Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grenadýr z jednoho pekáčku: Jednoduché jídlo se dá přichystat i ze zbytků, stačí pár ingrediencí a na stole je voňavá dobrota
Zdroj: Toprecepty, mika59

Grenadýr se dá jednoduše připravit z jednoho pekáčku, ať už jídlo chystáte ze zbytků, nebo ze syrových ingrediencí. Jednoduchý a sytý pokrm zapékáme a hodí se skvěle jako hlavní chod.

Co je grenadýr

Grenadýr neboli grenadýrmarš (někde pokrm znají pod názvem uhlířina) je levné jídlo z několika surovin, které připravujeme takzvaně z jednoho pekáčku, tedy vše dohromady.

A jak souvisí granátnický pochod (grenadýrmarš) s jídlem? Pokrm byl původně připravován vojenskou kuchyní v polních podmínkách, konkrétně rakouskou a maďarskou. Později jídlo zlidovělo a stalo se populárním.

Ovšem není jasné, kdy pokrm vznikl. Mohlo to být za Marie Terezie, kdy měli vojáci dostávat syté teplé jídlo alespoň jednou denně. Pokud bychom se drželi druhé verze, měl grenadýr vzniknout v době napoleonských válek, kdy vojáci dostávali ohřátou směs různých zbytků potravin (třeba maso, brambory nebo knedlíky).

Uhlířina je ale něco mírně odlišného, protože místo těstovin se využívají speciální nočky. Grenadýrmarš se podobá maďarskému šlambucu (hortobágy slambuc), ve kterém je ale především hodně slaniny. Maďarské jídlo se chystá typicky v kotlíku.

Z čeho je grenadýrmarš

Do grenadýra se dávají brambory nakrájené na kousky nebo rozšťouchané, těstoviny (krátké a široké, ideálně fleky), cibule osmažená na sádle a koření v podobě červené papriky, pepře, kmínu a jídlo je dochuceno solí. Vše se dá vařit v jednom hrnci, ale také můžeme využít zbytky již uvařených brambor a těstovin.

Do jídla se ale dají dát i další ingredience, jako jsou opečená slanina, uzené maso, z koření majoránka, z bylinek pažitka

Z jednoho pekáčku

Potřebujete nakrmit několik hladových krků, a to co možná nejrychleji? Recepty z jednoho pekáče jsou přesně to, co hledáte. Vaření v tomto stylu znamená, že připravujete nějakou dobrotu, většinou…

Jak připravit grenadýra z jednoho pekáčku

Na čtyři porce potřebujete: 500 g brambor, 200 g drobných těstovin (flíčky, kolínka), 150 g slaniny, 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžíci sladké papriky, 600 ml vývaru, mletý kmín, sůl a pepř.

Jak na to? Troubu nechte vyhřát na 220 °C Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Slaninu také nakrájejte nadrobno. Do pekáčku vhodného do trouby dejte slaninu a opečte ji dokřupava. Děrovanou naběračkou škvarečky vyberte a dejte stranou. Do vypečeného tuku nasypte cibuli, česnek, nechte je zezlátnout, pak přidejte papriku.

K cibuli přisypte těstoviny, brambory, koření a přilijte vývar tak, aby tekutina dosahovala výše brambor. Pekáček přikryjte a pečte ve vyhřáté troubě asi 30-35 minut. Během pečení směs občas promíchejte. Nakonec pekáček odkryjte a ještě asi 8-10 minut dopečte doměkka. Tekutina by se měla úplně vsáknout. Vmíchejte škvarečky a grenadýra podávejte samostatně se salátem nebo jako přílohu.

Náš tip: Připravte si grenadýra z jednoho pekáčku podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více