Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Připravte si domácí kandované ovoce sladké jako med. Při vánočním pečení ho oceníte!
Zdroj: Toprecepty, Rebeka

Určitě ho znáte z obchodů v podobě pestrobarevných kostiček, které vylepšují vzhled biskupského chlebíčku či marokánek. Kandované ovoce si snadno vyrobíte i doma. Má dlouhou trvanlivost a třeba pomerančová kůra výborně oživí mnoho moučníků. Pojďte si s námi připomenout, jak na to!

Až příliš sladká dobrota

Pokud milujete sladké, chuť kandovaného ovoce vás musí uspokojit. Jde totiž o ovoce přímo napuštěné cukrem, a to tak, že sladká chuť téměř přebíjí tu původní ovocnou, neboť i cukrový roztok nahradí ovocnou šťávu. Kandování je alternativní možnost uchování ovoce vedle sušení. Ovoce se při něm také suší, předtím se ale ještě vaří a namáčí do cukerného roztoku, do něhož se stále přidává cukr, až se dosahuje koncentrace až 75 %. Během procesu kandování se v ovoci postupně snižuje obsah vody, proto se ani při delším skladování nezkazí. Cukr je navíc dokonalým konzervantem, takže vám proslazené kousíčky vydrží až rok, pokud budou navíc naložené v sirupu, tak dokonce i tři roky. Nevýhodou kandování však je, že ovoce přichází skoro o všechny vitaminy a minerály a stává se se z něj vlastně jen sladká dobrota. Tu můžete mlsat jen tak, doma kandované ovoce se dá použít jako zdravější alternativa bonbonů. Častěji se ale přidává do různých druhů sladkého pečiva, můžete jím dozdobit různé poháry nebo dezerty. A třeba zářivě červené třešně maraschino jsou dokonalou ozdobou mnoha koktejlů.

Kandované ovoce dlouho vydrží

Ovoce se vařením v sladkém sirupu konzervuje už několik staletí. Původně se za účelem prodloužení trvanlivosti nakládalo do medu, a to dokonce již ve starověkém Římě. Nejčastěji šlo o citrusové plody. Podle knihy Food Lover's Companion je kandování známé již od 14. století, kdy se cukr z cukrové třtiny rozšířil z Indie do Evropy. Vzhledem k tomu, že cukr byl v té době vzácný, ovoce tímto způsobem zpracovávaly spíše bohatší vrstvy. Tehdy šlo o uchovávání kousků ovoce v horkém cukrovém sirupu za účelem prodloužení jeho trvanlivosti. Běžnější pochoutkou se kandované ovoce stalo až v 18. století.

Zkuste si proslazování doma

To z obchodů bývá často uměle obarvené a ochucené umělými aromaty. Pokud se aspoň tomuto chcete vyhnout, připravte si sladkost doma. Příprava je snadná, jen jde o trochu delší proces, trvá klidně až 10 dnů. Kandovat se dají téměř všechny druhy ovoce a dokonce i některé druhy zeleniny nebo třeba květy. Nejčastěji se ale takto zpracovává pomerančová, citronová nebo cedrátová kůra, třešně, datle, ananas, dýně nebo i zázvor. Délka kandování pak závisí na druhu ovoce, jinak se totiž kandují tvrdé a jinak měkké druhy ovoce. Ovoce je také třeba proslazovat po menších dávkách, ideální je vždy maximálně 1 kg. Způsobů kandování ovoce je rovnou několik. Tady máme pro vás jeden univerzální návod z knihy Zavařujeme ovoce, zeleninu a houby.

Ovoce nejprve omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Odstraňte jádřince a pecky, v případě citronové kůry také bílé části. Rozkrájené ovoce ponořte hned do vody s přísadou kyseliny citronové, aby nezhnědlo (1/2 lžičky na litr vody). Jeden kilogram ovoce pak předvařte v 8 dl vařící vody (měkké ovoce 1-3 minuty, tvrdší 5-8 minut) a vyjměte je. Do vody přidejte 750 g cukru a nechte ho rozpustit. Pak do vody vraťte ovoce, přiveďte k varu a pak sejměte z varné desky. Poté je v hrnci zatižte třeba miskou naplněnou vodou, aby neplavalo – musí být úplně potopené. Nechte je proslazovat 24 hodin. Poté roztok s ovocem opět přiveďte k varu, přidejte 250 g cukru, opět sejměte z plotýnky, cukr opatrně rozmíchejte, opět zatižte a nechte znovu proslazovat 24 hodin. Ještě čtyřikrát proces zopakujte, ale pokaždé přidejte jen 200 g cukru. Po posledních dvou povařeních nechte proslazovat ale 48 hodin. Cukrový rozvar musí být hustý jak sirup. Pokud je i po posledním kroku řídký, ovoce z něj vyjměte a svařte ho na hustší konzistenci. Ovoce pak nechte v chladu proslazovat týden. Čím déle se bude ovoce kandovat, tím bude lepší. Nesnažte se proto nic urychlit. Ovoce vyjměte a jen rychle namočte do vařící vody. Rozložte je na nějakou plochu a nechte oschnout. Pak je usušte při pokojové teplotě, v troubě nebo nejlépe v sušičce. Proslazené ovoce musí být uvnitř stejně tuhé jako na povrchu. Před dodušením je můžete ještě obalit v pískovém cukru a dosušit. Proslazené ovoce uchovávejte na suchém místě zabalené v alobalu nebo v nějaké dobře uzavíratelné nádobě. Cukerný rozvor můžete použít jako sirup nebo v něm kandovat další várku ovoce.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více