Peciválky
Peciválky - oblíbené vdolečky našich prababiček je dobrota pocházející z okolí Nového Bydžova kolem roku 1860. Jedná se o tradiční štědrovečerní pokrm někde nazývaný "peřinky", "chlupaté buchty" či "vořechy", na Slovensku (bez brambor) bobaľky.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 9 409 kJ / 2 249 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 82,83 g |
Tuky | 21,77 g |
Vláknina | 22,18 g |
Cholesterol | 274 mg |
Sodík | 624 mg |
Sůl | 1,46 g |
Sacharidy | 419,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Jeden recept na peciválky jsem tady našla, ale je o malinko jiný než tento. Recept na peciválky jsem dostala od babičky mého přítele ale stále jsem nemohla pochopit, jak mám tyhle bochánky spařit ve vodě...Bylo mi řečeno,že je to jednoduché-uvaříš si v hrnci vodu aby byla horká a pak do ní peciválky naházíš a po chvilce vytáhneš.Tak jsem to zkusila a výsledek?Jsem na téhle sladké dobrotě závislá!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 3. 2023 19:06
7. 10. 2021 12:53
1. 2. 2019 21:37
21. 10. 2017 21:13
16. 8. 2017 21:28
7. 11. 2016 08:44
29. 6. 2016 15:15
28. 5. 2016 08:51
13. 4. 2016 09:23
12. 4. 2016 21:07
16. 3. 2016 21:00
Zkrátka v dřívějších dobách se jedlo prostě a krajových variant obdobného jídla je bezpočet.Já mám totožný recept na peciválky od své tchýně,která pocházela z oblasti mezi Jihlavou a Třebíčí..
Peciválky ještě horké se sesypou z plechu do vřelé vody,ihned cedníkem vytáhnou,hodí do mísy a zasypou mákem s cukrem.Když nebylo peněz,tak se nemastily.A pokud jich spařených už bylo dost,nechaly se "nasucho" a ty se pak lehce povrchu tukem potřely.Nejlepší bylo sádlo,ostatně je zdravější než margaríny,ať se jim říká rama máslová..
16. 3. 2016 10:27
13. 1. 2014 17:24
9. 1. 2014 16:40
6. 12. 2013 23:11
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 17 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 20 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 22 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Právě bylo uvařeno:
Naložené ředkvičky
Zizalinka uvařila před 8 hodinami
Cibulovo - podmáslový chleba
Liborec uvařila před 8 hodinami
Kuře na zelí (kysaném)
veeraa uvařila před 9 hodinami
Jednoduché punčové řezy
michaelabur uvařila před 10 hodinami
Zmrzlina ze zavařených meruněk
slunicka uvařila před 10 hodinami
Libečková polévka
Jasol uvařila před 10 hodinami
Jednoduchý jahodový dort
LenkaHaas uvařila před 11 hodinami
Dýňová polévka se zázvorem a kari
Akninah uvařila před 12 hodinami
Zapečené kotlety se smetanou
petula177 uvařila před 13 hodinami
Kuřecí s chřestem na cidru
Fitulka uvařila před 13 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: peciválky peciválky s mákem recept peciválky recept recept na pecivalky peciválky s mákem bramborové peciválky recept peciválky makové peciválky makové peciválky peciválk recept na kynuté peciválky peciválky z brambor recepty peciválky peciválky z vysočiny vanocni pecivalky peciváky těsto na pecivalky pecivalek jednoduché peciválky kynuté peciválky
Suroviny: mléko, droždí, mouka hladká, brambory, vejce, sůl, sádlo, mák mletý, cukr moučkový, povidla švestková, rum, máslo
Peciválky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q5Q0
20 názorů