jméno:   heslo:   pamatuj  
Více než  37 000  receptů

Domácí tempeh

Domácí tempeh
nahoru
Domácí tempeh Domácí tempeh Domácí tempeh Domácí tempeh Domácí tempeh Domácí tempeh Domácí tempeh Domácí tempeh Domácí tempeh Domácí tempeh Domácí tempeh Domácí tempeh Domácí tempeh Domácí tempeh Domácí tempeh Domácí tempeh Domácí tempeh
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučit recept
Doporučit
recept
Poznámka
Moje
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Ostatní

Suroviny:

200 g sojových bobů
1,5 lžíce vinného octa
tempeh starter
rýžová mouka

Postup přípravy receptu

1. Sojové boby namočíme přes noc do studené vody.
2. Druhý den vodu slijeme a sojové boby uvaříme v čerstvé vodě. V tlakovém hrnci vaříme 35 min, v obyčejném asi 1 h. Nemusí být zcela doměkka.
3. Uvařené sojové boby zbavíme slupek. Toto je nejpracnější a nejzdlouhavější část celé výroby. Boby mneme v prstech a vylupujeme ze slupek. Není nutné odslupkovat na
100 % (asi by to ani nikdo psychicky nevydržel), ale čím více odslupkujeme, tím více snižujeme možnost napadení tempehu nežádoucími bakteriemi. Loupání 200 g bobů trvá asi půl hodiny.
4. Oloupané boby důkladně promyjeme a v čisté vodě je ještě 5 min povaříme. Varem dochází ke sterilizaci. Od této doby dál pracujeme v rukavicích a používáme čisté nádobí, abychom sterilitu co nejvíc zachovali.
5. Povařené boby zcedíme a rozprostřeme na podložku (plech) vyloženou kuchyňskými utěrkami. Pomocí dalších kuchyňských utěrek je důkladně vysušíme.
6. Suché boby přendáme do čisté misky, přidáme starter a vinný ocet a důkladně promícháme (nejlépe rukou v rukavici). Mícháme alespoň minutu, aby se boby rovnoměrně obalily.
Co se týká množství použitého starteru, závisí na jeho původu:
Belgický starter – 1,8 g, můžeme ho použít rovnou.
Malajský starter – 0,4 g. Protože se takto malé množství špatně rozmíchá, je dobré ho naředit třemi díly rýžové mouky (tj. 1,2 g), promíchat a pak teprve nasypat k bobům.
7. Připravíme si nové (sterilní) plastové sáčky. Nejvíce se osvědčily ty se zapínacím vrškem (zip-lock), ale stačí i obyčejné. Do sáčků propícháme silnou jehlou dírky v rozestupech asi 1,5 cm.
8. Sojové boby, důkladně promíchané se starterem a octem, nandáme do sáčků. Dobře upěchujeme hlavně při krajích a dbáme na to, aby výška nepřesáhla 2 cm (raději nechávám 1,5 cm). Sáčky uzavřeme.
9. Sáčky necháme inkubovat na teplém místě přibližně 24 hodin. Oficiálně by měl tempeh fermentovat při 26-38 °C v inkubátoru. Teplota nesmí přesáhnout 38 °C, jinak se tempeh zničí.
Mám ozkoušené, že stačí i mnohem jednodušší postup: Sáčky s tempehem zabalím do ručníku a nechám je na mřížce nad kamny (v zimě) nebo pod peřinou (v létě). Tempeh se udělá i při běžné pokojové teplotě (22 °C, i méně), jen to déle trvá. Prvních 12 hodin se na první pohled neděje vůbec nic. Poté se pomalu začnou objevovat bílá vlákna ušlechtilé plísně. Jakmile jsou boby prorostlé bílou plísní, máme hotovo.
10. Tempeh uskladníme v lednici, vydrží asi 5 dní (tedy pokud ho do té doby nesníte :-). Takto připravený ho můžeme jíst první den i syrový, další dny je lépe ho tepelně upravit. Já si připravuji marinádu ze sojové omáčky, soli a trochy oleje, v ní nechám tempeh hodinu marinovat a poté osmažím na pánvičce z každé strany asi 2-3 minuty.
11. Necháme-li fermentovat příliš dlouho, plíseň se rozroste a začne vytvářet černé spory. To samé se může stát i po dlouhém uskladňování v lednici. Tyto spóry sice nevypadají pěkně, ale tempeh i tak zůstává jedlý. Já raději občas zastavím fermentaci o trošičku dřív (jakmile zbělá, nedávám mu další čas), aby spory nestihly vyrůst.

Poznámka

Postup je sice dlouhý, vypadá to složitě, ale nic na tom není a ta chuť je prostě skvělá, s kupovaným se to nedá vůbe srovnat.

Tempeh je vlastně takový sojový hermelín. Vzniká fermentací sojových bobů působením ušlechtilé plísně Rhizosporus oligosporus. Je cenným zdrojem proteinů, vlákniny a vitaminů (hlavně B12). Pochází z Indonésie, kde je dodnes jedním z nejdůležitějších zdrojů bílkovin pro tamní obyvatelstvo. V dnešní době ho objevují lidé po celém světě, je vyhlášenou lahůdkou nejen mezi vegetariány, ale i mezi masožravci :-). U nás se dostává do povědomí lidí jen velmi pomalu, kromě jiného za to může jeho vysoká cena (200 g stojí kolem 50 Kč) a malá dostupnost (Billa, zdravé výživy).

http://www.dia-potraviny.cz/tempeh.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Tempeh

Tempeh starter bohužel není ke koupi v ČR. Dá se však objednat přes internet. Rychlejší a dražší možností je objednat tempeh z Belgie (http://www.tempeh.info/starter/tempeh-starter.php). Balíček vážicí 75 g stojí i s poštovným 22 euro, na 200 g suchých sojových bobů je ho třeba 1,8 g (to odpovídá ceně asi 13 Kč). Na této webové stránce nabízejí také možnost objednat si minibalíček starteru na vyzkoušení pouze za cenu poštovného
(2 eura), který vystačí na 600 g sojových bobů. http://www.tempeh.info/starter/free-sample.php
Druhou možností je objednat si starter z Malajsie (http://www.freewebstore.org/buytempehonline/Tempeh...). Balení o hmotnosti 500 g stojí 45 dolarů, na 200 g suchých sojových bobů ho stačí pouze 0.4 g (což odpovídá ceně asi 70 haléřů).
Uvařením se hmotnost sojových bobů přibližně zdvojnásobí, tj. z této dávky připravíme (necelých) 400 g tempehu. Ve zdravých výživách stojí 200 g balení tempehu cca 50 Kč, tj. naše várka by vyšla na stokorunu. Sojové boby (200 g) přijdou přibližně na 10-12 Kč. 400 g „belgického“ tempehu tudíž vychází na přibližně 25 Kč, toho „malajského“ dokonce na 13 Kč. Do kalkulace nepočítám velmi malé množství rýžové mouky a vinného octa, které dohromady navýší cenu maximálně o 2 Kč.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Autor Autor:
Datum vložení Datum vložení:
9 kladných hodnocení udělit kladné hodnocení - udělit kladné hodnocení

Komentáře k receptu "Domácí tempeh"

autor: yoolo (neregistrovaný/á)
vloženo: 09.05.2014 12:11:31   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

a objavil sa problém - ani po 24 hodinách sa biela pleseň neobjavovala. Všimol som si, že pod sáčkom rástla. Chyba bola v tom, že tentokrát som dierky na sáčkoch urobil malé. Zachránil som to tak, že tempeh zo sáčkov som opatrne presunul na plech na pečenie, v ktorom som ich mal uložené (a v rúre ako v inkubátore). Už o 6 hodín bol tempeh krásne biely. Čiže dierky do sáčkov treba robiť väčším predmetom, nie ihlou. smajlik

autor: yoolo (neregistrovaný/á)
vloženo: 18.02.2014 08:50:01   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

podarilo sa na prvý krát, dnes sa púšťam do druhej várky, tak len info, odkiaľ mám cenove prijateľnú kultúru http://www.ekokoza.sk/sk/Vyroba-tofu-a-tempehu/?cur=1

autor: Isabela (neregistrovaný/á)
vloženo: 06.05.2013 14:39:34   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tak objednala jsem si ten zkušební balíček a už se moc těším, až si vlastní tempeh vyrobím. Díky moc smajlik

autor: Jakub (neregistrovaný/á)
vloženo: 17.11.2012 19:59:06   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

supr, dík za návod. Tempeh sem měl v inkubátoru 38 hodin a je vynikající. Jen doporučuji sojové boby před nasáčkováním trošku nadrtit - následná textura je pěkně spojitá a líp se s ní pracuje a líp vypadá smajlik

autor: Bodza (neregistrovaný/á)
vloženo: 01.11.2012 11:01:44   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

petram: fajn, díky.

autor: petram
vloženo: 11.10.2012 21:06:18   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Bodza: Sůl žádnou, bála bych se, že zabije ty mikroorganismy. Hotový tempeh nakládám do sojové omáčky nebo různých marinád, které už solím a ochucuji naopak hodně výrazně.

autor: Bodza (neregistrovaný/á)
vloženo: 11.10.2012 17:10:56   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Super, díky za návod. A co sůl? Žádnou? Dík za odpověď.

autor: Lenka (neregistrovaný/á)
vloženo: 14.09.2012 09:59:16   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Supr! Už mám objednaný Tempeh Starter smajlik Díky!

autor: Kanyla
vloženo: 21.03.2012 20:51:53   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Hu! Tak to teda zírám! Dávám bod i když tuším, žena tohle budu taky líná a skončím s kupovaným tempehem ze zdravé výživy tady od vedle... smajlik

autor: zizala
vloženo: 15.03.2012 17:09:15   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tý jo, je to děsně složité a dělat to nebudu, ačkoliv mám tempeh strašně ráda. Ty máš ale zasloužený bodsmajlik, bohužel nelze dát víc, než jen jeden.

autor: magdalenka
vloženo: 15.03.2012 14:47:20   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Krásne podrobne a zreteľne opísaný postup, určite sa niekomu zíde. smajlik

vloženo: 15.03.2012 14:45:59   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Bez mučení přiznávám,že tohle opravdu vyrábět nebudusmajlikAle se zájmem jsem si přečetla a prohlídla dokonalý postup,který je opravdu velice poctivě a precizně zhotovensmajliksmajlik+3smajliksmajlik

autor: srettka
vloženo: 15.03.2012 11:14:59   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Mno..do výroby domácí plísně, ač ušlechtilé, bych se zřejmě nepustila,neboť nemám v to důvěru, že bych si případně zdravotně neuškodila, ale oceňuji popis výroby tohoto nevšedního jídlasmajlik

vloženo: 15.03.2012 10:59:50   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

petram: Musím ti dát bod, ikdybych to nikdy nezkusila. Taková práce, krásně popsáno..není co dodat!!smajlik

autor: petram
vloženo: 15.03.2012 10:50:26   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Lucasinka: Děkuju smajlik Určitě vyzkoušej, sojové boby v UK seženeš (mívali je v Holland & Barret a snad i ve velkém Sainsbury), tempeh starter je již rozumně dostupný a zbytek je pak už jen radost, když se těšíš na vlastní výrobek smajlik

autor: Lucasinka (neregistrovaný/á)
vloženo: 15.03.2012 10:44:28   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Teda, to cucim a okamzite davam boda! Tempeh zboznuju, ale v UK jsem na nej nemela stesti narazit, takze si ho dopreju jen kdyz jsem v CR (coz neni moc casto). Doma si delam jogurty, tofu, paneer, seitan, ale tempeh me vubec nenapadl! Super receptik!! smajlik


Přidat komentář

Komentáře/příspěvky se na stránkách zobrazí až po jejich ověření. To probíhá tak, že Vám na vyplněnou e-mailovou adresu zašleme e-mail, ve kterém je třeba kliknout na odkaz. Poté se Váš komentář/příspěvek zobrazí na webových stránkách. Dokud nedojde ke změně IP adresy, tak z daného zařízení (počítač, tablet, mobilní telefon) můžete psát další komentáře/příspěvky bez ověření.


Vaše jméno:
Váš e-mail:
Komentář:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
Pokud chcete přidat odkaz, klikněte na tlačítko a vložte www adresu.

Tématické fráze

tempeh-recepty recept sojový tempeh tempeh domaci priprava mail mno.hu loc:cz domácí výroba tempeh jak vyrobit tempeh tempeh priprava jak marinovat sojové boby recept na tempeh tempeh koupit tempeh-domácí výroba jak vyrobit vinný ocet recept sojová omáčka domácí výroba výroba tempeh co je tempeh recept tempeh tempeh ceny tempeh domací vyroba recepty tempeh tempeh marináda tempeh kde koupit tempeh tampeh recepty na tempeh jak udělat tempeh tempeh recepty marináda na tempeh tempeh černá plíseň tempeh starter domácí výroba vinného octa tempteh tempeh kde koupit vyroba tempehu jak vypadá tempeh tempeh výroba sojový tempeh tempeh recept koupit tempeh domácí tempeh tempeh domácí jak udělat tempeh doma tempeh cena




Náhodný článek


Registrace

Nejnovější recepty


Informace

Nové recepty e-mailem

Zasílání nových receptů na Váš e-mail.





Copyright © 2008 - 2014 www.toprecepty.cz | Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

Partneři: Dobré Recepty | Videorecepty | Máminy recepty               PHP: www.j-soft.cz | Obecné podmínky | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty