

Grenadýr
Suroviny
- 600 g brambor
- 2 střední cibule
- 3 lžíce sádla
- 2 lžíce červené sladké papriky
- sůl
- 400 g těstovin
Postup přípravy receptu
Oloupeme brambory, nakrájíme je na malé kousky a dáme je vařit do osolené vody.
Nakrájíme nadrobno cibuli a orestujeme ji na rozpáleném tuku tak, aby zesklovatěla.
Těsně před odstavením ji zaprášíme červenou paprikou.
V dalším hrnci uvaříme těstoviny.
Hotové brambory a těstoviny spolu s orestovanou cibulí dobře promícháme.
Směs dáme do varné mísy a necháme mírně zapékat v předehřáté troubě asi 15-20 minut. Podáváme s kyselými okurkami.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Grenadýr
-
Skvělé jídlo
-
jantrnka:jo, jo vylepšení se mi líbí; nahlédnul jsem jenom ze zvedavosti, kolik se sejde GRENADYRMARŠŮ!!!!
jantrnka: -
V jednej starej slovenskej kuchárke, vyšla tuším hneď po druhej svetovej vojne, sa píše, že by sa to malo robiť zo zemiakov uvarených v šupke, nie z obielených, no ale nech si každý urobí, ako mu to vyhovuje lepšie. Sladká paprika tam patrí, bez nej to nie ono a trochu mletého čierneho korenia tiež. Osmažiť cibuľu, pridať papriku, v tom potom chvíľku posmažiť na kocky nakrájané zemiaky (alebo pretlačené cez mriežku ako na zemiakový šalát), podľa toho na ako mäkko sú zemiaky uvarené, sa časť z nich sama rozpadne na kašu, netreba to dláviť, a až potom zmiešať s cestovinami. Podľa chuti dosoliť a prípadne ešte omastiť. V tom starom recepte je ešte poznámka, že by sa mala odložiť časť vody, v ktorej sa varili fliačky a ňou potom hotový granatír trošku zriediť, aby nebol príliš hustý a tuhý. Vôbec sa toho netreba báť, zemiaky to všetko vpijú do seba a jedlo je šťavnatejšie. A posledná poznámka: "granatírmarš len vtedy je dobrý, keď sa nešetrí masťou"
-
Děti to milují, známe dlouho, jenom ty brambory rozmačkáme na kaši s opaprikovanou usmaženou cibulkou a až pak do toho zamícháme těstoviny...takhle se to dělá na maďarsko-slovenských hranicích a je to levné a opravdu úžasně vděčné jídlo...vlastně to bylo zbytkové jídlo..tedy buď zbyly brambory a přivařily se těstovniny, nebo obráceně...
-
Toto byla pochoutka mého mládí. Jenom se nedávaly brambory vařit, ale podusily na másle - úžasně to voní...Popráší paprikou, přimíchají vařené široké nudle....mňamka.:
-
dělám stejně jen přidávám restovanou slaninu a nezapékám.posílám bodík
-
Dělávám úplně stejně, ale nezapékám. Děti to maj moc rádi
-
A já používám i papriku, ta tam asi patří, ale taky nezapékám
...+1
-
ja delam granadýrmarš stejne, ale bez červene papriky, už jenom pohled na červenoou barvu me zmrazil, jinak je to jednoducha,výborna a hlavne rychla pochoutka, kdo nezkusí, neuvěří, jo a nezapekam
-
mne to dnes poradila sesternica, ona to robila synovi, je to vyborne, samu by ma nenapadlo uvarit to i ked to poznam dlho. :) Mnamka!!!
-
pro dedek49: Žádný problém, čím víc hezkých fotek, tím líp.
-
Jitko a Vlastíku, Dovolil jsem si přidat jeden talíř
Doufám, ze to nevadí
-
Zrovna jsem to uvařil, znám to už dlouho.Já dávam na cibulku i trochu mletého pepře a pálivou papriku a na začátek do cibule kmín.A na půl kila(zásadně)flíčků klidně 1,5 kg brambor.Taky to kydám rovnou na talíř
,pak se to ještě dojídá rovnou z hrnce,aby nebylo vidět,kdo kolik užr-
papal.
Bodík
-
dávám plus je to velice dobré
-
Dávám plusíka...
moc dobré