Kyselo
Ke staročeskému kyselu potřebujete chlebový kvas. Není to polévka, ale plnohodnotné jídlo plné vitaminů a živin. Kyselo podle tohoto receptu, jak se vaří v Podkrkonoší odedávna, není složité a určitě stojí za vyzkoušení.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 5 186 kJ / 1 239 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 63,05 g |
Tuky | 30,80 g |
Vláknina | 10,10 g |
Cholesterol | 907 mg |
Sodík | 483 mg |
Sůl | 0,74 g |
Sacharidy | 172,47 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
U nás se brambory obvykle dávaly zvlášť na talířek uvařené vcelku a ve slupce a jedly se k polévce jako na loupačku.
Kvásek - do hrnku (já mám hliněný kvasák), dáme 250 ml vody, rozdrobíme 30 g kvasnic a zaděláme 5 lžícemi žitné mouky. Přidáme patku chleba nebo hrst kůrek. Zakryté necháme v teple. 2. den máme kvásek. Babička vždycky nechala kus kvasu od pečení chleba a stále se v kvasáku "přiživoval" vlahou vodou, protože kyselo se jedlo denně. Já na něm vyrostla, ale ne moc. Správné kyselo je lehce navinulé, pikantní a velmi dobré. Obměny být mohou, ale hlavně to nepřehnat s kořením!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
4. 12. 2011 21:13
spagetka: kvásek se nemusí vyhazovat, stačí zahustit ho na nátěstek, zabalit do fólie a uložit v chladničce...
4. 12. 2011 21:11
+1 až dnes jsem si všimla tohoto receptu, kyselo mám moc ráda! Kvásek mám vlastní, peču s ním chleba. Pod vajíčka taky nedávám cibulku, dělám je jen na másle.
4. 12. 2011 12:36
Jelikož mi od pečení chleba zbylo dost kvásku, tak jsem udělala po delší době opět naši typickou polévku. Mimochodem takto nejlépe spotřebujete kvásek, když ho máte moc, v ledničce třeba zabírá místo a je líto ho vyhodit - taky to je škoda. Takže k čerstvě upečenému kváskovému chlebíku si nalijte talíř kysela ze zbylého kvásku a jste nacpaní na dlouho
11. 5. 2011 13:58
Poprve v životě jsem vařila a jedla kyselo a moc nám chutnalo . Kvásek jsem dělala sama . Určitě bude kyselo častěji na jídelníčku +8.bod
3. 4. 2011 19:28
Dneska jsem už dělala potřetí, a musím se pochválit dneska bylo nejlepšíDělala jsem kvásek sama a asi poprvé se mi podařil
1. 2. 2011 20:51
Pěkný recept na poctivé kyselo, který mě zahřál u srdce .
25. 10. 2010 19:32
Spagetko, pozdě...ale i tak díky. Kvásek jsem tam dala rovnou ze sklenice, kde si ho "pěstuju". Teda rozmíchala jsem ho v trošce vody, a pak nalila k houbám. Nevím, jestli je to tím, ale to moje kyselo není vůbec dobré Kromě toho bobtnání jsem postupovala přesně podle recpetu, tak nevím, jestli jsem něco udělala špatně nebo jestli to má tak divně chutnat. Každopádně já to nezvládnu sníst, ani kdybych se sebevíc snažila.... No uvidíme, co na to moje drahá polovička...
25. 10. 2010 19:09
Suzan - postupuj přesně podle receptu, právě v něm se už z hotovým kváskem počítá, nech si ho prostě nabobtnat ve vlažné vodě... atd..
25. 10. 2010 16:59
Dneska se chystám uvařit tuhle polévku k večeři, jen bych potřebovala poradit Když mám kvásek vlastní na pečení chleba, tak ho můžu použít i tady? Předpokládám, že ano. Ale jak potom vypadá postup vaření kysela? Uvařim houby ve vodě, ve které byly namočené, pak přidám brambory a ten můj kvásek tak jak je? Nebo ho mám nějak předem naředit? Poradíte mi?
10. 10. 2010 09:35
Špagetko právě jsem je dovařila, je výborné.Sice ho nemám tak krásně bílé jako ty, to je asi použitými houbami, měla jsem různé druhy.Do kvásku jsem použila celozrnnou mouku, jinou jsem neměla (žitnou).Nicméně jsem kvásek prohnala cedníkem, takže ty kousky z mouky jsem tam nedala.
9. 10. 2010 08:49
Špagi už jsem si udělala kvásek a zítra uvařímDávám bodíkJe skvělé že jsi napsala jak ten kvásek připravit, protože kupovaný žádný nemám, jak se uvádí v podobných receptech
11. 12. 2009 13:51
Za tuhle polévku bych udělil 50 Krakonšových dukátů. To je naprostá bomb, takhle má skutečné kyselo vypadat. Spagetka zjevně má kořeny tady někde u nás
4. 7. 2009 19:23
Vařit kyselo jsem se naučil na Roudnici, brambory se vařily ve slupce, cibulka se pod vajíčka nedávala.Máslo musí vonět, t.j. do béžova (nespálit).Větší část se nalije do kysela a na zbytku se teprve usmaží vejce.Vajíčka usmažit natvrdo, musí se drobit.
13. 3. 2009 17:25
Já vařím kyselo poměrně dost,ale ten návod na kvásek,ten si považuju a budu ho zkoušet udělat v neděli abychom si v pondělí pochutnali.Kvásek kupuju u nás před domem v pekárně,ale někdy je na nic,tak na tenhle se těšímJinak vařím brambory ve slupce,oloupu a dávám je do hrnce společně s usmaženými vejci.Takhle jsem se naučila kyselo když jsem se přistěhovala do Liberce,dělám vždycky plný hrnec a s mužem ho jíme třeba tři dny
13. 3. 2009 16:03
Maris - to je úúúplně vpořádku a hlavně že chutnalo
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 18 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Právě bylo uvařeno:
Svíčková na smetaně
MarketaKrajcova uvařil před 7 hodinami
Vepřová bratislavská plec
MilosCz uvařila před 7 hodinami
Zelné placky
Michalkosar uvařila před 8 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Komtesina uvařila před 9 hodinami
Bezová marmeláda
kubinova.lucka uvařila před 10 hodinami
Cheesecake od Evy
Tynaja uvařila před 10 hodinami
Olejová bábovka
Tynaja uvařila před 10 hodinami
Houbová omáčka dle Jitky
takseptam uvařil před 10 hodinami
Frankfurtská polévka s brambory, mlékem a smetanou
HejMira uvařila před 10 hodinami
Houbová omáčka od Daniely
HejMira uvařila před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Jak vyrobit vlastní kvásek: Základem jsou pouhé dvě ingredience
Další recepty
Tématické fráze: kyselo kyselo recept polévka kyselo recept na kyselo valašské kyselo recept kyselo polévka kyselo z hub krkonošské kyselo recept polevka z kvásku kyselo z kvásku kyselo polévka recepty kyselo recept polevka kyselo hanácké kyselo vejce na kyselo kvásek na kyselo krkonošská kyselica krkonosske kyselo těsto na kyselo pekařská polévka
Suroviny: kvásek, houby sušené, sůl, kmín celý, cibule, brambory, vejce
Kyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/687z
38 názorů