Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?
Dát si večer po práci, k filmu nebo k dobré večeři, sklenku vína ještě nikdy nikoho nezabilo. Obzvlášť, pokud kupujete dražší víno, vás ale možná trápí, jak dlouho pak otevřená lahev může být v lednici, aby se pití nezkazilo a vy ho nemuseli zbytečně vylít. Skladování vína má svá pravidla; pojďme se na ně podívat.
Otevřená lahev vína v lednici
Každý, kdo si doma rád dopřeje sklenku dobrého vína, se asi někdy zamýšlel nad tím, jestli má cenu otvírat celou lahev, když ví, že pak bude nějaký čas stát v lednici. Nezkazí se to drahé víno, které bych nerad vyléval? Příliš dlouhá oxidace vínu skutečně škodí, zbavuje ho chuti i ovocnosti a mění jeho barvu. Oxidované nebo-li zvětralé víno poznáte na první dobrou; je cítit zatuchlinou, chutná kysele, skoro jako ocet, a v jeho barvě se objevují hnědé tóny. Takové víno už opravdu nezachráníte, takže jak tomuto stavu předejít?
- Šumivé víno po otevření skladujte v lednici a spotřebujte do druhého dne.
- Bílé víno po otevření uzavřete korkovou zátkou a skladujte v lednici. Takto uchované jej můžete pít ještě 3 až 5 dní po otevření.
- Stejně uzavřené a skladované růžové víno je možné konzumovat i 5 až 7 dní po otevření.
- Nedopité červené víno zazátkujte, ale nedávejte jej do lednice. Uložte jej na tmavé chladné místo - tam si uchová chuť ještě 3 až 5 dní.
Tip: Pokud jste u daného vína o den, dva přetáhli dobu, kdy jej ještě můžete pít, nezbavujte se ho hned - takové víno totiž ještě lze využít při vaření do nejrůznějších receptů. Zkuste třeba hovězí na víně nebo slavného francouzského coq au vin.
Článek z magazínu
Víno a kyslík; kdy si škodí a kdy se potřebují?
Kyslík výrazně ovlivňuje vlastnosti vína. Působí na barvu, chuť i aroma vína. Velice záleží na tom, jaký druh vína pijete. Zatímco mladá bílá vína ztrácí chuť rychle, bariková vína (zrající v barikových sudech) si ji zachovají i několik dní. Obecně oxidaci více odolávají sladká vína s vyšším obsahem alkoholu, zatímco ta jemná jsou méně odolná.
Článek z magazínu
Některým vínům ale přísun vzduchu po otevření naopak prospívá nebo je dokonce přímo žádoucí pro ideální rozvinutí chutí a vůní. Jedná se zejména o těžká bariková červená vína. Ta je před pitím nutné nechat tzv. vydýchat. Existují druhy, kterým stačí čas v řádu desítek minut až hodiny, jiná potřebují i den či dva před konzumací. Protože se většinou jedná o dražší vína dostupná ve specializovaných prodejnách a vinárnách, poraďte se o konkrétním druhu přímo s prodejcem, který by vám měl poskytnout potřebné informace. Podobný postup se používá také u archivních vín - říká se mu dekantace, jeho smyslem je ale primárně odstranit z vína kal nebo krystalky, které se usazují na dně lahve.
Článek z magazínu
Jak skladovat uzavřené víno
Ani zavřenou lahev nemůžete doma uložit jen tak někam. Je třeba ji skladovat v tmavé místnosti s teplotou mezi 10 až 12°C a ideálně ve vodorovné poloze, protože víno by se mělo neustále dotýkat korku. Vína totiž zrají i v lahvích. V blízkosti vína by neměly být chemikálie nebo věci či potraviny se silně zapáchajícím odérem. Stolní vína, která jsou dostupná v supermarketech, jsou určena k přímé spotřebě a je vhodné vypít je v rozmezí 3 až 6 měsíců od zakoupení.
Témata: víno, červené víno, bílé víno, růžové víno, šumivé víno, alkohol, babské rady, návody
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Kečup z rybí omáčky? Oblíbené dochucovadlo se dřív vařilo i z hub nebo ze švestek
Máme ho v lednici snad všichni a nikdo si bez něj… Číst více
MasterChef Česko na sladko: Jak zvládnout odpalované těsto a upéct perfektní věnečky?
MasterChef není jen o vaření! To ukázala 3.… Číst více
Kdo vymyslel crème brûlée? Možná španělské jeptišky, které zkazily dort pro biskupa
Jestli jste crème brûlée ještě nikdy neochutnali,… Číst více
Dokonalý pudinkový krém: Jak na něj, aby se nepřipálil a nebyl plný hrudek?
Také máte pudink s piškoty a ovocem spojený… Číst více
Přebytek rajčat ze zahrady zpracujeme na protlak. Oceníme ho při vaření rajských omáček nebo polévek
Při vaření domácího protlaku nebo kečupu máme jistotu kvalitní suroviny z vlastní sklizně. Protlak pak využijeme například do polévek nebo omáček.… Číst více
Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi
Rajská omáčka s plněnými paprikami nebo plátkem… Číst více
Domácí kečup: Zkuste jej udělat s medem, chilli omáčkou nebo z pečených rajčat
Víte, jaké jídlo děti nejčastěji jmenují jako své… Číst více
Jak pasírovat rajčata? Je to jednoduché, pokud znáte osvědčený postup. Poradíme, jak na to
Rajčata v různých formách úpravy jsou cennou surovinou pro mnoho oblíbených pokrmů. Zvlášť praktický a užitečný je rajský protlak - v komoře ho… Číst více
Pražský koláč: Je opravdu z Prahy? A jak to, že ho tak milovala herečka Brigitte Bardot?
Vypadá trochu jako naplněná houska, uvnitř… Číst více
Jak zpracovat a uložit přebytek rajčat? Máme více možností, vyzkoušejte ty nejoblíbenější
V září již chceme urychlit zrání rajčat, protože se blíží ochlazení a brzy už bude potřeba celou zahradu zrýt. Když otrháme rajčata, která ještě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak získat víno k vaření bez otevření lahve a rovnou s bylinkami? Máme pro vás jednoduchý trik
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Masové jehněčí kuličky v pikantní omáčce
Přidáno před 1 hodinou

Kousky kýty, pečené v bůčku a domácí slanině, hlávkové zelí a karamelizovaná cibulka
Přidáno před 14 hodinami

Vepřová pečeně plněná slaninou a hráškem
Přidáno před 15 hodinami

Mrkvovo - kukuřičná polévka s pažitkou
Přidáno před 16 hodinami

Rychlé sushi
Přidáno před 16 hodinami

Šunkové prasátko
Přidáno před 16 hodinami
Komentáře
21. 1. 2022 13:34