Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukrovinky, po kterých raději nesedejte za volant! Ohrozí vás spíš pralinky, Margotka nebo Mila?
Zdroj: Pexels a Wikipedia/koláž Toprecepty.cz

Máte strach dávat si před řízením auta rumové pralinky? V tom případě vás můžeme ujistit, že se omezujete zbytečně. Jsou však cukrovinky, u kterých byste už ale obezřetní být měli, neboť alkohol skutečně obsahují. Opravdu po nich ale můžete nadýchat tolik, že by vás to připravilo o řidičák?

Alkohol tam, kde byste ho nečekali

To, že se za volant nemá sedat pod vlivem alkoholu ví každý, stejně jako, že popíjení alkoholických nápojů není vhodné v těhotenství. Možná vás ale překvapí, že alkohol se může ukrývat i tam, kde byste ho vůbec nečekali.

A nemusí to být jen kapky na kašel, ústní voda nebo nealko piva, v nichž malé procentu alkoholu zůstává. Alkohol je totiž součástí některých cukrovinek, a to i takových, do nichž byste to ani neřekli. A tam, kde byste jej čekali, třeba v rumových pralinkách, naopak není rumu ani kapka. 

Pralinky i oplatky

I když v klasických rumových pralinkách alkohol není, v některých podobných bonbonech být může. Týká se to třeba čokoládových kuliček Casali s příchutí Rum a Kokos, které jsou plněné rumovou náplní a rumu jsou v nich dokonce celá 4 %.

Podobně jsou na tom oblíbené višně v čokoládě Mon Cheri, v nichž je 13 % likéru nebo další kvalitní čokoládové bonbony, které se k přítomnosti určitého alkoholického drinku přímo hrdě hlásí (třeba bonbony s obsahem whiskey Jack Daniels nebo třeba čokoládová vajíčka plněná koňakem od Lindt).

Alkohol ovšem najdete i v náplních jiných cukrovinek, jako jsou třeba Mila oplatky nebo oblíbená Kofila, zcela "nealko" není ani populární sójová tyčinka Margot

Alkohol najdete na obalu

Pokud je v nějaké cukrovince i jen minimální množství alkoholu, musí být jeho přítomnost uvedena na obalu ve složení výrobku. Přesné množství nemusí být uvedeno, jednotlivé složky by se však měly uvádět sestupně podle toho, kolik jich ve výrobku je. Proto, je-li alkohol až ke konci výčtu, je ho tam málo. 

U pralinek, které jsou přímo na obsahu alkoholu založené a mají to i v názvu, jako jsou třeba již zmiňované bonbony, se však množství alkoholu v procentech uvést musí. Záleží pak už jen na každém, zda si takovou pochutinu dá nebo ji nabídne dítěti.

„Toxicita závisí na koncentraci alkoholu a požité dávce, např. u 5% alkoholu je pro dítě toxická dávka vyšší než 8 ml/kg, u 20% vyšší než 2 ml/kg, u 40% vyšší než 1 ml/kg a u 60% vyšší než 0,66 ml/kg," říká pro Toprecepty.cz MUDr. Kateřina Kotíková, Ph.D. z Toxikologického informačního střediska.

Cukrovinky za volantem

A jak je to tedy s těmito „opilými“ sladkostmi za volantem? Možná jste již někde zaznamenali, jak se někteří řidiči vymlouvali poté, co nadýchali při řízení několik promile alkoholu, že snědli celou bonboniéru pralinek.

V tomto případě záleží na tom, jaké bonbony si dáte. Pokud před jízdou spořádáte celé balení pralinek s rumem, na nichž je přímo množství alkoholu uvedeno, je to vlastně stejné, jako byste si před řízením dali pivo.

Podle zákona nesmí řidič pozřít alkoholický nápoj během jízdy nebo řídit vozidlo po požití alkoholického nápoje. Pokud si dáte bonbony s whisky před řízením, vlastně porušujete zákon. 

Připraví vás „margotka" o řidičák? 

Nadýchat je však možné i po konzumaci cukrovinek, které se k přítomnosti alkoholu na první pohled nehlásí a jeho přítomnost odhalíte až při podrobnějším zkoumání. I po konzumaci oplatek Mila údajně lidé mohou nadýchat až 0,6 promile alkoholu.

To se však již hodnotí jako přestupek, za který hrozí řidiči pokuta ve výši 2 500 Kč až 20 000 Kč, zákaz řízení od 6 do 12 měsíců a trest v podobě odebrání 7 bodů.

Vzhledem k tomu, že alkohol testery nemusejí být úplně přesné, hodnota do 0,24 promile je považována za negativní. To ovšem platí jen v případě, že se řidič ke konzumaci alkoholu nepřizná.

V případě, že je hodnota vyšší, provádí se po pěti minutách vždy ještě druhá zkouška, která má právě vyloučit odchylku, chybu přístroje nebo ovlivnění měření způsobené třeba právě cukrovinkou s obsahem alkoholu.

Bezprostředně po konzumaci totiž člověk hladinu alkoholu v dechu mít může, po pár minutách však vyprchá, takže pokud jste v autě opravdu snědli jen čokoládovou tyčinku, podruhé byste již měli nadýchat nulu.

To potvrzuje pro Toprecepty.cz i MUDr. Kateřina Kotíková„Pokud by při silniční kontrole došlo po bezprostředním požití cukrovinek k pozitivní dechové zkoušce na alkohol, předpokládám, že opakovaná zkouška a jistě krevní testy by byly negativní." 

Zdroje Informací: 
Dopravni-pravo.cz: Alkohol za volantem 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více