Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeská uhlířina je dokonalý pokrm ze zbytků. Kombinace brambor a nočků ze speciálního těstíčka zasytí i skvěle chutná
Zdroj: Toprecepty

Po vánočním hodování a novoročních oslavách přijde vhod jíst trochu skromněji. Pokud nevíte, co byste mohli vařit, můžete se inspirovat v jídlech z dávné minulosti. Uhlířina je neskutečně snadná na přípravu, vyjde vás na pár korun a ještě je opravdu vydatná. Vždyť dřív dodávala sílu na práci i uhlířům.  

Uhlířinu jedli uhlíři i horníci

Uhlířina byla jedním z tradičních pokrmů našich předků. Kde přesně vznikla, není známé, podobnou specialitu si ale dělali kdysi dávno i maďarští pastevci a říkali jí šlambuc. U nás se vařila převážně v lesnatých oblastech, kde přebývaly rodiny uhlířů, kteří v lesích pálili v milířích dřevo a vyráběli tak dřevěné uhlí.

Protože šlo o náročnou práci, potřebovali se pořádně nasytit, a to přesně splňoval jednoduchý pokrm z brambor a těstovinových noků, který vařili v kotlících přímo na ohni. Pro svou vydatnost byla uhlířina oblíbeným jídlem i mezi horníky v hornických oblastech. 

Uhlířina se ovšem připravovala i v dalších koutech naší vlasti a mnohdy i v trochu pozměněných variantách a pod různými názvy - například v Podkrušnohoří se dělala s houskovým knedlíkem místo noků či těstovin, v Polabí byla známá jako hoďbidlo.

Obdobnému jídlu ze zbytků se říkalo i sedlácká bída, ještě známější je ovšem grenadýrmarš či grenadýrský pochod. Tento pokrm z dob Rakouska-Uherska, jenž pro změnu dodával sílu vojákům a často se vařil v polních kuchyních, je často s uhlířinou zaměňován nebo je označován za jejího předchůdce. Spíš má ale blízko k maďarskému šlambucu, je bohatší a místo nočků se do něj dávají těstoviny

Prosté jídlo z brambor

Ačkoli se můžete setkat s celou řadou receptů na uhlířinu vylepšených o slaninu či špek, v základu byla uhlířina opravdu velmi chudý pokrm, jehož hlavní ingrediencí byly právě brambory uvařené ve vodě. Těstoviny se do uhlířiny nedávaly, do vody k bramborám se házely jen jednoduché nočky z mouky, vody a vajec nebo z kynutého těsta, které se pak uvařily společně s bramborami.

K tomu se pak na troše sádla obvykle osmahla jen cibulka, případně se přidala pro chuť trocha česneku a uhlířina byla hotová. Někdy se pro vylepšení posypala i škvarky, v létě se často zapíjela podmáslím. Přidat si k ní můžete ale třeba i kysané zelí, výborně chutná rovněž s kyselou okurkou

Jak na pravou uhlířinu? 

Pokud vám doma zbyly vařené brambory a láká vás uhlířinu vyzkoušet, můžete si ji rovnou uvařit podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 8 menších brambor, 4 lžíce sádla, 2 cibule, sůl, kmín, 100 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 2 vejce, voda podle potřeby, 180 g škvarků na posypání, případně kysané zelí nebo kyselou okurku. 

  1. Oloupané brambory nakrájejte na kousky a dejte do hrnce s dostatečným množstvím osolené vody. Přiveďte je k varu a vařte téměř doměkka. 
  2. Mezitím si připravte z obou druhů mouk, vajec a případně trochy vody husté těstíčko a vytvarujte z něj malé nočky. Ty přihoďte k bramborám a vařte je, dokud nevyplavou na hladinu. Pak vodu sceďte. 
  3. Cibulky oloupejte, nasekejte nadrobno a osmahněte na sádle. Sádlo s cibulkou pak smíchejte s bramborami a nočky a případně ještě posypejte škvarky. Můžete podávat i s kysaným zelím. 

Náš tip: Trochu jiný grenadýrmarš si můžete připravit podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více