Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?
Zdroj: Pixabay.com, Vinotecarium, Pixabay License

Dát si večer po práci, k filmu nebo k dobré večeři, sklenku vína ještě nikdy nikoho nezabilo. Obzvlášť, pokud kupujete dražší víno, vás ale možná trápí, jak dlouho pak otevřená lahev může být v lednici, aby se pití nezkazilo a vy ho nemuseli zbytečně vylít. Skladování vína má svá pravidla; pojďme se na ně podívat.

Otevřená lahev vína v lednici

Každý, kdo si doma rád dopřeje sklenku dobrého vína, se asi někdy zamýšlel nad tím, jestli má cenu otvírat celou lahev, když ví, že pak bude nějaký čas stát v lednici. Nezkazí se to drahé víno, které bych nerad vyléval? Příliš dlouhá oxidace vínu skutečně škodí, zbavuje ho chuti i ovocnosti a mění jeho barvu. Oxidované nebo-li zvětralé víno poznáte na první dobrou; je cítit zatuchlinou, chutná kysele, skoro jako ocet, a v jeho barvě se objevují hnědé tóny. Takové víno už opravdu nezachráníte, takže jak tomuto stavu předejít?

  • Šumivé víno po otevření skladujte v lednici a spotřebujte do druhého dne.
  • Bílé víno po otevření uzavřete korkovou zátkou a skladujte v lednici. Takto uchované jej můžete pít ještě 3 až 5 dní po otevření.
  • Stejně uzavřené a skladované růžové víno je možné konzumovat i 5 až 7 dní po otevření.
  • Nedopité červené víno zazátkujte, ale nedávejte jej do lednice. Uložte jej na tmavé chladné místo - tam si uchová chuť ještě 3 až 5 dní.

Tip: Pokud jste u daného vína o den, dva přetáhli dobu, kdy jej ještě můžete pít, nezbavujte se ho hned - takové víno totiž ještě lze využít při vaření do nejrůznějších receptů. Zkuste třeba hovězí na víně nebo slavného francouzského coq au vin.

Víno a kyslík; kdy si škodí a kdy se potřebují?

Kyslík výrazně ovlivňuje vlastnosti vína. Působí na barvu, chuť i aroma vína. Velice záleží na tom, jaký druh vína pijete. Zatímco mladá bílá vína ztrácí chuť rychle, bariková vína (zrající v barikových sudech) si ji zachovají i několik dní. Obecně oxidaci více odolávají sladká vína s vyšším obsahem alkoholu, zatímco ta jemná jsou méně odolná.

Některým vínům ale přísun vzduchu po otevření naopak prospívá nebo je dokonce přímo žádoucí pro ideální rozvinutí chutí a vůní. Jedná se zejména o těžká bariková červená vína. Ta je před pitím nutné nechat tzv. vydýchat. Existují druhy, kterým stačí čas v řádu desítek minut až hodiny, jiná potřebují i den či dva před konzumací. Protože se většinou jedná o dražší vína dostupná ve specializovaných prodejnách a vinárnách, poraďte se o konkrétním druhu přímo s prodejcem, který by vám měl poskytnout potřebné informace. Podobný postup se používá také u archivních vín - říká se mu dekantace, jeho smyslem je ale primárně odstranit z vína kal nebo krystalky, které se usazují na dně lahve.

Jak skladovat uzavřené víno

Ani zavřenou lahev nemůžete doma uložit jen tak někam. Je třeba ji skladovat v tmavé místnosti s teplotou mezi 10 až 12°C a ideálně ve vodorovné poloze, protože víno by se mělo neustále dotýkat korku. Vína totiž zrají i v lahvích. V blízkosti vína by neměly být chemikálie nebo věci či potraviny se silně zapáchajícím odérem. Stolní vína, která jsou dostupná v supermarketech, jsou určena k přímé spotřebě a je vhodné vypít je v rozmezí 3 až 6 měsíců od zakoupení.

Komentáře

TuroJan

21. 1. 2022 13:34

Super článek :) Víno rozhodně není věc, kterou by se mělo plýtvat. Oblíbila jsem si teď www.alkohouse.cz/vino-j-stavek

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více