Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nakrájet cibuli a neuronit jedinou slzu? Máme pro vás 3 tipy
Zdroj: Steve Buissinne z Pixabay

Cibule je nenahraditelnou surovinou v základu každého jídla, na její krájení se ale moc netěšíme, protože se obvykle neobejde bez slz. Cibule totiž obsahuje těkavé látky, které se ve spojení s vlhkostí ve vzduchu mění na propanol, kyselinu sírovou a sirovodík.

Cibule je běžně dostupnou surovinou, která by neměla nikomu chybět v kuchyni. Využít ji můžeme syrovou do pomazánek, vařenou v základech pokrmů nebo třeba jako známou smaženou pochoutku. Jak tedy tuto štiplavou surovinu nakrájet bez prolévání slz?

Jak nakrájet cibuli bez slz

Posbírali jsme rady zkušených, jak nakrájet cibuli bez zarudlých uplakaných očí:

  1. Namočte cibuli do octa: Ocet je velmi všestranný pomocník v kuchyni, stačí nalít do misky menší množství octu a namočit na polovinu rozkrojenou cibuli na 5 minut. Enzymy, které způsobí vznik těkavých látek, zneutralizuje právě ocet. Můžete si octem potřít také prkénko nebo do něj namáčet nůž.
  2. Naostřete si nůž: Krájením se uvolňují štiplavé látky, jednoduše řečeno, čím ostřejším nožem krájíte, tím méně cibulových buněk porušíte a ty poté neuvolňují tak velké množství štiplavých látek.
  3. Opláchněte cibuli pod vodou: Dříve než začnete s krájením, opláchněte si cibuli pod studenou vodou. Po rozkrojení cibule můžete postup opakovat, zbavíte tak cibuli těkavých látek.
Už víte, jak na to, abyste si u krájení nevyplakali oči, proto si můžete připravit báječnou francouzskou cibulačku podle názorného videoreceptu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více