Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recept na Campari Spritz: Hořkosladký koktejl jen ze tří ingrediencí je oficiálním drinkem festivalu v Karlových Varech
Zdroj: Freepik, Racool_studio

Oranžový Aperol Spritz zná snad každý, v poslední době mu ale šlape na paty drink, který se mu nápadně podobá – Campari Spritz, který má potenciál stát se hitem tohoto léta. A nakročeno má poměrně dobře, na začátku prázdnin totiž bude jedním z oficiálních drinků Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.   

Koktejly s bublinkami

Drinky typu Spritz jsou v poslední době hodně populární a hlavně v létě nesmí chybět v nabídce žádného baru bez ohledu na to, zda se nachází na italské pláži nebo na břehu Mácháče. Vzhledem k tomu, že do rodiny „špriců“ patří i starý známý vinný střik, nelze říct, že by šlo o nějaký novodobý hit. Z těch moderních spritzů se u nás nejvíc ujal Aperol, jehož původ sahá do 50. let minulého století. V posledních letech se však stal hvězdou nejen plážových, ale alpských après-ski barů. Drink, v němž nahořklý ovocný likér s pomerančovou příchutí Aperol je nahrazen Campari, u nás dosud příliš známý nebyl. A to je přitom zřejmě mnohem starší než právě Aperol Spritz. 

Campari Spritz je populární na severu Itálie 

Campari Spritz je vlastně stejný koktejl jako Aperol, tedy nápoj namíchaný z prosecca, perlivé vody a kořeněného bitteru. Tyto nápoje jsou populární hlavně na severu Itálie, kde se podávají jako aperitiv před jídlem. Míchají je tu snad v každém baru a často k nim přidají i různé pochutiny jako chipsy nebo oříšky jako pozornost podniku. Pokud byste se ale vydali do Benátek, nabídnou vám tu ještě navíc Spritz Veneziano, který je přímo benátskou specialitou a zřejmě předchůdcem předchozích dvou drinků. Popíjí se totiž již od roku 1920 a míchá se z aperitivu Select. 

Campari Spritz - oficiální drink filmového festivalu 

Nejen barvou, ale i větší hořkostí se Selectu podobá spíš Campari a někdy se dokonce uvádí, že Spritz Veneziano se míchá právě z Campari. Vzhledem k tomu, že Campari je ze všech těchto bitterů nejstarší, je to i pravděpodobné. Právě hořká chuť tohoto aperitivu, kterou se vyznačují i Select a Aperol, je pro většinu těchto italských nápojů Spritz typická. Campari jí dodává speciální směs 86 bylin, jeho přesná receptura je však tajná. Campari však zajištuje přímo úžasnou aromatickou chuť, které se využívá nejen v Campari Spritzu, ale i v dalších legendárních drincích, jako je Campari se sodou nebo Campari Orange s pomerančovým džusem. A právě na Campari drincích si budete moci pochutnat letos na 57. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech

Campari a umění

Spojení slavného bitteru a filmů není ostatně nijak náhodné. Campari se na filmové plátno dostalo dokonce již ve 20.-30. letech minulého století, kdy se v reklamách na Campari začaly objevovat tehdejší hvězdy stříbrného plátna, třeba Audrey Hepburn and Gregory Pec. Od té doby je spolupráce s různými umělci pro tuto značku typická. Krátkou filmovou reklamu natočil v 80. letech pro Campari i slavný režisér Federico Fellini a letos bylo dokonce Campari i oficiálním partnerem 75. ročníku filmového festivalu v Cannes a v místním Campari Lounge se scházely téměř všechny hvězdy festivalu. A snad to tak bude i v karlovarském Campari Lounge uvnitř nového KVIFF TV Parku u hotelu Thermal. Ten bude otevřený každý den po celou dobu festivalu od 11:00 do 03:00. 

 

Originální recept na Campari Spritz

Pokud se však do Varů nechystáte, můžete si unikátní atmosféru filmového festivalu navodit i doma právě prostřednictvím drinku Camapri Spritz. A jak ho namícháe? 

Budete potřebovat: 9 cl prosecca, 6 cl Campari a 3cl sodové vody. 

  1. Velkou vinnou sklenici naplňte ledem. Přímo na něj pak nalijte Campari, prosecco a sodovou vodu.
  2. Sklenici ozdobte plátkem čerstvého pomeranče. 

Zdroje Informací: 
Campari.com: Our history
Aperitivomoment.cz: Campari Aperitivo Italiano
Wikipedia.org: Spritz (cocktail)

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více