Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný závin z kynutého těsta bez kynutí: Je mnohem rychlejší, vláčnější a při pečení nepopraská
Zdroj: Toprecepty, Pajaja

Záviny s jablky jsou u nás něčím jako národním jídlem. Jablečný závin bez kynutí je jednou z variant tohoto výborného dezertu. Jak ho přichystat, aby byl nadýchaný a nepopraskaný?

Jaký jablečný závin si upéct

Domácí moučníky, to je radost! Možná i vaše babička dělávala závin, jehož vůně se linula celým bytem. Těsto se ale mohlo různě lišit. Někdo používal kynuté, jiný zase nekynuté. Nekynuté mohlo být pivní, ale také jogurtové. Závin se lišil chutí i vzhledem. 

A pak tu máme těsto, ve kterém sice droždí je, ale nenechává se kynout. U štrúdlu totiž není zapotřebí extra objem. Stačí, když závinové těsto vyválené natenko zvětší svůj objem mírně. Je tak mnohem rychlejší a ve výsledku vypadá (a chutná) úplně stejně. Jablečný závin bez kynutí navíc při pečení nepopraská.

Co potřebujete na jablečný závin bez kynutí

Připravte si hladkou mouku, tuk, sůl, droždí, cukr, mléko a potraviny na náplň. V případě tuku můžete využít klasické máslo, díky kterému bude závin voňavý a jemný. Variantou jsou ale i další tuky, například Hera, 100% nebo ztužený tuk apod.

Na náplň potřebujeme chuťově výrazná jablka. Dobrá jsou například kyselá Grany Smith. Jablka můžeme krájet na tenké plátky, ale lepší je nastrouhat, aby štrúdl lépe zavinoval. Pokud budou jablka hodně šťavnatá, můžeme šťávu vymačkat, jablka dát do štrůdlu, a šťávou nakonec narovnanou náplň pokapat. Závin nebude tak „mokrý“. Někdo zase nedá dopustit na trik, kdy jablka popráší vanilkovým pudinkem. Jablka tak drží lépe pohromadě. Dále potřebujeme rozinky, skořici a vejce na potření hotového těsta. 

Jak závin ještě vylepšit

Do náplně se hodí i vanilková esence (vanilkový cukr), rozinky (propláchnuté v horké vodě nebo namočené v rumu, a to alespoň na dvě hodiny). Sáhnout můžete po nasekaných vlašských oříšcích, jindy po strouhaném kokosu. Vůni dodá také nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu.

Co je potřeba vědět pro přípravu

Toto těsto je dobré důkladně zpracovat nejdřív v míse, teprve pak na vále. To, že je těsto dobře zpracované, poznáte podle toho, že nelepí. 

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jak upéct jablečný závin bez kynutí

Na jednu šišku závinu budete potřebovat: 5 jablek, 150 g hladké mouky, ⅓ másla, špetku soli, 12 g droždí, ½ lžičky cukru, 75 ml mléka, strouhanku, skořici, velkou hrst nasekaných vlašských ořechů, rozinky, vanilkový cukr a vejce na potření.

Jak na to? Nejprve připravte kvásek. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, do misky rozdrobte droždí, přidejte cukr a promíchejte. Zalijte troškou mléka a znovu promíchejte. 

Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si mísu, nasypte do ní mouku,  udělejte v ní důlek, vlijte kvásek a přidejte špetku soli. Tuk nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy a přilijte zbytek vlažného mléka. Vše spojte do vláčného těsta. Bez kynutí z něj hned vyválejte obdélník a posypte ho strouhankou. Jablka omyjte, nastrouhejte na hrubém struhadle a rovnoměrně rozložte na těsto. Jablka posypte vanilkovým cukrem, skořicí, rozinkami a nasekaným ořechy. Rohy těsta přehněte dovnitř a těsto opatrně srolujte.

Závin přeneste na plech vyložený pečicím papírem. (Pro jistotu můžete štrúdl několikrát propíchnout vidličkou nebo špejlí, aby při pečení nepopraskal, není to ale nezbytně nutné.) V hrnečku rozšlehejte vejce a potřete jím těsto. Plech dejte do předehřáté trouby a pečte cca 15 minut dozlatova.

Témata

Recepty k tomuto článku

Komentáře

1Lenka1

7. 4. 2023 16:34

Můžu si těsto předpřipravit dopředu a upéct ho až na druhý den?

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více