Bezinková šťáva z květů

marcelka395 Kuchařka:

6,5l Nápoje 27 názorů

510
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Suroviny

40 květů bezinkových (i více může být podle velikosti)
3 citrony (oloupané bez jader)
4 l převařené vody (nechá se vychladnout)
5 kg cukru krupice
6 dkg kyseliny citronové
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Květy opláchneme, prosypeme kyselinou citronovou a přidáme citrony (nakrájené na kolečka) a zalijeme převařenou vodou (vychladlou)a necháme 24 h. stát, může se i déle o den, po 24 h.

  2. Potom přecedíme přes plínku nebo plátýnko a zahříváme na sporáku spolu s cukrem, když se šťáva začne vařit, odstavíme a svrchu sebereme kal (jde to dobře sebrat).

  3. Horké plníme do lahví a ihned uzavíráme (já dávám do lahví od alkoholu, ale může se dát i do zavařovaček a sterilizovat při 80°C, aby déle vydržela.

Poznámka

Můžete vyzkoušet pouze z poloviční dávky, tento recept mám od manželový tety z Vysočiny. Dělám již několik let a ještě se mi nikdy nezkazila.

Vytisknout recept Přidat k oblíbeným

Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Bezinková šťáva z květů

  • hosta hosta

    eliška: to znamená přesně to, co je napsáno:-D Dá se sterilizovat, ne do doby varu ale asi na těch 80 stupňů.

    Odpovědět

  • eliška eliška

    ahoj, co prosím znamená ta věta - sterilizovat při 80°C, aby déle vydržela??? děkuji za vysvětlení:-)

    Odpovědět

  • miri miri

    Já nezavařuji,ale dám do lahví od mléka a šup s tím do mrazáku..na zimu,je moc dobrá:-p:-p

    Odpovědět

  • věra věra

    dělala jsem letos z bílého květu štávu a normálně z cukru a dnes koukám že tam je takový mráček který se dá roztřást .Dá se to pít ??udělalo se vám to někomu .Díky za radu:-S

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Denda74:u diacukru, fruktozy vždycky počítejte čtvrtinou oproti běžné dávce cukru. Stévie je trošku jiná, tam se to těžko odhaduje, do tohohoto množství bych stévii nedávala.

    Odpovědět

  • Denda74 Denda74

    Potřebovala bych poradit kolik mám dát fruktopuru popř.stevie na jednu dávku šťávy místo cukru. Manžel je diabetik a tak bych chtěla udělat šťávu i pro něj. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět

  • marcelka395 marcelka395

    simirge:je to napsané v postupu receptu,jak dlouho sterilizovat;-)pokud se to dává do zavařovaček;-)já dávám do lahví od alkoholu(řádně vypláchnuté)a šˇtávu,leji ihned po svaření a sebrání svchu kalu vařící a ihned uzavírám a nechám vychladnout,poté uklízím do sklepa či garáže;-)

    Odpovědět

  • Magdalena Magdalena

    bezinkové kVarianta B: květy v těstíčku (kosmatice):
    1 vejce, hladká mouka a mléko se rozmíchá na řídké těstíčko (při zvednutí kvedlačky těsto nestéká), nejlépe ve větším hrnku. Čerstvě utržené květy se s celou stopkou osprchují, prohlédnou, zda v nich není hmyz, otřepáním se zbaví vody a namočí do řídkého těsta (drží se za stopku), „obalí“ a dají smažit na olej. Na pánvičce se lehce přitlačí, aby květy „seděly“ a nůžkama se ostříhají stopky (nechají se jen ty tenké). Obrací se a lehce se dosmaží i z druhé strany. Podávají se samotné, případně k vařeným bramborám, nejlépe novým, maštěným máslem.

    Odpovědět

  • simirge simirge

    Jak dlouho se má sterilizovat? Nestačilo by otočit víčkem dolů?
    Moc díky za odpověď

    Odpovědět

  • Jana Jana

    Tak recept jsem dnes dělala a jsem z něj nějaká smutná, chutná spíše po cukru než po bezu. A to jsem všeho dala víc. Nerozleží se to ještě nějak? A může se to pít hned?

    Odpovědět

  • Oli h Oli h

  • marcelka395 marcelka395

    Bara)nereg.)opravdu se té usazeniny není třeba bát,stači přecedit přes sítko a přelít do čisté sklenice;-)a opravdu velmi záleží na vymyté láhvi a víčku;-) v lednici neskladuji,ale v garáži v takovém pološeru a přes zimu je tam chladněji;-)

    Odpovědět

  • zviratko21 zviratko21

    Bára: skladovat se může mimo lednici :-). Takový ten chomáč je pektin (přírodní usazenina), která ke konzumaci nevadí, není to zkažený. V loni jsem dělala poprvé a poslední láhev jsme pili letos v dubnu :-). Hlavně dodržovat: čisté láhve, řádně propláchnout horkou vodou, předehřát v troubě, nechat vychladnout šťávu ve vodorovný poloze a doporučuji vypláchnout víčko v alkoholu. Tento recept je opravdu úžasný, doporučuji :-)

    Odpovědět

  • Bara Bara

    Vynikající! Bohuzžel, v některých lahvích se mi udělala usazenina - takový chomáč, co vypadá jako květák. Tak nevím, jestli se to dá pít. A u jiných se zase udělal u víčka cca 2cm tlustý gelový špunt...A do třetice dotaz na uchování - musím je mít v lednici nebo je možné skladovat jako třeba kečup? Díky za odpověď. Bára

    Odpovědět

  • marcelka395 marcelka395

    Anna Kocikova:Aničko,tobě děkuji za fotku a bodík:-8;-)

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo