Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Petržel se hodí nejen do teplé kuchyně. Pomazánka z ní je důkazem.
Zdroj: freepik, pxhere / koláž Toprecepty.cz

Kořenová zelenina je důležitou součástí české kuchyně. Kromě mrkve a celeru se dá skvěle zužitkovat i petržel. Můžeme ji použít do polévek, omáček, ale také se z ní dá vytvořit skvělá pomazánka. Stačí si petržel opéct v troubě a hned získá její chuť na intenzitě.

Zdravá a chutná

Petržel je téměř ideální zeleninou. Dá se totiž při vaření použít beze zbytku a navíc dodává pokrmům skvělou chuť a vůni. Obsahuje také důležité vitaminy B a C, železo, draslík a vápník.

Listy jsou aromatické, kořen se zase dá použít do studené i teplé kuchyně. Nesmí chybět v kvalitním vývaru, neobejde se bez ní ani oblíbená svíčková, můžete ji však použít do salátů.

Snadné skladování

Díky tomu, že se kořen petržele dá ve vhodných podmínkách, tedy na chladném místě, skladovat celoročně, je stále po ruce. Navíc v lednici vydrží okolo tří týdnů a je možné ho i zamrazit.

Proto si z něj můžeme udělat i mimo sezónu skvělé pokrmy, mezi které patří i pomazánka z pečené petržele. Přidáte jen pár ingrediencí a za chvíli máte skvělou večeři pro celou rodinu.

Petrželová pomazánka

Na přípravu petrželové pomazánky budete potřebovat: 250 g čerstvé petržele i s natí, 1 jablko, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 20 ml olivového oleje, šťávu z ½ citronu, jarní cibulku, sůl, pepř, muškátový květ.

Jak na to?

  1. Kořen petržele oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Stejně oloupejte a nakrájejte i jablko.
  2. Na plech si připravte pečicí papír, na který rozložte petržel, oloupaný česnek a cibuli i se slupkou, rozkrojenou na čtvrtiny. Vše pokapejte olivovým olejem - zhruba jednou polévkovou lžící.
  3. Plech vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte 25-30 minut. Zhruba po 15 minutách vyjměte česnek a odložte ho bokem.
  4. Upečenou zeleninu dejte do mixéru, cibuli nejprve zbavte slupky, přidejte i česnek, zbytek oleje, citronovou šťávu, kousky nakrájeného jablka a špetku soli, pepře a muškátového květu.
  5. Vše rozmixujte dohladka, podávejte na chlebu ozdobeném petrželovou natí a jarní cibulkou.
Náš tip: Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu i kombinaci petržele a lilku. Chutná skvěle:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více