Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Pochoutkový salát, oblíbená retro pochoutka, kterou si můžete díky tomuto receptu připravit dle dřívějších norem. A že je to opravdu pochoutka! Skvěle se hodí na chlebíčky, nebo jako rychlá svačina s čerstvým pečivem.
Suroviny pro 1
1
Na přípravu 1 kg salátu. Suroviny jsou bez nálevu.
Nutriční hodnoty
Energie | 13 201 kJ / 3 155 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 47,28 g |
Tuky | 306,90 g |
Vláknina | 9,71 g |
Cholesterol | 670 mg |
Sodík | 9,30 g |
Sůl | 22,90 g |
Sacharidy | 47,65 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Jsou to skoro totožné saláty jen s malým rozdílem v použitém salámu. U pochoutkového se používá kvalitní šunkový salám a u pařížského, jak už název napovídá, salám pařížský. V současné době je tento salám opět na trhu, vyrábí například http://www.schneider-group.cz/mekke-salamy. Jinak jsou saláty až na pár gramů u některých použitých surovin stejné.
Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 4. 2024 22:00
Dobrota.
11. 9. 2023 16:20
Hanysska: To mě těší, díky
11. 9. 2023 16:03
Tento recept můj syn zbožňuje
20. 8. 2022 14:46
Terusak: Díky
20. 8. 2022 14:18
Vynikající
7. 4. 2022 09:42
jbezda: Super, díky za zprávu
7. 4. 2022 08:24
Výborný. Použila jsem do ruského vejce
14. 2. 2021 20:23
1974andrea: Okurky jsem měla z obchodu, já dělám hodně pikatní v každém poháru je 1 feferonka a spousta kopru a křenu, takže jsem nevěděla, jestli to nebude moc pikantní a kyselé.
Do mého nálevu jde jen půlka malého hrnečku cukru. Takže taky pikatní a nesladké. Na salát jsem kupovala okurky a ty byly jako cumel, samý cukr! Příště tam bacím, klidně i moje pikantní !
Měla jsem majonézu Šmak , taky přeslazenou, běžně používám jinou méně sladkou majonézu DOMA. Helmanska mi nechutná, v pozadí cítím rybí olej, takže tu vůbec nekupuji. Takže už po zamíchání, to bylo sladké. Musela jsem přidat 1 KL octu nad rozpis. Cukr 5 gramů asi 1 KL . Ale teď jsem chutnala a je to dobré, už se to proleželo.
Do mého nálevu jde jen půlka malého hrnečku cukru. Takže taky pikatní a nesladké. Na salát jsem kupovala okurky a ty byly jako cumel, samý cukr! Příště tam bacím, klidně i moje pikantní !
Měla jsem majonézu Šmak , taky přeslazenou, běžně používám jinou méně sladkou majonézu DOMA. Helmanska mi nechutná, v pozadí cítím rybí olej, takže tu vůbec nekupuji. Takže už po zamíchání, to bylo sladké. Musela jsem přidat 1 KL octu nad rozpis. Cukr 5 gramů asi 1 KL . Ale teď jsem chutnala a je to dobré, už se to proleželo.
14. 2. 2021 19:47
Veronika.Hrozna: Já mám okurky domácí, dělám je spíš kyselejší než sladší. A jakou používáš značku majonézy?
14. 2. 2021 15:55
1974andrea: Dnes jsem udělala a mohu jen doporučit. Jedna věc, na kterou chci upozornit je, že cukr dávat také na konec.
Majonézy a okurky z obchodů, jsou daleko sladší, jak bývaly a do všeho dávají takové množství cukru, že salát bude přeslazený. Takže s cukrem na něj, až hodinu po uložení v lednici, ale nejdříve ochutnejte, možná už žádný cukr nebude zapotřebí ! Možná nanejvýš 1/4 KL. ! Ale to je chyba dnešních surovin a ne receptu.
Majonézy a okurky z obchodů, jsou daleko sladší, jak bývaly a do všeho dávají takové množství cukru, že salát bude přeslazený. Takže s cukrem na něj, až hodinu po uložení v lednici, ale nejdříve ochutnejte, možná už žádný cukr nebude zapotřebí ! Možná nanejvýš 1/4 KL. ! Ale to je chyba dnešních surovin a ne receptu.
9. 2. 2021 20:11
Coleta: Kdysi jsme dělávali tuto majonézu doma v mixéru (klasickém, nikoliv tyčovém). Do nádoby se dalo celé vajíčko, hořčice, pepř, ocet a cukr a sůl, tyto suroviny se rozmixovaly a potom se do nich tenkým praménkem přiléval olej, až se dosáhlo požadované hustoty. Tenkrát to fungoval, mělo by i dneska.
9. 2. 2021 20:10
Coleta: Kdysi jsme dělávali tuto majonézu doma v mixéru (klasickém, nikoliv tyčovém). Do nádoby se dalo celé vajíčko, hořčice, pepř, ocet a cukr a sůl, tyto suroviny se rozmixovaly a potom se do nich tenkým praménkem přiléval olej, až se dosáhlo požadované hustoty. Tenkrát to fungovalo ......
9. 2. 2021 19:50
Coleta: Jeden žloutek je dost málo, to bych dávala olej snad po kapkách.
9. 2. 2021 19:47
Merylas: Opravdu jsem přilévala tenkým pramínkem, ale byl to olej se žloutky. Zkusím příště jen z jednoho žloutku a uvidím. Mohlo to být i olejem.
9. 2. 2021 18:37
Coleta: Tak to mě mrzí, ale je to přímo z Receptur studených pokrmů. Já už majonézu doma nedělám, ale pokud se nevyšlehala, tak buď nebyly ingredience o stejné teplotě a nebo se spíš přidalo najednou větší množství oleje. Obzvlášť ze začátku se za stálého šlehání přilévá olej velmi tenkým pramínkem. Víc neporadím.
Ještě přidávám jeden odkaz, jak napravit sraženou majonézu: https://www.receptystudenekuchyne.cz/vlastni-recep...
Ještě přidávám jeden odkaz, jak napravit sraženou majonézu: https://www.receptystudenekuchyne.cz/vlastni-recep...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 11 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Banana split
Přidáno před 21 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Právě bylo uvařeno:
Polévka krémová z květákových listů
Edibara uvařila před 4 hodinami
Krémová žampionová polévka
Edibara uvařil před 5 hodinami
Kuře na rýži
uhor13 uvařila před 5 hodinami
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Tonja uvařila před 8 hodinami
Ořechový moučník
Lenca44 uvařila před 8 hodinami
Výborné kynuté těsto
KarelDvorsky uvařila před 10 hodinami
Babiččiny lívance
Listicka129 uvařila před 10 hodinami
Luxusní brownies
eliska.melichova22 uvařila před 12 hodinami
Kýta na černém pivu
NellaGW uvařila před 13 hodinami
Hovězí na zázvoru a česneku
Helenecka 21 uvařila před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okurková omáčka podle ČSN: Překvapí neobvykle delikátním spojením kyselých okurek a smetany
Soukenický řízek podle normy ČSN: Základem úspěchu je pěkně prorostlý bůček, skvělou vláčnost zajistí i mléko
Retro vepřenky podle normy ČSN: Takové mívali kdysi v automatu Koruna a šťavnaté byly díky malému fíglu s ledovou vodou
Další recepty
Tématické fráze: pochoutkový salát dle čsn retro pochoutkový salát pochoutkový rok retro pochoutkový salát recept parizsky salát dle čsn co patri do pochoutkoveho salátu parizsky salat recept pochoutkovy salát retro pochoutkovy salat recept retro pochoutkový salát csn pochoutkový rok recepty pochoutkový salát recept parisky salát retro recepty www pochoutkový rok pařížský salát pochoutkový salát retro salaty pochoutkový rok 2020 recept na retro pochoutkovy salát pochputkový salát dle dle čsn
Suroviny: salám šunkový, okurky sterilované, hrášek sterilovaný, cibule, majonéza, hořčice plnotučná, cukr krupice, ocet, omáčka worcesterová, sůl, pepř mletý
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EjA0
48 názorů