

Vánoční rybí polévka
Suroviny
- 15 dkg očištěného kapra
- kapří hlavu očištěnou bez žáber
- 20 dkg vnitřností z kapra
- sůl
- 5 dkg celeru
- 5 dkg mrkve
- 5 dkg petržele
- 10 dkg másla
- 15 dkg hladké mouky
- mletý muškátový květ
- 2 dcl sladké smetany
- polévkové koření
- zelenou petrželku
- krutonky
Postup přípravy receptu
Vaříme hlavu, maso a zvlášť rybí vnitřnosti v osolené vodě. Necháme vychladnout a obereme maso a vnitřnosti nakrájíme na menší kousky. Kořenovou zeleninu uvaříme doměkka a nakrájíme na nudličky.
Připravíme světlou jíšku, přidáme květ, a za stálého šlehání metlou přilíváme procezený vývar z ryb a zeleniny. Uvedeme do varu a ještě povaříme minimálně 40 minut.
Ke konci přidáme pepř, přilijeme smetanu, osolíme, přidáme nakrájené maso a vnitřnosti a dochutíme solí a polévkovým kořením. Můžeme polévku i dohladka rozmixovat. Podáváme s nakrájeným a osmaženým rohlíkem nebo houskou a zdobíme petrželovou natí.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vánoční rybí polévka
-
Polívka je moc dobrá.
-
Marty:říci o jídle že je humus,no nevím. Jiný kraj jiný mrav,vepřový vývar do této polévky samozřejmě nepatří,ale pěnu si dejte do vany a ne do polévky
-
Fotka fakt humus, člověk ztratí chuť na takovou polévku ........ Do štědrovečerní rybí polévky nepatří, alespoň podle mých obou babiček, žádná smetana. A na nudlicčky nakrájená zelenina se před krátkým vařením napřed osmahne na máslem, kvůli chuti. Já pak čast osmahnuté a krátce povařené zeleniny rozmixuji, čast pak vložím do polévky nerozmixovanou. Vepřový vývar do polévky, jak píší někteří?! V žádném přiípadě!!!!!! A sbírat pěnu? To je již překonaný zvyk, přicházíme o spoustu chutí. Nechystáme přeci čirý vývar, zahušťujeme jíškou, pěna tak vůbec nevadí!
-
Patri33, takze pak to uz neni postni polevka a ja myslim, ze proto se vari,jelikoz mame drzet pust.
-
ja aby nebyla polevka citit rybynou jeste pridam veprovy vyvar podle chuti.je to fakt na vas
-
tak já nikdy nedělala rybí polívku, mám z toho strach že se nepovede. tak snad bude odvaha na to jí udělat
-
Brtnik: dám na tvó radu
brtŇo a fiknu tam ty povidla ..uvidím třeba vznikne nová tradice
-
.. a tak je únor
a já du vařit rybí polívku ..dobrý né?na vánoce bylo jídla hafo a tak se hlava + jikry fikly do ledně..no a teď
opět vánoce...
-
Podle fotky mě jistě na takovou polévku přejde chuť,vždyť i oči se chtějí nasytit.Rybí polévku děláme několikrát do roka v podstatě používáme stejné ingredience,jen z obraného masa a vnitřností vytvoříme knedlíčky asi tak jako játrové.Potom i ta polévka na talíři pěkně vypadá a když ji ozdobíme čerstvou petrželí nemá to chybu.
-
-
VODNAR42:Já ještě dám jako přídavek knedlíčky stačí obětovat kousek vinné klobásky nemusí jich být moc. Výborné
-
TAKHLE TU POLÍVKU DĚLÁM UŽ PÁR LET.JE TO OPRAVDU DOST DOBRÁ POLÍVKA.NAUČILA MĚ TO MÁMA A JÁ TO JEN DOTAHUJU.AKORÁT TAM NEDÁVÁM TO VAJÍČKO CELÝ.ROZŠLEHÁM JEN ŽLOUTEK V TÝ SMETANĚA ZALEJU.
-
NĚCO TAK VÝBORNÉHO SEM SNAD JEŠTĚ NEJEDLA FAKT PECKA NA OBRÁZEK NEKOUKEJTE KDYŽ TO ZAHUSTÍTE SMETANOU A ZELENINU DO TOHO PROPASÍRUJETE JE TO FAKT NÁŘES
-
To přece není vajíčko, jedná se o rybí jikry
-
Nejvíc je rybí polívka z kapra ,, nechápu jak někomu nemůže chutnat .... TAK ŠŤASTNÝ A VESELÝ