Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?
9. 3. 2021 Tipy a triky
Dát si večer po práci, k filmu nebo k dobré večeři, sklenku vína ještě nikdy nikoho nezabilo. Obzvlášť, pokud kupujete dražší víno, vás ale možná trápí, jak dlouho pak otevřená lahev může být v lednici, aby se pití nezkazilo a vy ho nemuseli zbytečně vylít. Skladování vína má svá pravidla; pojďme se na ně podívat.
Otevřená lahev vína v lednici
Každý, kdo si doma rád dopřeje sklenku dobrého vína, se asi někdy zamýšlel nad tím, jestli má cenu otvírat celou lahev, když ví, že pak bude nějaký čas stát v lednici. Nezkazí se to drahé víno, které bych nerad vyléval? Příliš dlouhá oxidace vínu skutečně škodí, zbavuje ho chuti i ovocnosti a mění jeho barvu. Oxidované nebo-li zvětralé víno poznáte na první dobrou; je cítit zatuchlinou, chutná kysele, skoro jako ocet, a v jeho barvě se objevují hnědé tóny. Takové víno už opravdu nezachráníte, takže jak tomuto stavu předejít?
- Šumivé víno po otevření skladujte v lednici a spotřebujte do druhého dne.
- Bílé víno po otevření uzavřete korkovou zátkou a skladujte v lednici. Takto uchované jej můžete pít ještě 3 až 5 dní po otevření.
- Stejně uzavřené a skladované růžové víno je možné konzumovat i 5 až 7 dní po otevření.
- Nedopité červené víno zazátkujte, ale nedávejte jej do lednice. Uložte jej na tmavé chladné místo - tam si uchová chuť ještě 3 až 5 dní.
Tip: Pokud jste u daného vína o den, dva přetáhli dobu, kdy jej ještě můžete pít, nezbavujte se ho hned - takové víno totiž ještě lze využít při vaření do nejrůznějších receptů. Zkuste třeba hovězí na víně nebo slavného francouzského coq au vin.
Mohlo by vás zajímat
Víno a kyslík; kdy si škodí a kdy se potřebují?
Kyslík výrazně ovlivňuje vlastnosti vína. Působí na barvu, chuť i aroma vína. Velice záleží na tom, jaký druh vína pijete. Zatímco mladá bílá vína ztrácí chuť rychle, bariková vína (zrající v barikových sudech) si ji zachovají i několik dní. Obecně oxidaci více odolávají sladká vína s vyšším obsahem alkoholu, zatímco ta jemná jsou méně odolná.
Mohlo by vás zajímat
Některým vínům ale přísun vzduchu po otevření naopak prospívá nebo je dokonce přímo žádoucí pro ideální rozvinutí chutí a vůní. Jedná se zejména o těžká bariková červená vína. Ta je před pitím nutné nechat tzv. vydýchat. Existují druhy, kterým stačí čas v řádu desítek minut až hodiny, jiná potřebují i den či dva před konzumací. Protože se většinou jedná o dražší vína dostupná ve specializovaných prodejnách a vinárnách, poraďte se o konkrétním druhu přímo s prodejcem, který by vám měl poskytnout potřebné informace. Podobný postup se používá také u archivních vín - říká se mu dekantace, jeho smyslem je ale primárně odstranit z vína kal nebo krystalky, které se usazují na dně lahve.
Mohlo by vás zajímat
Jak skladovat uzavřené víno
Ani zavřenou lahev nemůžete doma uložit jen tak někam. Je třeba ji skladovat v tmavé místnosti s teplotou mezi 10 až 12°C a ideálně ve vodorovné poloze, protože víno by se mělo neustále dotýkat korku. Vína totiž zrají i v lahvích. V blízkosti vína by neměly být chemikálie nebo věci či potraviny se silně zapáchajícím odérem. Stolní vína, která jsou dostupná v supermarketech, jsou určena k přímé spotřebě a je vhodné vypít je v rozmezí 3 až 6 měsíců od zakoupení.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak skladovat a zpracovat višně. K čemu se nejvíce hodí
Višně u nás v přírodě potkáte jako zplanělé druhy. Z kulturních odrůd se pěstují a prodávají hlavně tzv. kyselky. Od pěstování sladkovišní se upouští… Číst více
Den citronové šťávy
Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více
Jak připravit zakysanou smetanu ze dvou ingrediencí: Nic jednoduššího nenajdete
Pokud zapomeneme koupit zakysanou smetanu a nemůžeme se bez ní obejít, připravíme si ji sami jen ze šlehačky a citrónové šťávy. Trvá to jen půl… Číst více
Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července přehledně: Kde bude víkendový provoz a kde si bez potíží nakoupíte?
Tento týden opět nastává situace, kdy mnoho lidí… Číst více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Tyrkysové moře, pláže s bílým pískem a přívětivé… Číst více
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Řecká kuchyně je jedna z nejlepších na světě,… Číst více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Francouzská gastronomie ve vyhlášená po celém… Číst více
Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky,… Číst více
Cukrová poleva: Jak připravit polevu na žloutkové věnečky a další moučníky
Polevy jsou jakousi pomyslnou třešničkou na dortu. Pozvednou chuť i vzhled nejen vašich sladkých dobrot, ale také litých buchet a perníků. Připravte… Číst více
Češi v zahraničí: V Chorvatsku ochutnejte pomazánku z tresky a domů si přivezte Linu i čokoládu Mikado, radí Dagmar ze Splitu
Dagmar Brokešová – Udovičić je v Chorvatsku jako… Číst více
Komentáře
21. 1. 2022 12:34