Buchtičky s krémem: Hrnkové těsto usnadní přípravu vláčných buchtiček a s voňavým vanilkovým krémem chutnají jak od babičky
22. 1. 2024 Vaření
Říkáme jim dukátové buchtičky nebo buchtičky s krémem (se šodó). Malé kynuté dobroty zalité vanilkovou omáčkou jsou výborným sladkým jídlem, které s našimi tipy bez problémů zvládnete.
Buchtičky s krémem
Dukátové buchtičky milují nejen děti. Hit školních jídelen býval spíše s než se šodó s krémem. Jaký je mezi tím rozdíl? Šodó je lahodná omáčka v podobě lehounké horké pěny. Připravuje se ve vodní lázni z našlehaných vajec a vína (šodó podle francouzského chaude eau neboli teplá voda).
Do našich zemí se šodó dostalo i s buchtičkami v 19. století přes vídeňský dvůr. Využívalo se jako omáčka k přelití různých buchet, piškotů nebo jablečného závinu. Změna nastala, když se buchtičky dostaly do školních jídelen. Víno nahradilo mléko, žloutky zase kukuřičný škrob, mouka, případně pudinkový prášek.
Když chceme vanilkový krém vylepšit, přidáme k mléku smetanu a vznikne lahodně krémová omáčka. Pro silnější vanilkovou chuť vyškrabeme vanilkový lusk.
Mohlo by vás zajímat
Kynuté těsto na buchtičky
Vanilkový krém se dává na buchtičky, které se připravují z kynutého těsta. Přesně takového, které jsme zvyklí chystat na klasické buchty. Jen jsou bez náplně. Těsto může být vláčnější. Tvarují se z něj malé bochánky a skládají natěsno vedle sebe do máslem vymazané formy. Dukátové se jim prý říká kvůli malé velikosti a zlatavému propečení. Připomínají tak malé dukátky.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Hrnkové buchtičky s krémem
Na buchtičky potřebujete: 3 hrnky polohrubé mouky, 3/4 hrnku teplého mléka, 4 lžíce cukru, 4 lžíce rozpuštěného másla nebo Hery, 1/2 kostky droždí (20 g), 1 vejce, špetku soli, 1 vanilkový cukr, trošku citronové kůry, máslo na vymazání plechu a buchtiček mezi sebou. Krém: 650 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 3 lžíce cukru a 1 lžíce rumu.
Jak na to? Droždí rozdrobte do misky, posypte lžící cukru, zalijte trochou mléka a nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku se špetkou soli, přidejte zbytek cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru a promíchejte. Přidejte rozpuštěné máslo nebo Heru a kvásek. Do hrnku rozklepněte vejce a zalijte mlékem a přidejte do mísy. Vypracujte hladké těsto a nechte alespoň půl hodiny v teple vykynout.
Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vymastěte. Máslo na potření rozehřejte. Po vykynutí dejte těsto na pomoučněný vál, propracujte a tvořte malé buchtičky. Hned je dávejte vedle sebe na plech. Buchtičky potřete rozpuštěným máslem i mezi sebou a nechte chvilku dokynout. Plech dejte do trouby a pečte dozlatova.
Na krém dejte vařit 500 ml mléka a zbytek nalijte do misky. Do misky přidejte pudinkový prášek, cukr a rum a promíchanou směs nalijte k mléku na plotně. Vařte do zhoustnutí. Na talíři buchtičky přelévejte krémem.
Náš tip: Připravte si dukátové buchtičky s krémem podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Někdo to rád sladké! Hořká čokoláda pomáhá při hubnutí a připravíte z ní skvělé dezerty!
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 1 hodinou
Soufflé buchta
Přidáno před 3 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 14 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 16 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jablečný závin z kynutého těsta bez kynutí: Je mnohem rychlejší, vláčnější a při pečení nepopraská
Cukrář Josef Maršálek radí: 5 triků, jak připravit dokonale nadýchané a jemné kynuté těsto, a na co si dát pozor
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes