusinkami.

Zdroje informací:

foodtimeline.org: Swedish meatballs
atlasobscura.com: The Turkish Roots of Swedish Meatballs

Náš tip: Připravte si švédské masové kuličky podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více