Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Beton, Bavorák, Mozek i Žabí hlen: Recepty na koktejly, které frčely v socialismu, můžete otestovat i dnes
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Pamatujete si, co se před třiceti či čtyřiceti lety v tehdejších hospodách či barech popíjelo a z čeho se míchané drinky připravovaly? Přinášíme vám seznam těch nejznámějších.

Slavné „míchačky“ z minulosti 

Nabídka alkoholických nápojů byla sice v dřívějších dobách omezená, což je patrné i na složení tehdejších drinků, i z pár dostupných destilátů se ovšem daly vykouzlit nápoje, které zajistily veselou náladu na celý večer a pěknou opičku na následující den. Připomeňme si ty největší hitovky. Patřil sem Beton, Bavorák, Mozek i Žabí hlen. 

Beton

Při přípravě tohoto betonu se obejdete bez cementu, vystačíte si s Becherovkou a Tonikem. Právě z prvních slabik těchto nápojů vznikl název koktejlu, který se s oblibou popíjí dodnes. O betonu se říká, že je takovým českým národním koktejlem, a poprvé byl dokonce představen v již v šedesátých letech v Kanadě
Jak jej připravíte: Sklenici naplňte ledem. Na něj nalijte 40 ml Becherovky a doplňte 100 ml toniku. Vše lehce promíchejte a ozdobte plátky citronu. 

Bavorák

Zatímco beton spíš upřednostňovaly dámy, bavorák byl drink pro chlapy, hlavně tehdy, jak říkala známá reklama, „když měli své dny“. Jeho základem totiž byl bylinkový likér Fernet, který patří do kategorie bitterů, což vysvětluje jeho nahořklou chuť. Hořkost likéru se v tomto koktejlu krásně snoubí s nahořklým tonikem a vše dotáhne plátek citronu. 
Jak jej připravíte: Do sklenice na longdrink (350 ml) vložte led až po okraj. Přidejte 0,5 dl fernetu a dolijte 200 ml toniku. Lehce promíchejte barovou lžičkou (potom má drink barvu jako pivo). Na závěr ozdobte plátkem citronu.

Houba

Houba měla mnohem menší grády, míchala se totiž z červeného vína a z coly, případně i z Kofoly a mnozí se s její pomocí v mládí nacházeli cestu k vínu. A nebo byla řešením pro případy, kdy bylo třeba trochu vylepšit chuť vína nevalné kvality.

Ostatně tak zřejmě kdysi i houba nebo jinak řečeno polejvák vznikla. A překvapivě to nebylo u nás, ale ve Španělsku, kde je dodnes známá pod názvem calimocho
Jak ji připravíte: Víno se s colou míchá nejčastěji v poměru 1:1 nebo 2:3. Můžete si ale zvolit klidně i jinou variantu. To už záleží na tom, kolik zvládnete. 

Šavle meče

Pravý rum z cukrové třtiny u nás dřív nebyl k sehnání, plně nám jej ale nahradil rum tuzemský zvaný tuzemák, který dodnes mnozí upřednostňují. Míchal se s Kofolou i s kávou, když se ale v panáku spojil s griotkou, vyšel z toho slavný nápoj šavle meče známý rovněž jako čert, někdy také nazývaný táta s mámou, vrtule či bramboračka.
Jak jej připravíte: Do sklenice nalijte 0,4 cl rumu. Pokud máte rádi sladké, přidejte stejný poměr griotky, jinak stačí jen polovina dávky rumu.

Mozek

Poměrně populární byly kdysi i drinky založené na vaječném likéru. Pořádný slaďák vznikl, když se vaječňák smíchal s griotkou. Důležité bylo dodržet v tomto případě ten správný postup, aby nápoj opravdu vypadal jako mozek. Vzhledem, k červené barvě griotky se nápoji někdy říkalo i mozek v krvi. 
Jak jej připravíte: Malou sklenici naplňte do poloviny griotkou a pak do ní pomalu nalévejte krouživými pohyby vaječňák, aby vznikly záhyby, jaké má mozek. 

Žabí hlen 

Ačkoli měl tento drink velikost panáku, jen málokdo jej zvládnul. V tomto případě se totiž do vaječňáku přilévala peprmintový likér zelená. Právě kvůli zvláštnímu efektu po smíchání těchto likérů se nápoji říkalo nejen žabí hlen, ale i flusanec nebo vejce se špenátem. Zkrátka nic lákavého.
Jak jej připravíte: Postup byl v tomto případě obrácený. Do sklenice se do poloviny  nalil vaječňák a do něj po obvodu sklenice nebo do středu zelená. Pokud by se zvolil opačný postup jako v případě mozečku, vznikl by jiný drink, a to mozek vojenský neboli zelený mozek.

Semafor

Pokud byste se nemohli rozhodnout, s čím vaječňák smíchat, řešením je semafor. Do něj totiž patří nejen zelená, ale i griotka
Jak jej připravíte: Do sklenice nejprve nalijte ze třetiny nejhustší vaječňák. Ten pak opatrně podlijte po stěně griotkou, aby se dostala pod vaječňák. Nahoru pak nalijte zelenou. Pokud se divíte pořadí barev, je správné. Opravdový semafor totiž vytvoříte, když do sebe panáka obrátíte. 

Hornická neboli havířská vlajka

Legendární ostravský drink se skládá ze zelené, která se v tomto případě nakombinuje s fernetem. Díky tomu vznikne stejné spojení barev jako má právě vlajka horníků
Jak ji připravíte: Do sklenice nalijte nejprve panáka zelené a na něj panáka ferneta, aby se vrstvy nepomíchaly. Po dopití pak nezapomeňte hezky po havířsku zvolat Zdař bůh!

Krvavý záda

Tento nápoj se popíjel, když už zábava vrcholila nebo bylo třeba ji rozproudit. Nešlo o to jen vypít drink, s krvavými zády se pojil doslova rituál. Před vypitím nápoje totiž bylo nutné si obrátit tričko. Drink vyžadoval trochu zručnosti a jen málokdo se u jeho pití nepobryndal. Když jste pak tričko otočili po vypití drinku zpět, s největší pravděpodobností jste měli trochu „krvavá záda“.
Jak je připravíte: Připravte si jeden panák vodky a jeden griotky, ty pak chyťte mezi prsty tak, abyste měli blíž k sobě vodku. Panáky poté do sebe kopněte tak, že budete pít ze sklenice s vodkou, do níž vám postupně bude přetékat griotka. Pokud byste drink smíchali rovnou ve sklenici, vytvořili byste plameňáka. Když byste dokázali vytvořit dvě oddělené vrstvy, griotku dole a vodku nahoře, měli byste polskou vlajku nebo také utopeného komunistu

Magické oko a Cesta do lesa, cesta z lesa

Magické nebo také tygří oko či bludička byl kdysi takový populární drink těch nejobyčejnějších putyk. Nápoj frčel mezi pivaři, pivo bylo ostatně jeho základem. Šlo vlastně o klasický půllitr, do kterého se pro efekt spustil panák zelené, a to rovnou s celou skleničkou. 

Na pivu a zelené byl založen i další nápoj, jehož vypití byla již pěkná výzva. Nápoj totiž začínal obyčejnou třetinkou piva, z níž se pomalu upíjelo a to, co se vypilo, se doplňovalo zelenou. Když byla plná sklenice zelené, došli jste do lesa. Pak bylo nutné z něj opačným způsobem zase vyjít. Cílem celé akce bylo mít před sebou opět sklenici jen s pivem. Říká se však, že z lesa se zatím nikomu vyjít nepodařilo. 

Náš tip: Oblíbenou rychlou pochutinou k drinku byly jednoduché domácí tyčinky z listového těsta. Upéct si je můžete podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Houba (nápoj)
Becherovka.com: Original beton


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více