Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šnečí paštika

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

23. 7. 2018 22:51

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie3 375 kJ / 807 kcal
Bílkoviny12,70 g
Tuky83,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 385 mg
Sodík 17 mg
Sůl0,02 g
Sacharidy2,20 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Základem je šnečí masíčko a máslo, přísady zvolte podle chuti. Uvítám další nápady.

Hlemýždě - helix aspersa maxima - lze v současné době bez problémů koupit zpracované, nejlépe ve vývaru. Lze použít i šneka zahradního (to jsou ti, kteří "běhají" po zahradě), ale domácí úpravu nedoporučuji. Poprvé jsem ji vyzkoušela v roce 2000 (a pak v 2002 a to bylo snad už jen pomatení smyslů) a práce náročná. Nasbírat, nechat vyhladovět, pak omýt, usmrtit vhozením do vařící vody, vodu vyměnit, vytáhnout z ulity, odstranit vnitřnosti (takový černý ocásek) a zase vařit v x-vodách. V mezičase mezi "vodami" zbavit slizu promnutím v soli..... Pro případné další použití - ulity vyvařit v octové vodě se sodou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

casino casino

24. 7. 2018 09:41

No, na vašem místě bych toto téma dále nerozvíjel, že abyste neskončily hlady, neb podle jedněch výzkumů i rostliny spolu komunikují a jsou to tedy, ad absurdum, "myslící" organismy a my je bez skrupulí vraždíme a konzumujeme...
Záhumenkové prasátko se před rodinnou slavností také chvíli postí...
Dalo by se toho napsat hafo a asi bych se přes chov slééépek, achatin a červů dostal přes tygry k foie gras
***
Kdysi jsem měl šnečín...;-(
Kdysi jsem najednou zpracovával 15 kg "slimáků" s domečkama 8-(
Kdysi jsem pracně sháněl šnečí příbor<3
Kdysi jsem komponoval menu, kde hlemýžďům patřilo významné místo:yes:
Ale k rcp:
Ano, paštika se běžně dělá, avšak pouze v případě neomezeného přístupu ke šnečímu masu bych se uchýlil k tomuto "znehodnocení" (vědomě nepíši slůvko "zvěrstvu" použité níže v komentáři:-D této drahé suroviny, neb stejného výsledku lze za hubičku dosíci rozfofrováním vařených kuřecích žaludků a vhodným dochucením sardelovou pastou (rybí omáčkou), že :-)
No a použití, v surovinách zmíněných, šnečích jater už vůbec nekomentuji:-!

Karolina09 Karolina09

24. 7. 2018 08:54

srettka: a jíte slávky? ústřice, humry? vlastně ne, nikdo Vám to nebere.....

srettka

24. 7. 2018 08:43

To je něco strašného a není pro to omluv. Pochopím humánní usmrcení, ale tohle je strašné. Pro svou "rozežranost" trápit jiný život je hrozné. Chtěl by být někdo vyhladověn a usmrcen ve vařící vodě? Umí si ta muka člověk vůbec představit? Proto nejím ani mořské potvory, protože ta představa jejich utrpení pro lidskou hloupost je strašná.
Takže za mě :no:

Karolina09 Karolina09

24. 7. 2018 01:32

Lenunka: vždyť ano, když je necháte vyhladovět, zkrátíte jim aktivní období, které je v přírodě ovlivněno nejen ročním obdobím ale i vlhkostí, tak se zavíčkují

Lenunka Lenunka

24. 7. 2018 01:21

Karolina09: já se Vás nechtěla nijak dotknout, jen bych volila ten způsob vaření zavíčkovaných šneků :-)

Karolina09 Karolina09

24. 7. 2018 00:49

Lenunka: to nevyvracím, tenkrát jsem to takhle načetla a vím, že to zaručeně dělat nebudu. Když se nechají vyhladovět, tak se zavíčkují. Ale zeptám se známého, chovatele šneků (dodává do michelinských restaurací), jak je to teď. Dnes mi zrovna psal, že má šnečky s jateční hmotností.

Lenunka Lenunka

24. 7. 2018 00:42

Karolina09: já mám také několik kuchařek z první republiky, a všude se píše že se používají hlemýždi " vápnitým víčkem dobře uzavření"

Karolina09 Karolina09

24. 7. 2018 00:16

Lenunka: zvěrstva podle prvorepublikové kuchařky

Lenunka Lenunka

24. 7. 2018 00:06

nechat vyhladovět? boha jeho, jak dlouho jste ty chudáky trápila? já to nikdy nedělala, ale vím, že se sbírají šneci v zimě, když jsou zalepení v ulitě a rovnou se dávají spařit, až pukne ta zátka, pak se vyndají a zpracovávají dál, nikdy by mě nenapadlo nasbírat lezoucí šneky na zahradě a dělat s nimi nějaká zvěrstva :-((:-((:-((

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: šneci játra paštika ze šneků paštika z hlemýždů tejaja domácí paštika recept sneci játrová paštika paštika z hlemýž pomazanka ze šneku paštika ze šneků recept domácí paštika ze šneku recepty jak se zbavit sneku na zahradě hlemýžď recepty paštika jak odstranit ze šneka střevo domácí šnečí paštika šnek paštika šnečí pomazánka recepty z měkkýšů šneci prodejny praha játra z hlemýžď hlemýžď pastika jak vytáhnout hlemýždě z ulity

Suroviny: šnek, máslo, česnek mědvědí, sůl, pečivo, máslo

TopRecepty.cz

Šnečí paštika

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mplO