Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grenadýr

Hodnocení receptu je 5,0 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jitka a Vlastik

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 310 kJ /
2 464 kcal
Bílkoviny65,46 g
Tuky51,09 g
Vláknina36,40 g
Cholesterol 41 mg
Sodík 66 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy419,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oloupeme brambory, nakrájíme je na malé kousky a dáme je vařit do osolené vody. Krok 2: Nakrájíme nadrobno cibuli a orestujeme ji na rozpáleném tuku tak, aby zesklovatěla. Krok 3: Těsně před odstavením ji zaprášíme červenou paprikou. Krok 4: V dalším hrnci uvaříme těstoviny. Krok 5: Hotové brambory a těstoviny spolu s orestovanou cibulí dobře promícháme. Krok 6: Směs dáme do varné mísy a necháme mírně zapékat v předehřáté troubě asi 15-20 minut. Podáváme s kyselými okurkami.

Zveřejněno 21. 4. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grenadýr

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jDY

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grenadýr

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jDY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Děda toho moc doma nenavařil, ale přesně takový grenadýr, v jeho podání, byla jistota :-8 a dokonce jsme ho propašovali i do skautského jídelníčku na tábory a výpravy ... a jak děckám šmakuje :-D

Skvělé jídlo <3

V jednej starej slovenskej kuchárke, vyšla tuším hneď po druhej svetovej vojne, sa píše, že by sa to malo robiť zo zemiakov uvarených v šupke, nie z obielených, no ale nech si každý urobí, ako mu to vyhovuje lepšie. Sladká paprika tam patrí, bez nej to nie ono a trochu mletého čierneho korenia tiež. Osmažiť cibuľu, pridať papriku, v tom potom chvíľku posmažiť na kocky nakrájané zemiaky (alebo pretlačené cez mriežku ako na zemiakový šalát), podľa toho na ako mäkko sú zemiaky uvarené, sa časť z nich sama rozpadne na kašu, netreba to dláviť, a až potom zmiešať s cestovinami. Podľa chuti dosoliť a prípadne ešte omastiť. V tom starom recepte je ešte poznámka, že by sa mala odložiť časť vody, v ktorej sa varili fliačky a ňou potom hotový granatír trošku zriediť, aby nebol príliš hustý a tuhý. Vôbec sa toho netreba báť, zemiaky to všetko vpijú do seba a jedlo je šťavnatejšie. A posledná poznámka: "granatírmarš len vtedy je dobrý, keď sa nešetrí masťou" ;-)

vasikpacemaker 13. 2. 2017 19:42
jantrnka:jo, jo vylepšení se mi líbí; nahlédnul jsem jenom ze zvedavosti, kolik se sejde GRENADYRMARŠŮ!!!!<3:yes:

jantrnka:

Zobrazit starší odpověď

Děti to milují, známe dlouho, jenom ty brambory rozmačkáme na kaši s opaprikovanou usmaženou cibulkou a až pak do toho zamícháme těstoviny...takhle se to dělá na maďarsko-slovenských hranicích a je to levné a opravdu úžasně vděčné jídlo...vlastně to bylo zbytkové jídlo..tedy buď zbyly brambory a přivařily se těstovniny, nebo obráceně...

Toto byla pochoutka mého mládí. Jenom se nedávaly brambory vařit, ale podusily na másle - úžasně to voní...Popráší paprikou, přimíchají vařené široké nudle....mňamka.: :yes:

dělám stejně jen přidávám restovanou slaninu a nezapékám.posílám bodík:yes:

:-p Dělávám úplně stejně, ale nezapékám. Děti to maj moc rádi :yes::-)):-p

A já používám i papriku, ta tam asi patří, ale taky nezapékám:-8:yes:...+1

:-( ja delam granadýrmarš stejne, ale bez červene papriky, už jenom pohled na červenoou barvu me zmrazil, jinak je to jednoducha,výborna a hlavne rychla pochoutka, kdo nezkusí, neuvěří, jo a nezapekam:-O;-)

mne to dnes poradila sesternica, ona to robila synovi, je to vyborne, samu by ma nenapadlo uvarit to i ked to poznam dlho. :) Mnamka!!!:yes:

pro dedek49: Žádný problém, čím víc hezkých fotek, tím líp. ;-)

:-)Jitko a Vlastíku, Dovolil jsem si přidat jeden talíř:-8Doufám, ze to nevadí:-?

:-pZrovna jsem to uvařil, znám to už dlouho.Já dávam na cibulku i trochu mletého pepře a pálivou papriku a na začátek do cibule kmín.A na půl kila(zásadně)flíčků klidně 1,5 kg brambor.Taky to kydám rovnou na talíř:-D,pak se to ještě dojídá rovnou z hrnce,aby nebylo vidět,kdo kolik užr-:-Dpapal.:yes: Bodík:yes:

:-)dávám plus je to velice dobré :yes:

Dávám plusíka... ;-):yes: moc dobré :yes:

Načíst další komentáře (8)

Tématické fráze:
grenadir mars recept, granadyrmars, grenadír marš, bezmasá jídla recepty, bezmasá jídla, granadir, granadir recept, grenadyr, granadir marš, bezmase recepty, granatirmars, granátyrmarš, grenadir.sk, granadyr mars, granatir mars, mail nadair.com loc:cz, recept na grenadir marš, top recepty.sk, granatir, granadyrmars recept

Suroviny:
brambory, cibule, sádlo, paprika sušená sladká, sůl, těstoviny

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu