Bezinková šťáva z květů

marcelka395 Kuchařka:

6,5l Nápoje 33 názorů

511
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Suroviny

40 květů bezinkových (i více může být podle velikosti)
3 citrony (oloupané bez jader)
4 l převařené vody (nechá se vychladnout)
5 kg cukru krupice
6 dkg kyseliny citronové
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Květy opláchneme, prosypeme kyselinou citronovou a přidáme citrony (nakrájené na kolečka) a zalijeme převařenou vodou (vychladlou)a necháme 24 h. stát, může se i déle o den, po 24 h.

  2. Potom přecedíme přes plínku nebo plátýnko a zahříváme na sporáku spolu s cukrem, když se šťáva začne vařit, odstavíme a svrchu sebereme kal (jde to dobře sebrat).

  3. Horké plníme do lahví a ihned uzavíráme (já dávám do lahví od alkoholu, ale může se dát i do zavařovaček a sterilizovat při 80°C, aby déle vydržela.

Poznámka

Můžete vyzkoušet pouze z poloviční dávky, tento recept mám od manželový tety z Vysočiny. Dělám již několik let a ještě se mi nikdy nezkazila.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 89 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bezinková šťáva z květů

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    Právě jsem šťávu dovařila, dělala jsem ji poprvé a pro jistotu povařila, aby déle vydržela.
    Otočila jsem sklenice, všechny se mi chytly, jen si nejsem jistá, jak dlouho šťáva vydrží?
    A jak poznám, že se zkazila? Zakalí se? díky moc

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Jana: A prečo chcete do tak malého dieťaťa zbytočne dávkovať cukor? Cukor je najväčší škodca zo všetkého, čo jeme. ;-)

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Dobry den chci se poradit zda roční dítě muže pit bezinkovou šťávu jestli mu to nějak neuškodí děkuji

    Odpovědět

  • Renata Renata(neregistrovaná)

    Tak jsem ji dnes dovařila a je vynikající. Akorát jsem dala méně cukru, než je uvedeno v receptu. Použila jsem 3,5 kg a i tak se mi zdá hodně sladká. Každopádně děkuji za recept:-K

    Odpovědět

  • bezinka bezinka(neregistrovaná)

    Abyste se nemuseli bát, že by se štáva zkazila, já vyplachuju lahve trochou slivovice, pěkně se zakonzervuje...je to osvědčené,a nevadí to ani dětem, není toho alkoholu zase až tolik, aby to vadilo, lžíce alkoholu stačí na potřebný počet lahví...:-)

    Odpovědět

  • Josef Josef(neregistrovaný)

    Aby byl sirup tmavý lze použít třtinový cukr ,nebo nakombinovat půl na půl s bílým CO SE TÝČE HUSTOTY PŘIDÁVÁM NA TOTO MNOŽSTVÍ JEDNU ŽELÍRKU A JE TO ok.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    eliška: to znamená přesně to, co je napsáno:-D Dá se sterilizovat, ne do doby varu ale asi na těch 80 stupňů.

    Odpovědět

  • eliška eliška(neregistrovaná)

    ahoj, co prosím znamená ta věta - sterilizovat při 80°C, aby déle vydržela??? děkuji za vysvětlení:-)

    Odpovědět

  • miri miri(neregistrovaný)

    Já nezavařuji,ale dám do lahví od mléka a šup s tím do mrazáku..na zimu,je moc dobrá:-p:-p

    Odpovědět

  • věra věra (neregistrovaný)

    dělala jsem letos z bílého květu štávu a normálně z cukru a dnes koukám že tam je takový mráček který se dá roztřást .Dá se to pít ??udělalo se vám to někomu .Díky za radu:-S

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Denda74:u diacukru, fruktozy vždycky počítejte čtvrtinou oproti běžné dávce cukru. Stévie je trošku jiná, tam se to těžko odhaduje, do tohohoto množství bych stévii nedávala.

    Odpovědět

  • Denda74 Denda74(neregistrovaný)

    Potřebovala bych poradit kolik mám dát fruktopuru popř.stevie na jednu dávku šťávy místo cukru. Manžel je diabetik a tak bych chtěla udělat šťávu i pro něj. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět

  • marcelka395 marcelka395(autorka receptu)

    simirge:je to napsané v postupu receptu,jak dlouho sterilizovat;-)pokud se to dává do zavařovaček;-)já dávám do lahví od alkoholu(řádně vypláchnuté)a šˇtávu,leji ihned po svaření a sebrání svchu kalu vařící a ihned uzavírám a nechám vychladnout,poté uklízím do sklepa či garáže;-)

    Odpovědět

  • Magdalena Magdalena(neregistrovaná)

    bezinkové kVarianta B: květy v těstíčku (kosmatice):
    1 vejce, hladká mouka a mléko se rozmíchá na řídké těstíčko (při zvednutí kvedlačky těsto nestéká), nejlépe ve větším hrnku. Čerstvě utržené květy se s celou stopkou osprchují, prohlédnou, zda v nich není hmyz, otřepáním se zbaví vody a namočí do řídkého těsta (drží se za stopku), „obalí“ a dají smažit na olej. Na pánvičce se lehce přitlačí, aby květy „seděly“ a nůžkama se ostříhají stopky (nechají se jen ty tenké). Obrací se a lehce se dosmaží i z druhé strany. Podávají se samotné, případně k vařeným bramborám, nejlépe novým, maštěným máslem.

    Odpovědět

  • simirge simirge

    Jak dlouho se má sterilizovat? Nestačilo by otočit víčkem dolů?
    Moc díky za odpověď

    Odpovědět

1 2 3 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo