Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční trhy mají v Praze dlouholetou tradici, i proto se na ně každoročně vydávají nejen místní, ale i návštěvníci hlavního města. Na trzích totiž najdete úplně vše, co k Velikonocům patří, včetně skvělého jídla a lahodných nápojů. Jak vypadají trhy letos jsme se zašli podívat na náměstí Míru a Staromák.

Ceny a atmosféra na náměstí Míru 

Dopoledne jsme se vydali na Prahu 2, kde se před kostelem svaté Ludmily již tradičně konají jak vánoční, tak teď i velikonoční trhy. Zřejmě kvůli zvoleným dopoledním hodinám jsme na trzích byli skoro sami, ale to vůbec nezkazilo dojem z příjemné atmosféry, která na náměstí Míru panovala.

Přestože nabídka jídla a pití byla rozmanitá, většina přítomných lidí sledovala spíše stánky s dekoracemi. Hosté intenzivně vybírali, čím by si mohli letošní svátky ozvláštnit.

Když došlo na jídlo, vedla u přítomných klobása, která stojí 105 korun. Můžete ovšem ochutnat i chalupářský guláš s rýží za 180 Kč, batátové placky za stovku, bramboráček za 60 korun nebo tortillu za 95 Kč.
Specialitou jsou belgické hranolky s čedarovým dipem a slaninovým prachem za 160 korun. Kdo má raději klasiku, může zvolit bagetu za 99 Kč nebo toust o 30 korun levnější.
Slaný croissant se šunkou a sýrem přijde na 79 Kč. Za zkoušku stojí určitě i lokše, třeba s povidly a mákem nebo špenátem za 80 Kč. Případně s trhaným vepřovým masem a zelím za 140 korun za 200 gramů.

Milovníci sladkého uvítají palačinky s domácím džemem, sladkým karamelem, nuttellou a banánem, ořechy či dalšími náplněmi. Cena se pohybuje mezi 80 a 109 korunami. Mezi nápoji vyhrávalo zelené pivo, půllitr za 50 korun. K dispozici byl i grog z griotky za 70 Kč, fresh juice 2 dcl za 70 Kš, espresso za 50 korun.

Naproti tomu Staroměstské náměstí, kam jsme se po poledni z Míráku přesunuli, bylo rájem především pro milovníky gastronomie. Největším hitem, a to pro našince i návštěvníky ze zahraničí, byli jednoznačně bramborové spirály, které pořídíte v cenové relaci 70-100 korun.

Mezi další nejčastěji kupované pokrmy patřily klasiky, tedy klobásy s cenou přes stovku, langoše stojí okolo 150 Kč (ale i 160 Kč) a špízy, za které dáte okolo 180 korun. Nechyběla ani fronta na pivo a pro ty, kteří holdují spíše sladkému, byly připraveny i stále populární trdelníky, jejichž cena nejde pod 100 korun, přesněji je tedy koupíte za krásných „baťovských“ 99 Kč.

Zájem vyvolávaly i sladké plněné knedlíky. Vypadaly krásně, ale kolemjdoucí je i tak většinou přecházeli se slovy „stovku za knedlík nedám“. Další zajímavou nabídkou jsou marcipánové plněné koule, která taky vypadají jako „knedlíky“ a za 100 g této dobroty dáte 300 Kč

V nabídce jsou i perníčky, kdy jeden kousek vyjde (dle velikosti) i na 25 Kč, ale v nabídce jsou též balíčky za 250 Kč. Nicméně, nabídka perníčků a kusového cukroví je velká. Kousek kolem 30 Kč asi nikoho nezruinuje. 

Překvapivě „frčel“ pomerančový fresh, který v tomto počasí nebývá častou volbou mezi nápoji, ale samozřejmě nechyběl ani svařák, který tak nějak k trhům zkrátka patří. Co nás trošku překvapilo, to byl vánoční punč. Ceny i nabídku najdete v galerii pod článkem.

Užijte si rychle

I když zájem o trhy, které jsme navštívili, nebyl tak velký, jak jsme očekávali, všechno se může změnit. Především cizinci, kteří se na Velikonoce přijedou do Prahy podívat, trhy vyhledávají.

Našincům se ovšem relax na této velikonoční akci také hodí. Alespoň na chvíli se mohou i v centru velkoměsta zastavit, zpomalit a užít si trochu sváteční atmosféry, na níž si potom budou muset počkat až do Vánoc.

Za nás, už tradičně, vede náměstí Míru, které má mírně lepší nabídku i ceny a hlavně velmi příjemnou atmosféru.

Jak to vypadá na pražských velikonočních trzích, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Velikonoční trhy v Praze

Ukázat 40 fotografií

Náš tip: Pokud máte rádi langoše, udělejte si je podle našeho videoreceptu z jogurtového těsta:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více