Dovolená pro vaše chuťové pohárky: Udělejte si domácí croissanty jako z francouzské pekárny
25. 5. 2021 Vaření
Křupavý, ještě teplý a uvnitř nadýchaný. Croissanty patří ke klasikám francouzské kuchyně stejně jako bagety, sýry a dobré víno. Chcete si je upéct doma a mít je čerstvé a opravdu vymazlené? Žádný problém! Příprava je jednoduchá, jen zabere poměrně dost času. Stojí ale za to ho pro tuto dobrotu trochu obětovat.
Chce to čas a hodně másla
Představte si, že je neděle dopoledne, máte volno a chcete si s partnerem nebo i s dětmi užít dlouhý, klidný brunch. Součástí takové hostiny by mělo jistě být i čerstvé, voňavé, ideálně ještě teplé pečivo. Můžete ho mít! Upečte si třeba máslové croissanty, které jsou sice kalorickou bombou, ale ta chuť je jedinečná a naprosto nedostižná.
Mohlo by vás zajímat
Na jednu dávku, ze které vyrobíte cca 15 croissantů, budete potřebovat 350 ml mléka. Mléko musí být vlažné, mělo by mít maximálně 40°C. Dále si připravte 450 gramů hladké mouky (počítejte v tom i s moukou na posypání válu), 14 gramů instantního droždí, 50 gramů cukru krystal nebo třtinového cukru a 250 gramů másla, tedy celou jednu kostku (může být i 300 gramů, pokud chcete opravdu výraznou máslovou chuť). Ještě lžičku soli a jedno vejce, které použijete na pomašlování croissantů před pečením. Zároveň doporučujeme připravit si kuchyňského robota s hnětacím nástavcem, bez něj se uhnětete.
Tak pojďme na to! Smíchejte mléko s cukrem a droždím a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Až to bude, zasypte jej moukou, přidejte špetku soli a vyhněťte těsto. Právě tady užijete kuchyňského robota, který hladké těsto vytvoří přibližně za 10 minut. Vám to bude trvat výrazně déle a na konci vám dost možná upadne ruka, lidově řečeno.
Mohlo by vás zajímat
Těsto z robota přendejte na pomoučený vál a dál jej promačkávejte rukama. Po troškách přidávejte mouku, dokud nebude mít kompaktní, nelepivou a pevnou konzistenci. Vyválejte z těsta 4 centimetry tlustý obdélník, zabalte jej do potravinové fólie a dejte do lednice, kde by mělo těsto odpočívat alespoň hodinu. Dlouhý hon na croissanty začíná, teď vás totiž čeká postupné "vyvalování" másla do těsta.
Z kostky másla za pomoci válečku vytvořte obdélník o velikosti těsta. Píšeme vytvořte, protože máslo válečkem do požadované formy spíše vytlučete a vymačkáte, než vyválíte. Položte kostku mezi dva pečící papíry, aby se vám s máslem pracovalo lépe. Po hodině vytáhněte těsto z lednice, rozbalte jej a dejte na pomoučený vál. Vyválejte jej zhruba na dvojnásobnou velikost. Do středu položte úhlopříčně máslový plát. Rohy těsta přes něj přehněte, aby to vypadalo jako obálka, a rozválejte na obdélník. Válečkem příliš netlačte, aby jste těsto neponičili. Obdélník přeložte na třetiny, opět zabalte do fólie a šup s ním do lednice na další hodinu.
Mohlo by vás zajímat
Těsto musíte rozválet na obdélník, přeložit na třetiny a nechat chladit celkem třikrát až čtyřikrát. Před každým válením jej nechte cca hodinu v lednici. Před finálním tvarováním by těsto mělo v lednici dohromady strávit asi 6 až 8 hodin.
Dokonalý trojúhelník
Konečně jste se dočkali a máte před sebou vychlazený a vyválený plát máslového kynutého těsta. Jak z něj teď vyrobit croissanty? Plát by měl být široký 20 až 25 centimetrů a dlouhý. Pomocí pravítka z něj pak vykrájejte trojúhelníky a každý trojúhelník dole uprostřed nařízněte asi na 1,5 centimetru. Kkaždý trojúhelník zarolujte od spodu směrem ke špičce a rohy ohněte do tvaru půlměsíce. Croissanty přendejte na plech vyložený pečícím papírem. Pak vidličkou rozšlehejte vejce s trochou vody a croissanty směsí potřete. Nechte kinout 90 až 120 minut a pečte na 200°C. Pravděpodobně vám to vyjde na dva plechy, protože croissanty by měly mít větší rozestupy. Pečte tedy 10 minut nahoře i dole, pak plechy prohoďte a pečte dalších 10 minut. Řiďte se ale také vůní a barvou. Až budou křehké rohlíčky krásně zlaté a vám se budou sbíhat sliny, je práce hotova.
Mohlo by vás zajímat
Croissanty můžete podávat samotné s tím, že si je strávníci sami namažou třeba marmeládou nebo čokoládovou pomazánkou. Případně je možné podélně rozříznout a naplnit třeba šunkou a sýrem, uzeným lososem nebo vajíčkovou pomazánkou. Skvěle chutnají ale i jen samotné.
Božské croissanty
Ačkoliv je máme spojené především s francouzskou kuchyni a i jejich název je čistě francouzský (croissant znamená francouzsky srpek nebo půlměsíc), původ nadýchaných, křehkých máslových rohlíčků leží v Rakousku. Jak píše Alto Hartley ve Stručné historii croissantu, tato dobrota se vyvinula z rakouských kipferlů, což jsou malé rohlíky z bílé mouky. Ty do Francie přinesl dělostřelecký důstojník August Zang. Podle knihy August Zang and the French Croissant: How Viennoiserie Came to France od Jima Chevalliera se Zang usadil v Paříži, kde si otevřel pekárnu na rue de Richelieu. Pekl tam vídeňské speciality, které měly velký úspěch, včetně kipferlů. Jeho práce inspirovala okolní pekaře, kteří začali experimentovat s kynutým těstem a rohlíkovým tvarem. Tak nějak se zrodily nejen croissanty, ale celý trend takzvaných Viennoiseries (v překladu Vídeňské věci). Je to označení pro druh většinou sladkého pečiva z kynutého máslového těsta, které se často plní třeba čokoládou nebo pudinkem. Název přežil do dnešních dní a z Viennoiseries - včetně croissantů, jakési jejich vlajkové lodi - se stala nedílná součást francouzské gastronomie.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Den croissantů
Kdo vymyslel crème brûlée? Možná španělské jeptišky, které zkazily dort pro biskupa
Znáte francouzský sendvič pan bagnat? Variace salátu v bagetě vás možná překvapí!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 5 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 7 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41