Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V pražských restauracích „frčí“ na Vánoce šneci: Nejlevnější jsou na Malé Straně. Za porci zaplatíte 199 Kč
Zdroj: Wikimedia Commons, By Steamykitchen - SteamyKitchen.com, CC BY 3.0

Za první republiky to byla tradice, hlavně v Praze. Na šneky se chodilo během svátečních procházek s rodinou po městě a nabízely je tehdy mnohé restaurace či lahůdkářství. V poslední se tento zvyk opět vrací. Kde budou šneky servírovat o Vánocích v tomto roce.

Z jídla chudých pokrm pro smetánku

Za první republiky bylo vánoční chození na šneky výsadou bohatších vrstev a nabízely je ty nejvybranější podniky, přičemž nejvyhlášenější byli šneci z Klášterní vinárny u Národního divadla. Vynikající šneky nabízelo ovšem třeba i slavné lahůdkářství na Národní třídě U Paukertů. Zajímavostí však je, že tradice jíst na Vánoce šneky je  starší a sahá mnohem dál než do dob první republiky.

Kdysi dávno šlo ale naopak o jídlo chudých. Šneci byli totiž v minulosti považováni za postní pokrm a nahrazovali drahého a hůře dostupného kapra. Lidé je většinou sbírali na zahrádkách a pak si je dávali třeba k tradičnímu houbovému kubovi. Nyní se šneci opět vrací na výsluní a do svého štědrovečerního nebo vánočního menu je zařazuje mnoho restaurací. Kam si na ně můžete zajít o letošních svátcích?

Kam letos v Praze na šneky?

Vinohradský Parlament a Bruxx
Jako každý rok nabízejí šneky v těchto dvou propojených vinohradských restauracích. Půl tuctu zapečených vánočních šneků tu budou servírovat od 24. do 26. prosince. Místní šneci jsou vaření v hovězím vývaru s jablky a bylinkami, a navíc zapečení v kerblíkovém másle s česnekem a muškátovým ořechem. Podávají je s bylinkovým máslem a domácí bagetou. Porce stojí 285 Kč.

La Gare
V restauraci nedaleko Náměstí Republiky zaměřené na francouzskou kuchyni mají nějaké šnečí pokrmy v nabídce po celý rok, nejinak je tomu i o svátcích. Přímo na Štědrý den připravili dokonce celé šnečí menu. Šneky si tu budete moci dát po burgundsku, s hříbkovým ragú a allumette s mořskou solí nebo vol au vent (paštičky) se šneky a česnekovým velouté. Cena za všechny pokrmy je stejná – 349 Kč.

Bílá kráva
Šneky po burgundsku v ořechové marinádě zapečené v ulitách s bylinkovým máslem mají po celý rok v restauraci Bílá kráva na Vinohradech. Šest kousků zde stojí 165 Kč, dvanáct 299 Kč. Otevřeno tu budou mít i na Štědrý den přes oběd od 11,30 do 15 hodin a servírovat budou pouze šneky a šampaňské.

Les Moules
Gratinované šneky s česnekovým máslem má na svém stálém jídelním lístku i belgická restaurace Les Moules, kterou najdete kousek od Pařížské ulice (198 Kč stojí půl tuctu, 386 Kč tucet). Na Vánoce si tu můžete tucet šneků po burgundsku objednat na doma za 349 Kč a vyzvednout si je 23. 12.

Restaurace Obecní dům
Toužíte-li zavítat na Štědrý den do noblesnějšího prostředí, možná vás osloví nabídka Restaurace Obecní dům. I zde budou mít šneky po burgundsku (s česnekovo-bylinkovým máslem) s bylinkovou bagetou (255 Kč/6 kusů, 495 Kč/12 kusů).

Café Imperial
Na šneky nezapomněli ani ve vánočním menu restaurace Café Imperial. Šneky po burgundsku tu budou servírovat jako předkrm za 225 Kč, a to od 24. do 26. prosince.


U Tří růží
Vánoční šnečí ragú s houbami a rozpečeným farmářským chlebem za 290 Kč můžete na Štědrý den a na Boží hod ochutnat také v pivovaru U Tří růží v Husově ulici.

BRICK'S Restaurant
Šneky si společně s překrásným výhledem na Karlův most můžete vychutnat v restauraci BRICK'S na Malé Straně v prostorách, kde původně sídlil známý podnik Hergetova Cihelna. V rámci vánočního menu, které se bude podávat 24. prosince přes oběd do 16 hodin a 25. a 26. prosince po celý den, naservírují šneky jako předkrm – po burgundsku nebo gratinované parmazánem. Za 6 kousků zaplatíte 199 Kč, za 12 pak 299 Kč.

Malostranská beseda
Na Štědrý den bude mít otevřeno i restaurace Malostranská beseda. Za restované šneky s pancettou, liškami a bylinkovo-česnekovým máslem, rukolou a bylinkovou bagetou tu zaplatíte 249 Kč.

Restaurace Ungelt
Restaurace u Staroměstského náměstí se specializuje na francouzskou kuchyni, ani ve Francii ale šneci samozřejmě na svátečním stole nesmí chybět. V Ungeltu je na Štědrý den budou servírovat od 11 do 14,30 a to ve dvou verzích – gratinované po burgundsku (270 Kč) nebo v houstičce z listového těsta a baby špenátem a holandskou omáčkou (270 Kč).

Deer Restaurant
V restauraci zaměřené na zvěřinové pokrmy budou o Vánocích v rámci vánočního menu od 21. do 26. prosince podávat restované šneky s kořenovou zeleninou omáčkou beurre blanc s bylinkami, listovým salátem a špenátovou brioškou za 279 Kč.

Hoffmeister restaurant
Celé šnečí menu nabídne i restaurace Hotelu Hoffmeister umístěného nedaleko Pražského hradu. Speciální nabídka se bude servírovat od 24. do 26. prosince a její součástí bude šnečí polévka (190 Kč), šneci po burgundsku (250 Kč), šneci s lanýžovou či smržovou omáčkou (320 Kč) a tartaletka se šnečím ragú (290 Kč). Menu je sice momentálně vyprodáno, můžete ale sledovat na stránkách hotelu, zda se situace nezmění.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více