Recepty na kyselá jídla
Když se řekne kyselá, většina z nás si asi vybaví citron a zkřivená ústa. Velké množství kyselé chuti je pro člověka nepříjemné, pokud je jí ale jen trochu, je to naopak zázrak. Kyselá chuť totiž v ústech funguje jako regulátor ostatních chutí; zvýrazňuje slanost, vyvažuje sladkost, tlumí hořkost a zmírňuje pálivost. Navíc kyselá chuť podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a napomáhá tvorbě slin, čímž usnadňuje žvýkání a polykání jednotlivých soust.
Kyselá chuť jídlu jako takovému dodává svěžest - proto se na ryby dává trocha citronové šťávy. Zároveň zabraňuje oxidaci některých druhů ovoce a zeleniny. Pokud například nakrájíte a oloupete jablka, která hodláte jíst až později, dejte je do vody s citronem. Ovoce díky tomu nezhnědne a zachová si svou křehkost.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 5 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 5 hodinami
Banana split
Přidáno před 5 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 18 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 19 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kam vyrazit pro čerstvý český chřest: Na farmě pořídíte kilo už od 85 Kč a druhý květnový víkend navíc láká na chřestové slavnosti
Letem jídelním světem: Jak na dokonalý orientální rýžový pilaf? Nadýchanost zajistí propláchnutí rýže i trik s utěrkou
Tradiční česká kuchyně: Udělejte si domácí nudle s mákem jako za první republiky!