Bezinková šťáva z květů
Květy bezu mírní teplotu a kašel, proto se z nich už po celé generace připravuje sirup. Lehká a jemná chuť bezových květů se také perfektně hodí pro letní období, kdy příjemně ochutí například domácí limonády a jiné osvěžující nápoje.
Suroviny pro 6 litrů
6 litrů
Z uvedeného množství je 6-7 l šťávy.
Nutriční hodnoty
Energie | 84 475 kJ / 20 191 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,78 g |
Tuky | 2,16 g |
Vláknina | 12,42 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 42 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 5 032,94 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Můžete vyzkoušet pouze z poloviční dávky, tento recept mám od manželovy tety z Vysočiny. Dělám již několik let a ještě se nikdy nezkazila.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
17. 6. 2016 20:22
Právě jsem šťávu dovařila, dělala jsem ji poprvé a pro jistotu povařila, aby déle vydržela.
Otočila jsem sklenice, všechny se mi chytly, jen si nejsem jistá, jak dlouho šťáva vydrží?
A jak poznám, že se zkazila? Zakalí se? díky moc
Otočila jsem sklenice, všechny se mi chytly, jen si nejsem jistá, jak dlouho šťáva vydrží?
A jak poznám, že se zkazila? Zakalí se? díky moc
16. 6. 2016 17:53
Jana: A prečo chcete do tak malého dieťaťa zbytočne dávkovať cukor? Cukor je najväčší škodca zo všetkého, čo jeme. 

16. 6. 2016 17:26
Dobry den chci se poradit zda roční dítě muže pit bezinkovou šťávu jestli mu to nějak neuškodí děkuji
12. 6. 2016 23:01
Tak jsem ji dnes dovařila a je vynikající. Akorát jsem dala méně cukru, než je uvedeno v receptu. Použila jsem 3,5 kg a i tak se mi zdá hodně sladká. Každopádně děkuji za recept

8. 6. 2016 16:54
Abyste se nemuseli bát, že by se štáva zkazila, já vyplachuju lahve trochou slivovice, pěkně se zakonzervuje...je to osvědčené,a nevadí to ani dětem, není toho alkoholu zase až tolik, aby to vadilo, lžíce alkoholu stačí na potřebný počet lahví...

8. 6. 2016 11:04
Aby byl sirup tmavý lze použít třtinový cukr ,nebo nakombinovat půl na půl s bílým CO SE TÝČE HUSTOTY PŘIDÁVÁM NA TOTO MNOŽSTVÍ JEDNU ŽELÍRKU A JE TO ok.
7. 8. 2015 18:00
eliška: to znamená přesně to, co je napsáno
Dá se sterilizovat, ne do doby varu ale asi na těch 80 stupňů.

7. 8. 2015 15:03
ahoj, co prosím znamená ta věta - sterilizovat při 80°C, aby déle vydržela??? děkuji za vysvětlení

5. 6. 2015 11:12
Já nezavařuji,ale dám do lahví od mléka a šup s tím do mrazáku..na zimu,je moc dobrá



3. 8. 2014 21:07
dělala jsem letos z bílého květu štávu a normálně z cukru a dnes koukám že tam je takový mráček který se dá roztřást .Dá se to pít ??udělalo se vám to někomu .Díky za radu

23. 6. 2014 14:51
Denda74:u diacukru, fruktozy vždycky počítejte čtvrtinou oproti běžné dávce cukru. Stévie je trošku jiná, tam se to těžko odhaduje, do tohohoto množství bych stévii nedávala.
23. 6. 2014 12:35
Potřebovala bych poradit kolik mám dát fruktopuru popř.stevie na jednu dávku šťávy místo cukru. Manžel je diabetik a tak bych chtěla udělat šťávu i pro něj. Děkuji za odpověď.
10. 6. 2014 07:59
simirge:je to napsané v postupu receptu,jak dlouho sterilizovat
pokud se to dává do zavařovaček
já dávám do lahví od alkoholu(řádně vypláchnuté)a šˇtávu,leji ihned po svaření a sebrání svchu kalu vařící a ihned uzavírám a nechám vychladnout,poté uklízím do sklepa či garáže



5. 6. 2014 08:43
bezinkové kVarianta B: květy v těstíčku (kosmatice):
1 vejce, hladká mouka a mléko se rozmíchá na řídké těstíčko (při zvednutí kvedlačky těsto nestéká), nejlépe ve větším hrnku. Čerstvě utržené květy se s celou stopkou osprchují, prohlédnou, zda v nich není hmyz, otřepáním se zbaví vody a namočí do řídkého těsta (drží se za stopku), „obalí“ a dají smažit na olej. Na pánvičce se lehce přitlačí, aby květy „seděly“ a nůžkama se ostříhají stopky (nechají se jen ty tenké). Obrací se a lehce se dosmaží i z druhé strany. Podávají se samotné, případně k vařeným bramborám, nejlépe novým, maštěným máslem.
1 vejce, hladká mouka a mléko se rozmíchá na řídké těstíčko (při zvednutí kvedlačky těsto nestéká), nejlépe ve větším hrnku. Čerstvě utržené květy se s celou stopkou osprchují, prohlédnou, zda v nich není hmyz, otřepáním se zbaví vody a namočí do řídkého těsta (drží se za stopku), „obalí“ a dají smažit na olej. Na pánvičce se lehce přitlačí, aby květy „seděly“ a nůžkama se ostříhají stopky (nechají se jen ty tenké). Obrací se a lehce se dosmaží i z druhé strany. Podávají se samotné, případně k vařeným bramborám, nejlépe novým, maštěným máslem.
4. 6. 2014 19:31
Jak dlouho se má sterilizovat? Nestačilo by otočit víčkem dolů?
Moc díky za odpověď
Moc díky za odpověď
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Můj játrový guláš
Přidáno před 6 hodinami

Vepřová kapsa plněná sýrem a zeleninou
Přidáno před 6 hodinami

Tvarůžková smaženka
Přidáno před 12 hodinami

Domácí špaldové nudle s tuňákem a sýrovou omáčkou
Přidáno před 16 hodinami

Víkendová valašská kyselice
Přidáno 29. 3. 2023 21:00

Jednoduchá vaječná pomazánka s pažitkou
Přidáno 29. 3. 2023 18:03
Právě bylo uvařeno:

Jablkový perník
uvařil/a miallus
před 5 hodinami


Kuřecí přírodní plátek
uvařil/a Lailade
před 6 hodinami

Hanácký salát
uvařil/a ElHavran
před 6 hodinami

Guláš - nejlepší!
uvařil/a BubakJura
před 7 hodinami

Čokoládová bábovka
uvařil/a Listicka129
před 7 hodinami

Mrkvový salát s ananasem
uvařil/a gizmooo
před 7 hodinami

Andělsky nadýchaný perník
uvařil/a Houbice
před 7 hodinami

Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
uvařil/a Katerina14
před 8 hodinami

Nadýchané sádlové bulky
uvařil/a mar.gita
před 8 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: bezinková štáva šťáva z bezinkových květů bezinkova stava recept bezová štáva šťáva z květu bezinek recept na bezinkovou šťávu šťáva z bezinek stava zbezinek recept bezinková šťáva domaci bezinkova stava bezinková štáva za studena bezinkové víno z květů bezinková šťáva bez vaření bezová šťáva recept bezinková s stava z bezinkoveho kvetu bezinkový šťáva stava z bezinek kvetu stava z kvetu bezu šťáva z květů bezinek recept
Suroviny: citron, voda, cukr krupice, kyselina citronová
Bezinková šťáva z květů
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4W6x
33 názorů