Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!
Zdroj: Toprecepty, mika59

Milujete karbanátky, protože jsou šťavnaté a dají se případně vzít tak akorát do ruky? Pokud je léta připravujete podle stejného receptu, zkuste udělat změnu. Poradíme vám, čím klasiku vylepšit i jak udělat karbanátky pro vegetariány.

Jaké vybrat maso

Na karbanátky se hodí směs mletého hovězího a tučnějšího vepřového masa. Výraznější chuť hovězího a jemnost a tučnost vepřového masa udělají tu správnou kombinaci, která bude ve výsledku chutná a šťavnatá. Karbanátky ale lze udělat z jakéhokoliv masa, jen je pak potřeba dodat jim šťavnatost něčím jiným. Pomůžou například najemno nastrouhané syrové brambory či cuketa nebo uvařená a prolisovaná mrkev. Skvělým „pomocníkem“ je samozřejmě i nastrouhaný sýr, stačí obyčejný eidam. Vláčnost zajistí i předem do mléka namočená houska či zakysaná nebo klasická smetana. A pochopitelně nikdy nic nezkazíte slaninou.

Čím směs ochutit

Máte-li kvalitní, dobře vyzrálé hovězí a třeba vepřové z Mangalice, stačí i obyčejná sůl a karbanátky budou přesto skvělé. Ovšem tyhle druhy dražšího masa se obvykle používají v jiných úpravách a do karbanátků se v domácích podmínkách zužitkovávají spíš například vepřové plecko a hovězí krk. Nic proti! I takové maso udělá po důkladném pomletí parádu, jen si musíte dát záležet na ochucení. Kromě soli a pepře dodají karbanátkům chuť i předem dosklovita usmažená cibule a prolisovaný česnek. S cibulí si skutečně dejte práci a předem ji na pánvi opečte. Ačkoliv je běžné dávat do karbanátků cibuli syrovou, uvidíte, že s osmaženou budou chutnat úplně jinak. Zajímavý šmrnc taky získáte, když do směsi mletého masa přidáte hořčici a kečup. Na kilo masa postačí po čtyřech lžících od obojího. Nevadí-li vám pálivá chuť, zkusit můžete i trochu chilli. Asijský nádech karbanátky získají právě s chilli a nasekaným koriandrem. A samozřejmě, vizuálně i chuťově je v klasické směsi výborná také petrželka. 

Jak na ně?

Jakmile se rozhodnete pro druh masa a další přísady, stačí už jen všechno důkladně smíchat. Jelikož je syrové maso náchylné ke zkažení, pracujte rychle a směs si nepřipravujte třeba den dopředu. Dělejte vše až ve chvíli, kdy víte, že budete karbanátky hned poté smažit nebo péct. Není nutné karbanátky smažit v oleji, můžete je klidně vytvarovat do bochánků, položit na plech vyložený pečicím papírem a upéct dozlatova. Klasický postup sice velí obalit jednotlivé karbanátky ve strouhance, a pak je smažit ve vyšší vrstvě rozehřátého tuku, ale co takhle zkusit to i jinak? Jen je předem nezapomeňte obalit. V opačném případě budou totiž po vyndání z trouby vypadat i chutnat spíš trochu jako malá sekaná. Chcete-li ovšem tradici, smažte! Ostatně, i křupavý obal má něco do sebe. Udělejte si třeba klasické karbanátky podle našeho receptu. Aby se vám karbanátky dobře tvarovaly, můžete si ruce namáčet průběžně ve vodě. Karbanátky budou mít uhlazenější povrch a práce půjde lépe od ruky.

Vegetariánské bochánky

Skvělé karbanátky, které si v ničem nezadají s těmi masovými, lze udělat i ve verzi bez masa. V nejsnazší verzi se připravují z předem uvařené a nadrobno pokrájené kapusty, česneku, soli, vajec a strouhanky. Výtečné jsou i karbanátky květákovo-bramborové, které pro vegetariány uděláte bez uzeniny, pro ostatní ji můžete do zbytku směsi přidat. Anebo zkuste karbanátky mrkvové. Tohle levné a dobré jídlo určitě ocení i děti. Vegetariánské karbanátky se také dají skvěle nastavovat a dochucovat, třeba ovesnými či jinými vločkami předem namočenými v zeleninovém vývaru. Jak vidíte, možností je mnoho. Zkrátka, vyberte si podle své chuti i preferencí svých blízkých!

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Janina123

21. 6. 2021 15:15

No já nevím, ale ve vegetariánské verzi kapustových karbanátku, viz odkaz, je v receptu 300 gramů uzeniny :-D

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více